IPR: kuluerä vai kannattava investointi?
Kirjoittanut Maarit Jokela
Kun mietit yritystoiminnan aloittamista, vastaan tulee varmasti termi ”IPR”. Rahoittajat kyselevät, mitä IPR-oikeuksia yritykselläsi on? Miten olet ajatellut rakentaa IPR-salkkusi? Mikä on IPR-strategiasi? Älä pelästy, apua on saatavilla.
IPR:llä tarkoitetaan aineettomia oikeuksia. Niitä on erilaisia, joilla voi suojata esimerkiksi keksintöä (patentti ja hyödyllisyysmalli), yrityksen logoa (tavaramerkki), tuotteen muotoilua (mallisuoja) tai yrityksen mainosmateriaalia (tekijänoikeus).
IPR-strategia kuulostaa hienolta ja usein ajatellaan, että se kuuluu vain isoille yrityksille. Mutta myös pienten yritysten pitäisi miettiä suunnitelmallisesti IPR-oikeuksien hankkimista. Parhaimmillaan IPR-oikeudet tukevat yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa.
Kustannus vai investointi?
Usein mietitään, onko IPR-oikeuksien rekisteröinti turha kustannuserä vai kannattava investointi?
”Pelkkä IPR:n rekisteröinti vain suojaamisen vuoksi on turha kulu. Siitä tulee investointi, jos sillä voi odottaa jotain tuloja”, Ari-Pekka Launne Evkan Oy:stä muistuttaa.
”Usein on myös harhakuvitelmia siitä, että keksintö tai patentti myy itse itsensä”, Suvi Julin Berggren Oy:stä kertoo. Patentti on viranomaisen myöntämä kielto-oikeus. Se ei yksinään riitä. On myös panostettava kaupallistamiseen eli myös muotoiluun, brändäämiseen ja markkinointiin, jotta liiketoimintaa saa syntymään keksinnön ympärille.
IPR-oikeuksien hankkimisesta voi tulla suuriakin kustannuksia. Patentointi on tästä hyvä esimerkki.
Niinpä on hyvä miettiä ajoitusta. ”Kaikkia suojauksia ei tarvitse tehdä heti, vaan niitä voi jaksottaa. Näin voidaan pitää kulut kohtuullisina”, Julin huomauttaa. On kuitenkin tärkeä huomioida, että keksinnöt pitää patentoida ennen kuin ne tulevat julkisiksi. Muuten patentointimahdollisuuden menettää.
IPR-kustannuksiin on saatavan tukea. ”Tänä päivänä startup-yrityksille on saatavissa melko kevyen kynnyksen rahoitusta IPR:n suunnitteluun ja hankintaan”, Julin muistuttaa.
Tuotto-odotukset kasvavat
IPR-asioista usein opitaan kantapään kautta. ”Muotoilija tuli kerran keskustelemaan kanssani mallisuojaoikeuden hakemisesta tuotteelle. Hän ei ollut suojannut ensimmäistä mallistoaan. Mutta kun selvisi, että tätä tuotetta myyvät myös muut, niin hän päätti, että seuraavalla kerralla huolehtii suojausasiat kuntoon”, Lauenne kertoo esimerkkinä.
Lauenne kuvaa keksinnön suojaamista paaluttamiseksi. ”On kuin tulisit erämaahan, johon teet oman aitauksen, johon estät muita tulemasta”, Lauenne havainnollistaa.
Yritysten IPR-omaisuuden hyöty on huomattu tutkimuksissa. Niiden mukaan yritysten tuotto-odotukset ovat suuremmat, kun IPR-salkkua on rakennettu huolellisesti. Tuotto on keskimäärin 20 prosenttia enemmän työntekijää kohden.
Tietoisuus IPR-oikeuksista on kasvanut myös sijoittajien keskuudessa. Varaudu siis vastamaan kysymykseen: mitä IPR-oikeuksia yritykselläsi on tai tulee olemaan jatkossa?
Lisätietoa
Tästä aiheesta voit kuunnella lisää podcastista, jossa kanssani aiheesta on keskustelemassa kaksi aineettomien oikeuksien ammattilaista Suvi Julin Berggren Oy:stä ja Ari-Pekka Launne Evkan Oy:stä. Podcast on ensimmäinen neljäosaisesta IPR:ään käsittelevästä kokonaisuudesta, jotka löydät Mikroyrittäjän studiosta.