6G tuo uusia ratkaisuja terveysteknologiaan

Kirjoittanut Vilma Lehto

Oulun yliopistossa on käynnissä 6G Flagship -tutkimusohjelma, jossa tehdään monipuolisesti tutkimusta 6G:n ympärillä. Puettavat langattomat mittalaitteet mahdollistavat varhaisen vaiheen diagnostiikan.

Esittelimme aiemmin EMETA-hankkeen.  Nyt esittelyvuorossa on 6G Flagship- sekä 6GESS (6G-Enabled Sustainable Society)- ohjelmiin liittyvä Business Finlandin rahoittama 6G Bridge - hanke.

6G Bridge - Next generation healthcare and wearable diagnostics utilizing 6G - hankkeessa tutkitaan, miten 6G teknologiaa voidaan hyödyntää tulevaisuuden terveysteknologiassa.

Tulevaisuudessa terveydenhoito ja diagnostiikka laajenevat enenevissä määrin sairaaloista myös niiden ulkopuolelle: esimerkiksi diagnostiikkaa eli taudin määritystä ja seurantaa pystytään tekemään laajemmin potilaiden kotioloissa. Tähän voidaan hyödyntää 6G:n tarjoamia mahdollisuuksia.

”6G teknologiaa voidaan hyödyntää pienissä sensoreissa, joilla ihmistä mitataan. Hänestä voidaan tarvittaessa kerätä dataa myös jatkuva-aikaisesti ja vieläpä jokapäiväisissä ympäristöissä, kuten kotona ja töissä. Kun dataa kerätään sairaalan ulkopuolella, signaalien jatkuvasti muuttuviin trendeihin perustuva diagnostiikka voi kehittyä sitä kautta”, kertoo hankkeen johtaja, Oulun yliopistossa apulaisprofessorina työskentelevä Teemu Myllylä.

Kolme erilaista pilottia käynnissä

Tällä hetkellä hankkeen ympärillä on käynnissä kolme erilaista pilottia. Ne liittyvät myös aivotoiminnan ja erityisesti aivonestekierron mittaamiseen, joka on Myllylän tutkimusryhmän yksi keskeinen tutkimusalue. Kehitettyä teknologiaa halutaan nyt hyödyntää myös langattomana mittausteknologiana.

Ensimmäisessä pilotissa mitataan aivosyöpää sairastavien potilaiden sädehoidon vaikutuksia aivotoimintaan yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan kanssa. Aiemmin Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa mitattiin sädetyksen aikana tapahtuvia vaikutuksia. Nyt 6G Bridge-projektin myötä tutkimusta laajennetaan niin, että potilaiden sädehoidon vastetta mitataan myös hoitokertojen välillä sekä sairaalassa että kotona. Näin saadaan arvokasta tietoa 6G teknologian hyödyntämismahdollisuuksista konkreettisiin tulevaisuuden kliinisiin sovelluksiin.

”Ideana on, että saisimme yksilötasolla mitattavia vasteita säteen vaikutuksille. Näin tulevaisuudessa voidaan optimoida sädehoitoa niin, että se on riittävä tuhoamaan syöpäsoluja mutta sitä ei kuitenkaan tule liikaa, jolloin ei vahingoiteta esimerkiksi tervettä kudosta.”

Toinen käynnissä olevista piloteista keskittyy unenaikaiseen mittaukseen.

”Haluamme selvittää, mitä unen aikana tapahtuu aivoissa, erityisesti liittyen aivojen puhdistusjärjestelmän toimintaan. Keräämme tällä hetkellä dataa terveiltä henkilöiltä Hollannissa, Englannissa ja Suomessa. Lisäksi tarkoituksena on myöhemmässä vaiheessa kerätä unidataa myös sädehoitopotilailta. Tällä voi olla merkitystä diagnostiikkaan, sillä sädehoito voi vaikuttaa myös unen laatuun. 6G linkittyy tähän niin, että pystymme keräämään suuremman datamäärän ja nimenomaan kotioloissa sekä kehittämään myös reaaliaikaista data-analytiikkaa”, Myllylä selittää.

Kolmannessa pilotissa kiinnostuksen kohteena ovat Alzheimeria tai dementiaa sairastavat potilaat. Eri vaiheessa olevilta potilailta kerätään dataa, eli joillakin heistä tauti on varhaisessa vaiheessa, kun taas toisilla se on edennyt jo pidemmälle. Tässäkin pilotissa tarkoituksena on kehittää uutta diagnostiikkaa 6G:n avulla. Kone- ja syväoppimiseen perustuvat laskentamallit vaativat ison määrän dataa, joka voidaan kerätä luotettavasti ja tietoturvallisesti 5G/6G teknologiaa hyödyntäen.

”Keräämme dataa viidessä eri maassa. Jotta saisimme datan hallitusti käsittelyyn, hyödynnämme erilaisia pilvipalveluja ja 6G toimii siinä mielenkiintoisena mahdollistajana. Ideana on tutkia samalla 6G:n mahdollisuuksia. Tutkimuksissa näemme, millaisia tarpeita meillä on 6G:lle ja samalla selvitämme myös sen kapasiteettia.”

Tulitikkuaskin kokoinen aivomittari

Yhteinen tavoite meneillään olevissa piloteissa ja samalla koko hankkeessa on se, että terveydenhoitoon kehitettäisiin uuteen terveysteknologiaan perustuvaa varhaisen vaiheen diagnostiikkaa. Tämä edesauttaa hoidon aikaisempaa aloittamista, mikä taas korreloi parempaan parantumistulokseen.

”Jos ihmiset voivat itse mitata aivojensa terveyttä, voidaan taudit havaita aiemmin. Meillä on jo verenpainetta ja sykettä mittaavia päälle puettavia laitteita, mutta aivoterveyden mittaamiseen tarkoitettuja helposti käytettäviä laitteita on vasta kehitteillä.”

Aivojen mittauskalusto olisi siis tarkoitus viedä puettavaan, helposti mukana liikuteltavaan muotoon. Se olisi tällöin suunnilleen tulitikkuaskin kokoinen.

”Lisäksi meillä on tavoitteena näyttää yrityksille hankkeen kautta, millaisia mahdollisuuksia 6G tuo. Testaamme myös erilaisia kännykkäsovelluksia, jotta näemme, miten niitä voi hyödyntää datankeruussa. Näin mahdollistamme tulevaisuuden sovellusten kehittämistä.”

6G Bridge on Business Finlandin rahoittama co-research hanke, ja se jatkuu ainakin kevääseen 2026 asti. Hankkeessa on mukana yhteistyöyrityksinä Bittium, Siemens Healthineers ja Varian.

”Olemme rakentamassa ekosysteemiä 6G terveysteknologialle, joten erilaiset yritykset ovat tervetulleita osallistumaan hankkeeseen”, Myllylä mainitsee.  

 

 

Vilma Lehto


Viestinnän harjoittelija // Communications Intern
+358 50 305 5761
vilma.lehto@oulu.fi

Blogitekstit, uutiset, sosiaalinen media, tapahtumaviestintä.

Blog posts, news, social media, events communication.

Edellinen
Edellinen

6CORE-hankkeessa etsitään tulevaisuuden verkkoratkaisuja: 6G:sta halutaan dynaaminen, skaalattava ja muunneltava

Seuraava
Seuraava

Innovaatiokursseilta uudenlaisia uramahdollisuuksia ja taitoja työelämään