10 megatrendiä jotka muovaavat tulevaisuuttamme: osa 2
Sarjan edellisessä osassa uppouduimme Frost & Sullivanin asiantuntijoiden johdattamana megatrendeihin ja siihen, miltä maailma näyttää vuonna 2040. Loimme katsauksen raporttiin, jossa he esittelevät 10 merkittävintä trendiä, jotka tulevat uudistamaan teollisuutta, yhteiskuntaa ja toimintatapoja. Edellisessä tekstissä perehdyimme viiteen ensimmäiseen trendiin ja seuraavaksi otamme käsittelyyn viisi jälkimmäistä.
6. Virtuaaliyhteiskuntien murros
Frost &Sullivanilla uskotaan, että vuoteen 2040 mennessä Metaversumista tulee erottamaton osa arkea. Ihmisten datasta tulee entistä arvokkaampi resurssi, ja samalla se voi tarjota uusia toimeentulon mahdollisuuksia. Kenties tulevaisuuden virtuaaliyhteiskunnissa yksilöt voivat ansaita rahaa myymällä ja hyödyntämällä omia henkilötietojaan kaupallisiin tarkoituksiin. Tämä kuitenkin herättää myös kysymyksiä yksityisyydensuojasta, tiedon väärinkäytön riskeistä ja valvontayhteiskunnan kehityksestä.
7. Hiilinegatiivinen talous
Hiilineutraaliuden tavoittelu on muuttumassa hiilinegatiivisuuden tavoitteluksi, eli hiilidioksidia poistetaan ilmakehästä uusien teknologioiden avulla. Hiilimarkkinat kehittyvät investointikohteeksi ja laajenevat sisältämään myös muita vastuullisuusnäkökulmia, kuten työvoimapolitiikkaa. Tämä luo paitsi liiketoimintamahdollisuuksia, myös lisää painetta yrityksiä kohtaan toimia vastuullisemmin.
8. Vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden murros
Kasvava globaali ja toimialakohtainen standardisointi sekä runsas datan määrä tekevät organisaatioiden ympäristövaikutusten mittaamisesta, analysoimisesta ja vertailusta varsin helppoa. Niinpä vuoteen 2040 mennessä kuluttajat odottavat yrityksiltä täydellistä läpinäkyvyyttä ympäristövaikutusten ja eettisten käytäntöjen suhteen. Kestävä kuluttaminen muuttuu normiksi, ja kuluttajat vaativat tietoa aina tuotteen raaka-aineista sen kierrätettävyyteen asti.
9. Rajoittamaton puhdas energia
Nollapäästöisten energialähteiden, kuten vihreän vedyn ja fuusioteknologian kehitys on avainasemassa energiantarpeen tyydyttämisessä ilman fossiilisia polttoaineita. Vuonna 2040 vauraammissa maissa on siirrytty ensisijaisesti puhtaisiin energianlähteisiin, jotka syrjäyttävät fossiiliset polttoaineet tai perinteisen ydinvoiman. Yritykset edistävät teknologian käyttöönottoa kehittyvissä talouksissa. Energiaköyhyys vähenee globaalisti infrastruktuuri-investointien avulla. Vihreän vedyn kustannusten ennustetaan laskevan 72 % ja ydinenergian tuotannon kasvavan 500 000 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Frost & Sullivanilla odotetaan myös sähköautojen hallitsevat liikkumista kehittyneissä maissa: vuonna 2040 teillä liikkuu yli 330 miljoonaa sähköautoa.
10. Muutokset hallinnossa ja yhteiskunnassa
Tulevaisuudessa valta ja luottamus siirtyvät perinteisistä instituutioista kohti henkilökohtaisia suhteita ja virtuaalisia yhteisöjä. Ihmisten luottamus hallitukseen saattaa vähentyä. Hajautetut autonomiset organisaatiot (Decentralized autonomous organizations) yleistyvät, eli yhä useammat yritykset ovat kollektiivisesti jäseniensä omistamia ja hallinnoimia, eikä niillä ole perinteistä johtoporrasta. Kuluttajat suosivat itsenäisiä kanavia, joilla on tarkat käytännöt yritysten luotettavuuden ja eettisyyden varmistamiseen.
Askelmerkit eteenpäin
Tässä tiivistys siitä, mitkä ovat Frost & Sullivanin mukaan tämän hetken 10 vaikuttavinta megatrendiä, ja miltä tulevaisuus voisi näyttää vuonna 2040. Nämä megatrendit maalaavat kuvan maailmasta, joka on jatkuvassa muutoksessa – teknologisesti, yhteiskunnallisesti ja ympäristön kannalta. Muutos tuo mukanaan mahdollisuuksia ja haasteita, joiden ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää niin yrityksille kuin yksilöillekin. Olipa kyse metaversumin kehityksestä, puhtaasta energiasta tai bioteknologian uusista ratkaisuista, menestyminen edellyttää ennen kaikkea sopeutumiskykyä, innovatiivisuutta ja rohkeutta tehdä uutta.
Muuttuvassa maailmassa menestyminen vaatii suunnitelmallisuutta, joten Frost & Sullivanin asiantuntijat antavat yrityksille myös muutamia askelmerkkejä kohti tulevaa:
Tunnista haasteet ja mahdollisuudet: määritä, missä asioissa esimerkiksi digitalisaatio ja kestävä kehitys voivat hyödyttää yritystäsi.
Kehitä osaamista: Varmista, että työntekijöillä on tarvittavat taidot menestyä työssään myös tulevaisuudessa. Luo järjestelmä, joka tukee työntekijöiden kehittymistä sekä olemassa olevilla että uusilla osaamisalueilla.
Laadi muutoskartta: Listaa ja priorisoi työkalut, teknologiat ja sovellukset, joita tarvitaan liiketoiminnan muutoksen toteuttamiseen.
Integroidu uuteen toimintaympäristöön: Ota paikkasi uudessa ympäristössä sekä tunnista ja muodosta hyödyllisiä kumppanuuksia. Tee yhteistyötä teknologia-asiantuntijoiden kanssa.
Pilottien toteuttaminen ja skaalaus: Tee kevyempiä kokeiluja uusilla teknologioilla ennen laajamittaista käyttöönottoa. Luo tietopohja, jota voi hyödyntää myös tulevaisuudessa.
Tutkija, tiesitkö että Oulun yliopistolla on kampuslisenssi Frost & Sullivanin markkinatietokantaan? Tämä tarkoittaa, että voit käyttää tuhansien eurojen arvoisia raportteja maksutta! Hyödynnä raportteja esimerkiksi, kun teet rahoitushakemusta EU:lle tai Business Finlandille. Näin voit osoittaa, millainen markkinatilanne alalla vallitsee ja onko omalle ratkaisullesi tarvetta.