Ota tekijänoikeudet haltuun osa 2 — “saakohan tätä käyttää?“ 

IPR
Nainen istuu mietteliään näköisenä tabletin edessä kynä kädessään.

Aikaisemmassa osassa pureuduimme Ota tekijänoikeudet haltuun –koulutuksen pohjalta siihen, mitä IPR-tarkoitta, mitä se suojaa ja kenelle IPR-oikeudet kuuluvat korkeakouluissa. Mutta mitä jos tarvitset jonkun muun tekemää sisältöä opetus- tai tutkimustyössä? Kopiosto ry:n lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela ja Innovaatiokeskuksen IPR-asiantuntija Maarit Jokela antoivat myös tähän hyviä vinkkejä, jotka tiivistämme seuraaviin kappaleisiin.  

Miten käyttää muiden tekemää sisältöä opetuksessa? 

“Saakohan tätä käyttää?” Maailma on pullollaan inspiroivia, viihdyttäviä ja informatiivisia sisältöjä, joista voisi olla paljon apua tutkimus- ja opetustyössä. Niinpä tämä kysymys pyörii usein asiantuntijoiden päässä. Onneksi myös suojattujen sisältöjen hyödyntämiseen löytyy monia mahdollisuuksia. 

Tekijänoikeuksien puitteissa muiden tuotoksia saa esimerkiksi siteerata, kunhan kyse on julkistetusta teoksesta ja lainauksella on asiallinen yhteys muuhun materiaaliin. Siteerauksia on käytettävä myös tarkoituksenmukaisesti, eli esimerkiksi opetuksen havainnollistamista tai kuvittamista varten. Pelkistä sitaateista koostuva materiaali ei ole lain sallimaa siteeraamista. 

Opetuksen havainnollistamisella tarkoitetaan sitä, että lainattava materiaali tukee, rikastuttaa tai täydentää opetettavaa asiaa. Alkuperäisen materiaalin, esimerkiksi oppikirjan, hankintaa ei saa korvata kopioimalla lainauksia. Opetuksen on myös tapahduttava suljetulla kurssialustalla tai suljetussa oppimisympäristössä havainnollistamisen edellyttämässä laajuudessa 

Laajempaa käyttöä varten on mahdollista saada erilaisia käyttöoikeuksia. Sisällöstä riippuen luvan voi hankkia esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöltä, kuten Kopiosto (kopiontilupa), Teosto (musiikin esittämis- ja tallentamisluvat) tai Elokuvalisenssi (elokuvien esittämisluvat). Jos mahdollista, lupaa voi tietenkin kysyä myös suoraan tekijältä tai oikeudenhaltijalta. Jos käyttöoikeutta ei ole saatavilla, saa julkistettua teosta käyttää opetuksen havainnollistamiseksi, jos kyseessä on ei-ansiotarkoituksessa tapahtuva opetus rajatulle henkilöjoukolle luokassa tai suljetussa oppimisympäristössä. 

Käyttölupaa ei tarvita, jos inspiroidut esimerkiksi jonkun toisen kehittelemästä ideasta tai menetelmän ja päätät käyttää sitä opetuksessa. Verkossa olevaa sisältöä saa myös aina linkittää omiin materiaaleihin ilman sen kummempia lupia, kunhan sisältö on verkossa oikeudenhaltijan luvalla ja avoimesti saatavilla. Verkosta löytyy myös sisältöjä, joiden käyttölupa on annettu esimerkiksi käyttöehdoissa tai CC-lisenssillä, joka ilmaistaan sekä symbolilla että kirjainlyhenteellä. Tällä lisenssillä tekijä antaa tietynsisältöisen vastikkeettoman käyttöoikeuden. Kun ryhdyt käyttämään CC-lisensoituja sisältöjä, varmista, että ymmärrät, mitä eri lisenssiehdot ja niiden yhdistelmät tarkoittavat. 

CC-lisenssin elementit Kirsi Salmelan kurssimateriaalista. 

 KAVI:n Elokuvapolku-sivuston ja Elonet-palvelun sisältöjä saa käyttää ei-kaupallisessa opetuksessa vapaasti ilman erillistä lupaa. 

Huomionarvoista on myös, että toisen tekemää tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia ei saa muokata ilman tekijän lupaa. Esimerkiksi käännöstä tai uutta kuvakäsittelyä ei saa tehdä, ellei siitä ole sovittu tekijänoikeuden haltijan kanssa. Luvan kanssa muunnelman voi kuitenkin tehdä ja sille voi saada myös oman tekijänoikeuden, jos se on riittävän itsenäinen ja omaperäinen. Tarkkaa rajaa vapaan luomisen ja teosten muuntelun välillä ei ole määritelty, vaan asiaa arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Käytettiinpä toisen teosta miten, millä luvilla ja mihin tarkoitukseen tahansa, tekijän ja teoksen nimi kuuluu aina mainita. 

Lue tarkemmat lupaehdot täältä. 

Kopiointilupa opetus ja tutkimuskäytössä 

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ja Kopiosto ovat sopineet kaikkien UNIFIn jäsenkorkeakoulujen kopiointiluvasta. Kopiointilupa mahdollistaa teksti- ja kuva-aineistojen kopioimisen opetus-, tutkimus- ja hallintokäyttöön korkeakoulun toiminnassa, mukaan lukien avoimen yliopiston opetus ja korkeakoulun järjestämä täydennys- ja erikoistumiskoulutus. Sopimus ei koske kesäyliopistojen järjestämää koulutusta eikä kopioita, joista peritään maksu. Näihin koulutuksenjärjestäjä hankkii erikseen kopiointiluvan Kopiostosta. 

Kopiointiluvalla opettaja saa kopioida, tulostaa ja skannata ja jakaa kuvia, artikkeleita sekä otteita julkaisuista ja verkkosivuilta suljetulle ryhmälle. Rajattomasti kopioita ei voi kuitenkaan ottaa: julkaisuista saa kopioida enintään 20 % tai 20 sivua ja verkkosivuista enintään 20 kuvaa tai sivua samalta sivustolta yhtä opiskelijaa kohden. Artikkelit, esitteet ja vastaavat saa kopioida kokonaan, mutta kuitenkin enintään 20 artikkelia samasta lehdestä. Poikkeuksellisesti etä- ja hybridiopetuksessa saa kopioida digitaalisen kustantajan oppimateriaalit, kun jokaiselle opetukseen osallistuvalle opiskelijalle on hankittu tarvittava käyttöoikeus. Opettaja saa myös tehdä opetustilanteestan videotallenteen. 

Tekijänoikeudet eivät yleensä rajoita aineistojen käyttöä tutkimuksen lähteenä tai kohteena, mutta tässä on huomioitava toki muutkin säännökset, kuten tietosuojalaki. Kopioston kopiointiluvalla saa kopioida teoksia ja julkaisuja ei-kaupallista tutkimusta varten tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa ja kun kopioiminen on tutkimuksen edistämisen kannalta välttämätöntä. Lupa mahdollistaa laajan teosaineiston ja kokonaisten teosten kopioimisen tieteellisessä tutkimuksessa. 

Kopiointiluvalla tutkija voi myös tallentaa tutkimusta varten valmistamansa kopiot korkeakoulun suljettuun verkkoon sen tutkimusryhmän saataville, jota varten kopiot on valmistettu. Kopioita saa myös välittää tutkimusryhmälle sähköpostilla ja säilyttää tutkimuksen todentamista ja myöhempää tutkimusta varten. 

Mitä jos käyttää suojattua sisältöä luvatta? 

Aina silloin tällöin tapahtuu myös tekijänoikeusrikkomuksia. Tällöin tekijänoikeudenhaltijalla on oikeus puuttua teoksensa luvattomaan käyttöön ja saada rikkeestä kohtuullista hyvitystä. Hyvityksen saaminen ja määrä eivät riipu siitä, oliko käyttäjä tietoinen käytön luvattomuudesta. Jos kuitenkin käytät teosta tahallisesti tai tuottamuksellisesti luvatta, voi hyvitysten lisäksi joutua vahingonkorvausvastuuseen ja rikosoikeudelliseen vastuuseen. 

“Saakohan tätä käyttää” -kysymykseen voisimme vastata, että yleensä saa — kunhan kunnioittaa toisten tekemää työtä ottamalla ensin selvää tekijänoikeuksista ja muista käyttöoikeuksista. Jos haluat näistä lisätietoja, pidä silmällä tulevia koulutuksiamme tai ota yhteyttä asiantuntijaamme:  

Maarit Jokela 

Innovaatio- ja IPR-asiantuntija
maarit.jokela@oulu.fi 
+358294488066

Tämä blogisarja perustuu Kirsi Salmelan ja Maarit Jokelan kurssimateriaaleihin.

Edellinen
Edellinen

Vetytalous tulee, oletko valmis? Kooste Pohjoinen teollisuus 2024 -messuilta 

Seuraava
Seuraava

Ota tekijänoikeudet haltuun osa 1 — mikä, mille ja kenen IPR?