Käsitöiden harrastaja immateriaalioikeuksien kiemuroissa
Ompeletko vaatteita Marimekon kankaista, tai neulotko sukkia, joita koristavat tutut logot, kuten unikko, karhu tai pätkis? On tärkeää ymmärtää, milloin tarvitset luvan ja milloin voit vapaasti hyödyntää ohjeita ja kuoseja, sillä ne on suojattu immateriaalioikeuksilla.
Ota tekijänoikeudet haltuun osa 2 — “saakohan tätä käyttää?“
Mitä jos tarvitset jonkun muun tekemää sisältöä opetus- tai tutkimustyössä? Kopiosto ry:n lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela ja Innovaatiokeskuksen IPR-asiantuntija Maarit Jokela antoivat tähän hyviä vinkkejä kurssillaan.
Ota tekijänoikeudet haltuun osa 1 — mikä, mille ja kenen IPR?
Tutkija, opettaja, opiskelija: tiedätkö miten voit hyödyntää erilaisia aineistoja opetuksessa ja tutkimuksessa? Milloin tarvitset luvan ja mitä Kopioston kopiointilupa mahdollistaa? Entä kenelle IPR-oikeudet kuuluvat korkeakouluissa?
Kuka omistaa tutkimusprojekteissa syntyvät tulokset?
Aineettomien oikeuksien omistajana voi olla yliopisto, tuloksen tekijä tai projektipartneri. Omistukseen vaikuttavat niin tietyt lait, rahoittajan antamat ehdot kuin projektipartnereiden väliset sopimukset.
InnoWebinaarissa uppouduttiin mallisuojauksen saloihin — näin varmistat, ettei tuotteesi ulkomuotoa kopioida!
Miten varmistat, ettei muotoilemasi design päädy muidenkin tuotteisiin? Kuinka pidät työsi tulokset omissa käsissäsi ja estät mallisi kopioinnin? Tässä blogitekstissä käymme läpi mallisuojaus-webinaarin tärkeimmät pointit.
Innovaatiokursseilta uudenlaisia uramahdollisuuksia ja taitoja työelämään
Kun Oulun yliopiston opinto-oppaasta tekee haun hakusanalla innov*, löytyy innovaatioon liittyviä kursseja lähes 30. Mitä innovaatioista opetetaan? Miksi aihealue nähdään niin merkityksellisenä, että siitä kannattaa pitää kursseja?
IP:stä rahaksi – kuinka ansaita patenteilla?
Yliopistossa keksintöjen ja patenttien rahallistaminen on haaste, jota ei voi jättää huomiotta. Tutkijamme tuottavat jatkuvasti uusia keksintöjä, patenttihakemuksia ja jopa myönnettyjä patentteja. Lue lisää patenttien hyödyntämisestä!
Alkavan yrityksen sudenkuopat
Kun perustaa yrityksen, edessä on monta itselle entuudestaan vierasta asiaa. Jopa sudenkuoppaan voi joutua. Ota opiksi ammattilaisten vinkit siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Milloin ja miten ilmoitan keksinnöstä?
Keksinnön tekeminen ja ilmoittaminen sekä näihin liittyvät yliopiston sisäiset prosessit ja itse patentointiprosessi ovat jatkumo. Sami Aromaa avasi InnoVisitor-tapahtumassa kuulijoille, miten aikajana muodostuu ja minne tieteelliset julkaisut janalla sijoittuvat.
IPR-koulutuksista uusia työelämässä tarvittavia taitoja
Tänä keväänä Oulun yliopiston Innovaatiokeskus järjesti kahdeksan immateriaalioikeuksiin (IPR) liittyvää koulutusta. Selvitimme, miksi IPR-koulutuksiin osallistuttiin ja mitä niistä opittiin.
Voiko tutkimuksella tienata rahaa?
Avointa tiedettä on edistetty Suomessa jo pitkään. Mutta sulkeeko se pois tutkimustulosten kaupallisen hyödyntämisen?
IPR: Tunnistatko yrityksesi liikesalaisuudet?
Liikesalaisuudet ovat yksi teollisoikeuksien muoto. Niitä ei rekisteröidä, kuten patenttia tai tavaramerkkiä. Miten kannattaa varmistaa, että liikesalaisuudet pysyvät salaisuutena?
IPR: kuluerä vai kannattava investointi?
Kun mietit yritystoiminnan aloittamista, vastaan tulee varmasti termi ”IPR”. Rahoittajat kyselevät, mitä IPR-oikeuksia yritykselläsi on? Miten olet ajatellut rakentaa IPR-salkkusi? Mikä on IPR-strategiasi? Älä pelästy, apua on saatavilla.