Innovaatiokursseilta uudenlaisia uramahdollisuuksia ja taitoja työelämään
Kirjoittanut Vilma Lehto
Kun Oulun yliopiston opinto-oppaasta tekee haun hakusanalla innov*, löytyy innovaatioon liittyviä kursseja lähes 30. Näistä suunnilleen kolmasosa on sellaisia koulutuksia, jotka on tarkoitus toteuttaa myös kuluvan lukuvuoden aikana. Mitä innovaatioista opetetaan? Miksi aihealue nähdään niin merkityksellisenä, että siitä kannattaa pitää kursseja?
Tiede- ja tutkimus -sivuston mukaan Suomen kilpailukyky ja hyvinvointi rakentuvat osaamiselle, tutkimukselle ja innovaatioille. Siksi on perusteltua, että myös Oulun yliopistossa koulutetaan tulevaisuuden innovaatioiden ja keksintöjen kehittäjiä.
Useampaan tutkinto-ohjelmaan kuuluu innovaatioihin keskittyviä kursseja. Usein ne ovat vapaaehtoisia, ja joissakin tutkinto-ohjelmissa jopa pakollisia. Esimerkiksi kansainvälisessä LET-maisteriohjelmassa (learning education and technology) käydään 10 opintopisteen Collaborative problem-solving in working life -kurssi. Siinä työskennellään tiiviissä yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa ja ratkotaan jotakin yrityksen antamaa aitoa ongelmaa, joka yrityksessä vallitsee. Ongelmaa lähdetään purkamaan innovointia sekä luovia ratkaisuja hyödyntäen.
Toiset kursseista sopivat laajemmin eri alojen opiskelijoille. Esimerkiksi Biochemical and biomedical innovation -kurssin voi valita esimerkiksi biokemian, biolääketieteen ja lääketieteen tekniikan opiskelijat. Kurssin voivat suorittaa myös jatko-opiskelijat.
Perustiedot ja -taidot haltuun
Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksessa innovaatioasiamiehenä työskentelevä Maarit Jokela järjestää yliopiston tutkijoille ja opiskelijoille koulutuksia immateriaalioikeuksista. Lisäksi hän toimii yhtenä luennoitsijoista edellä mainitulla Biochemical and biomedical innovation -kurssilla. Hän kokee, että innovaatioihin liittyvien koulutusten olisi hyvä olla pakollisia kaikilla koulutusaloilla.
”Harvalla alalla on pakollisena minkäänlaista koulutusta, joka liittyy patentteihin, keksintöihin tekijänoikeuksiin, tavaramerkkeihin tai siihen, miten ideasta saadaan innovaatioita. Olisi hyvä, että jokainen saisi perustiedot näistä aihealueista, koska ei voi tietää, milloin niitä omassa elämässään tarvitsee. Jos tällaista kurssia ei ole käytynä, ei välttämättä hoksaa, miten esimerkiksi omia tutkimustuloksia voisi kaupallistaa”, Jokela selittää.
Biochemical and biomedical innovation -kurssilla tällaiset asiat opitaan, sillä kurssilla kehitellään oma innovatiivinen idea, jota lähdetään tarkemmin pureksimaan erilaisten tehtävien kautta. Ideointiin on omat työpajansa ja samoin idean validointiin: tällöin selvitetään, onko idea jo keksitty, miten se eroaa muista vastaavista ratkaisuista, millaiset markkinat idealla on sekä millainen käyttäjäryhmä sillä olisi.
”Samalla käymme läpi immateriaalioikeuksiin liittyvät asiat eli mitä ne ovat ja mitä ne suojaavat. Lisäksi tutustumme erilaisiin patenttitietokantoihin ja opettelemme käyttämään niitä.”
Mikäli kurssilla kehitetty idea on toimiva ja opiskelijalla intoa riittää, sitä voidaan lähteä jatkokehittämään PoC- eli Proof of Concept -rahoituksen avulla. Se tarjoaa niin Oulun yliopiston opiskelijoille kuin tutkijoille matalan kynnyksen mahdollisuuden liikeidean ensimmäiseen koeponnistukseen. Näin kurssi voi samalla luoda tulevaa urapolkua: ehkä keksintö toimii ja sitä kautta mahdollistaa jopa uran sen ympärille.
Taitoja työelämään
Myös LET-maisteriohjelman Collaborative problem-solving in working life -kurssin on yliopisto-opettaja Niina Impiön mukaan tarkoitus tarjota opiskelijoilleen taitoja tulevaan työelämään.
”Kurssilaiset saavat kokemuksia siitä, miten oikeita työelämäongelmia ratkotaan tiimeissä työskennellen. Samalla opiskelijoille tuodaan näkyväksi sitä, miten oppimaansa voi soveltaa ja miten monitieteisessä tiimissä toimitaan.”
Innovoimisesta Impiö antaa käytännön esimerkin.
”Jos yritys on esimerkiksi tuottanut tietyn koulutusteknologisen tuotteen, kuten vaikkapa virtuaalisen oppimisympäristön, mietimme kurssilla, miten sitä voisi edelleen kehittää. Lisäksi pohdimme esimerkiksi sitä, miten palvelu tuotteistetaan niin, että kohderyhmät, kuten esimerkiksi opettajat ja koulutusorganisaatiot näkisivät sen hyödyllisenä ja käytettävänä.”
Jos tällaisten työelämätaitojen tai mahdollisen tulevan urapolun luominen kiinnostaa, kannattaa tarkistaa, millaisia innovaatiokursseja oma tutkinto-ohjelma tarjoaa. Lisäksi Innovaatiokeskuksen järjestämiin koulutuksiin voi osallistua matalalla kynnyksellä. Kevään koulutukset on lueteltuna Patiossa, Innovaatiokeskuksen sivuilla.