Käsitöiden harrastaja immateriaalioikeuksien kiemuroissa

IPR
Neulotut villasukat, joissa on kissakuva.

Lumikatti-villasukat on kirjoittaja suunnitellut itse ja tekee niitä @sukkatohtori-nimellä.

Oletko innokas käsitöiden harrastaja? Ompeletko vaatteita Marimekon kankaista, tai neulotko sukkia, joita koristavat tutut logot, kuten unikko, karhu tai pätkis? Käsityöt ovat monille rakas harrastus ja tapa ilmaista luovuutta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, milloin tarvitset luvan ja milloin voit vapaasti hyödyntää ohjeita ja kuoseja, sillä ne on suojattu immateriaalioikeuksilla.

Monia tuttuja kuoseja ja logoja suojaa tekijänoikeus. Usein ne on myös suojattu tavaramerkillä ja joskus mallisuojalla. Tekijänoikeus on automaattinen suoja, jonka edellytyksenä on, että teos (esimerkiksi kankaan tai sukan kuvio) on riittävän omaperäinen. Usein käytetään vertailuna sitä, päätyisikö toinen juuri samanlaiseen lopputulokseen suunnitellessaan kuviota. Tavaramerkki ja mallisuoja ovat taas rekisteröitäviä oikeuksia, joita on haettava viranomaiselta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että omaan käyttöön tai lahjaksi voi tehdä melkeinpä mitä tahansa. Silloin kun käsitöitä aletaan myydä, on tärkeää ymmärtää immateriaalioikeuksien merkitys.

Mitä ompelijan tulee tietää?  

Kun ostat Marimekon kankaan, voit käyttää sitä vaatteiden ompeluun tai sisustukseen. Voit myös uusiokäyttää vanhoja Marimekon tuotteita ompelemalla niistä esimerkiksi tyynynpäällisiä. Saat myös teettää ostamastasi kankaasta vaatteen ompelijalla.

Vaikka kuluttajalla on oikeus käyttää ostamaansa kangasta tai vaatetta, tekijänoikeus suojaa edelleen alkuperäistä teosta. Näin on esimerkiksi Marimekon unikkokuvion kohdalla. Tämä tarkoittaa, että Marimekon kankaista itse valmistettuja vaatteita ja sisustustavaroita ei saa myydä ilman yrityksen lupaa esimerkiksi myyjäisissä, kirpputoreilla tai netissä.

Mutta mitä tehdä, jos haluaa päästä eroon Marimekon kankaasta tehdystä vaatteesta tai sisustustavarasta? Tämä asia nousi viime syksynä esille, kun Marimekko kielsi sen kankaasta valmistetun käytetyn vaatteen myynnin Tori.fi-palvelussa. Marimekon näkemys on, että sen kankaista itse valmistetun tuotteen myynti on kiellettyä riippumatta siitä, onko kyse yksittäisen tuotteen kertaluonteisesta myynnistä vai laajemmasta kaupallisesta toiminnasta. Asiaan ei myöskään vaikuta se, onko tuote uusi vai käytetty. Yrityksen ohjeena on, että sen kankaasta ommeltu tuote pitää aina lahjoittaa eteenpäin.

Immateriaalioikeudet voivat tulla vastaan myös esimerkiksi, jos hyödyntää tekijänoikeudella suojattuja teoksia, kuten valokuvia, laulun sanoja tai piirroskuvia, ja tekee niistä myytäväksi postikortteja, julisteita tai tauluja.

Käsityöohjeiden käyttö

Käsityöohjeet jäävät useimmiten tekijänoikeussuojan ulkopuolelle, sillä tekijänoikeus ei suojaa tietoa. Tavanomaisilla kuvioilla, kuten palmikoilla, joustinneuleilla tai raidoilla ei ole tekijänoikeutta, sillä ne eivät ylitä teoskynnystä. Esimerkiksi toisen laatimasta, yksinkertaisesta pipon ohjeesta tehtyjä neuleita voi myydä.

Huomaa kuitenkin, että jos ohje on erityisen omaperäinen, se voi ylittää teoskynnyksen. Tällöin sen kopioiminen ja hyödyntäminen rikkoo tekijänoikeuksia. Muista myös, että esimerkiksi kuvan ottaminen lehdessä tai kirjassa olevasta ohjeesta ja sen jakaminen somessa on kiellettyä. Usein käsityöohjeita sisältävissä kirjoissa, lehdissä ja verkkosivuilla ohjeiden yhteydessä onkin mainittu, että mallien ja ohjeiden mukaan valmistettujen tuotteiden kaupallinen käyttö on kielletty.

Mutta mikä on kaupallista käyttöä? Tarkoittaako se totaalista kieltoa vai salliiko se esimerkiksi muutaman myyntiin tarkoitetun sukkaparin tekemisen vuodessa? Tähän tekijänoikeuslaki ei anna tarkkaa vastausta. Periaatteessa tekijän- tai tavaramerkkioikeuksien haltijalla on oikeus ärähtää jo yksittäisestä myynnistä, joten mallien vallinnassa kannattaa olla tarkkana.  

Lisäsuojaa tavaramerkillä

Monet tunnetut logot on usein suojattu tekijänoikeuden lisäksi tavaramerkillä. Niiden käyttö käsitöissä on sallittua omaan käyttöön tai lahjaksi, mutta niiden myynti ilman lupaa on kiellettyä. Tavaramerkin ideana on se, että sen avulla kuluttaja voi erottaa tuotteet ja palvelut toisistaan. Jos tuotteessa on tunnettu logo, voi sen ostaja erehtyä luulemaan, että kyseessä on logon omistavan yrityksen tuote. Tätä piraattituotteiden valmistajat käyttävät hyödykseen.

Moni tuttu kuosi tai logo on suojattu tavaramerkillä. A) Tavaramerkki 006990063 Marimekko, B) Tavaramerkki 007326432 Oy Karl Fazer Oy, C) Tavaramerkki 005271572 Adidas International Marketing B.V. Nämä tavaramerkit ovat voimassa EU:n alueella. Tavaramerkkejä voi etsiä tavaramerkkitietokannasta: EU:n laajuiset tavaramerkit ja mallisuojat ja Suomalaiset tavaramerkit.

Tavaramerkin haltijan on itse valvottava, miten sen tavaramerkkejä käytetään ja pyytää korvausta laittomasta käytöstä. Jos toisen tekijänoikeuksia loukkaa, lievimmät tapaukset ovat tekijänoikeusrikkomuksia, joista voi seurata sakkorangaistus. Ankarimmillaan tekijänoikeuden loukkaus voi olla tekijänoikeusrikos, josta enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tavaramerkin luvaton käyttö on puolestaan joko tavaramerkkirikkomus tai teollisoikeusrikos.

Jos haluat tehdä tekijänoikeudella, tavaramerkillä tai mallisuojalla suojatulla ikonilla tai logolla varustettua tuotetta myyntiin, siihen pitää olla lupa tekijän tai tavaramerkkioikeuden haltijalta. Yleensä tämä tarkoittaa maksullista lisenssiä.

 
 

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa. Se ei suojaa ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa.

 

Tavaramerkki on merkki, jonka avulla tavarat tai palvelut voidaan yhdistää niiden valmistajaan tai tarjoajaan. Tavaramerkki voi olla esimerkiksi:

  • Sana (esim. yrityksen tai tuotteen nimi)

  • Kuvio (esim. yrityksen logo)

  • Iskulause tai

  • Näiden yhdistelmä

 

Mallin rekisteröinti on muotoilun suojaamista. Se suojaa tuotteen ulkomuotoa. Mallisuojaa voi hakea esimerkiksi:

  • Kankaan tai tapetin kuviolle

  • Ikoneille

  • Logoille

  • Esineiden ulkomuodolle (esim. lampunvarjostin, auton mittaristo)

  • Rakennuksille

 
 

Maarit Jokela

IPR-asiantuntija

Innovaatiokeskus, Oulun yliopisto

Seuraava
Seuraava

10 megatrendiä jotka muovaavat tulevaisuuttamme: osa 2