6CORE-hankkeessa etsitään tulevaisuuden verkkoratkaisuja: 6G:sta halutaan dynaaminen, skaalattava ja muunneltava

Kirjoittanut Vilma Lehto

Olemme jo muutamassa blogipostauksessa esitelleet, millaista tutkimusta Oulun yliopistossa tehdään 6G:n ympärillä. Seuraavaksi on aika sukeltaa 6GBridge-6CORE-hankkeen maailmaan!

6CORE-hankkeessa tutkimusta tehdään yhteistyössä eteläkorealaisen ETRI-tutkimuslaitoksen kanssa (Electronics and Telecommunications Research Institute). Hankkeen nimi onkin syntynyt Etelä-Korean päädyssä, sillä viestintäverkkojen rungot (englanniksi core) ovat heidän vahvinta osaamisaluettaan sekä samalla heidän tutkimuksensa pääfokuksessa.

”Etelä-Koreassa tutkitaan runkoverkkoon liittyviä aihealueita, kun taas me keskitymme täällä Oulun yliopistolla niin sanotusti alempiin kerroksiin eli tutkimme kehitteillä olevan 6G-järjestelmän verkkoarkkitehtuuriin ja valittuihin langattomiin avainteknologioihin liittyviä tutkimus- ja toteutushaasteita”, kertoo Pekka Pirinen, joka osaohjaa hankkeen yhtä teknistä työpakettia. Hän oli myös valmistelemassa projektihakemusta sekä tutkimussuunnitelmaa projektin alkuvaiheessa sekä toimi alussa hankkeen projektipäällikkönä.

Uutta verkkoa tuoreelta pohjalta

Hankkeen ja Etelä-Koreaan tehtävän yhteistyön tavoitteena on saavuttaa konkreettisia kontribuutioita 6G-standardointiin, IPRiin, demonstrointiin, prototyyppeihin ja sitä kautta tulevaisuuden verkkoratkaisuihin. Siinä on käynnissä kolme teknistä työpakettia, jotka keskittyvät erilaisiin aihealueisiin. Ensimmäisessä työpaketissa fokuksessa ovat verkkotason tutkimusongelmat, toisessa taas tavoitteena on kehittää ja todentaa uusien moniverkkoratkaisujen toimintaa avoimen arkkitehtuurin viitekehyksessä, ja kolmannen työpaketin pääteemana on langaton yhdistettävyys.

”Aiemmin, kun on menty vanhasta verkosta uuteen, on rakennettu vanhan päälle. Jossain vaiheessa raja kuitenkin tulee vastaan, ja tällöin joudutaan rakentamaan uudelta pohjalta. 6G:ta rakennetaan siltä pohjalta, että verkko olisi palvelukeskeinen. Tällöin pohditaan, miten palvelut saadaan toteutettua, ja verkko rakennetaan sen mukaan. Palveluita ei siis enää tehtäisi saatavilla olevan verkon mukaan vaan päinvastoin.”

Samalla 6G:sta halutaan Pirisen mukaan dynaaminen, skaalattava ja muunneltava. Näin se taipuu useisiin eri käyttötarkoituksiin niin, että kaikki toimii moitteettomasti.

”Aiempien verkkojen kohdalla on ajateltu, että bitti pitää saada liikkumaan nopeammin. Tällöin tiedonsiirtoa on skaalattu nopeammaksi ja verkon peittoaluetta suuremmaksi. 6G:ssa muutkin asiat kuin pelkkä datanopeus nähdään merkityksellisinä. Esimerkiksi joissakin tapauksissa tarvitaan luotettavuutta, toisissa taas mahdollisuutta verkon hajauttamiseen. Haluamme, että 6G taipuisi kaikkeen tähän.”

Laaja kokonaisuus hallittavaksi

Alun perin hanke lähti liikkeelle siitä, että työryhmässä mietittiin, millaisia toimintoja 6G-verkossa pitäisi olla, miten niitä pitäisi järjestellä ja millainen koko verkon rakenteen tulisi olla. Muutenkin pohdinnan kohteena koko 6G-lippulaivassa oli jo pitempään ollut se, miltä 6G-järjestelmän arkkitehtuurin ja toiminnallisuuksien pitäisi näyttää.

”Meillä oli jo pari muuta tutkimusyhteistyötä meneillään ETRI:n kanssa, ja he ehdottivat kolmanneksi aihealueeksi 6G-järjestelmäarkkitehtuuriin liittyvää yhteistyötä. Business Finlandin 6GBridge-ohjelma antoi meille sopivan mahdollisuuden hakea vastinrahoitusta tähän yhteistyöhön Suomen ja Oulun yliopiston puolelta.”

Projekti on tällä hetkellä vielä alkuvaiheissa, sillä se pääsi kunnolla käyntiin vasta edelliskesänä.

”Tämä on laaja kokonaisuus, joten hommaa riittää. Muutenkin tällaisten uusien sukupolvien verkkojen hallitseminen vaatii paljon työtä”, Pirinen tuumaa.

6CORE on Business Finlandin rahoittama hanke. Lisäksi siinä on mukana yritysten, kuten Nokian, Ericssonin, ABB:n ja Cumucoren edustajia In kind -osallistujina. Se alkoi alkuvuodesta 2023, ja on käynnissä ainakin vuoteen 2025 asti. Etelä-Korean kanssa tehtävästä yhteistyöstä pääset lukemaan 6G Flagship -sivulta.

 

 

Vilma Lehto


Viestinnän harjoittelija // Communications Intern
+358 50 305 5761
vilma.lehto@oulu.fi

Blogitekstit, uutiset, sosiaalinen media, tapahtumaviestintä.

Blog posts, news, social media, events communication.

Edellinen
Edellinen

Mitä ovat sosiaaliset innovaatiot? ­­

Seuraava
Seuraava

6G tuo uusia ratkaisuja terveysteknologiaan