Oulun yliopiston innovaatiotoiminta jatkui aktiivisena vuonna 2024!

Decorative

Vuosi on vaihtunut, ja on aika vetää yhteen Oulun yliopiston innovaatiotoiminnan tulokset! Yliopiston ja tutkijoiden innovaatiotoiminta on jatkunut aktiivisena lähes kaikilla osa-alueilla. Pari ennätystäkin tehtiin keksintö- ja patenttirintamilla, mikä lupaa hyvää kaupallistamiselle tulevina vuosina.  

Innovaatiokeskuksen tehtäviin kuuluvat innovaatiotoiminnan koordinointi ja kehittäminen. Tähän kuuluvat esimerkiksi tapaamiset tutkijoiden kanssa, joita kirjattiin viime vuonna noin 1500. Näissä tapaamisissa veimme yhdessä tutkijoiden kanssa eteenpäin esimerkiksi aktiivisessa vaiheessa olevia patentointi-, lisensointi- ja kaupallistamisaihioita. Kuulostelemme myös proaktiivisesti uusien tutkijoiden ja hankkeiden kuulumisia — keksinnöllisyyttä ja tulevaisuuden kaupallista potentiaalia silmällä pitäen. Tehtäviimme kuuluvat myös erilaiset innovaatiotoiminnan infotilaisuudet ja koulutukset, joita järjestimme vuonna 2024 yhteensä 37 kappaletta. 

Keksintö- ja teosilmoitusten määrä on ollut kasvussa useita vuosia. Viime vuonna niitä ilmoitettiin ennätykselliset 72 kappaletta, joista puolet syntyi avoimessa tutkimuksessa ja loput tilaus- tai sopimustutkimuksessa. Tilaustutkimuksen keksinnöistä yksitoista kappaletta siirrettiin tilaajan haltuun mahdolliseen patentointiprosessiin. Muista innovaatioista haimme yliopistolle patenttia peräti 15 keksinnöstä, mikä on kaikkien aikojen ennätys! Yliopistolle myönnettiin uusia patentteja viisi kappaletta. Kyseessä olivat siis uusien patenttiperheiden ensimmäiset myönnöt.  

Oulun yliopiston patenttisalkku on kasvanut useilla patenttiperheillä vuosittain jo lähes kymmenen vuoden ajan. Patenttisalkussamme on nyt 66 aktiivista patenttiperhettä, joista jokaiselle on olemassa joko lyhyen - tai pitkän tähtäimen kaupallistamissuunnitelma. Kaupallistamiseen liittyviä sopimuksia yliopisto solmi viime vuonna kuusi kappaletta. Yliopiston kokonaistulot aineettoman omaisuuden myynnistä ja lisensoinnista olivat 424 000 euroa. Nettotuloista keksijöille maksetaan vähintään 40 %. Yliopisto maksaa myös tehdystä keksinnöstä palkkion ja patentointipalkkion sekä hakemuksesta että myönnetystä patentista. Viime vuonna keksijöille maksettiin erilaisia palkkioita yhteensä yli 212 000 euroa, mikä on myös uusi ennätys. 

Myös Proof-of-Concept (PoC) -rahoituksella on keksinnön lisäksi tutkimustulosten kaupallistamisessa oleellinen rooli. Viime vuonna tätä rahoitusta käytettiin reilut 287 000 euroa. Siihen saimme Oulun kaupungilta tukea 134 000 euroa. Lisäksi 6GESS-hankkeesta on käytettävissä 300 000 euroa vuosille 2024–2025. Näitä 20 000–50 000 euron rahoituksia tutkijat hakivat 32 hakemuksella, joista 16 sai rahoituksen. Apuraha oli käytettävissä noin 3–4 kuukauden työhön, jonka aikana tuli tehdä esimerkiksi ensimmäinen prototyyppi tai muu tekninen toteutus tutkimuslähtöiselle liikeidealle. PoC-rahoitusta myönnettiin myös neljään opiskelijoiden hankkeeseen yhteensä noin 20 000 euroa. 

Yliopistolla on eri vaiheissa viitisentoista startup-yritykseen tähtäävää kaupallistamishanketta. Niistä jokainen perustuu tutkimukseen ja käynnissä olevaan tai päättyneeseen Business Finlandin Research to Business (R2B) -projektiin. Yhdestä hankkeesta syntyi yritys vuoden 2024 aikana. R2B-hakemuksia oli vuoden aikana kuusi kappaletta, joista positiivisia päätöksiä saimme neljälle tutkijatiimille. Lisäksi Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö tuki kolmea hanketta yhteensä 95 000 eurolla. Tutkijoiden lisääntynyt keksimisaktiivisuus lupaa erittäin hyvää tuleville vuosille uusina kaupallistamishankkeina ja startup-yrityksinä.  

Jouko Uusitalo

Johtaja, Oulun yliopiston Innovaatiokeskus

Edellinen
Edellinen

Tuotantotalouden opinnot käytäntöön – Janne Taskinen kartutti osaamistaan Metsä Tissuella Slovakiassa

Seuraava
Seuraava

Käsitöiden harrastaja immateriaalioikeuksien kiemuroissa