Alkavan yrityksen sudenkuopat

Kirjoittanut Maarit Jokela

 

Kun perustaa yrityksen, edessä on monta itselle entuudestaan vierasta asiaa. Jopa sudenkuoppaan voi joutua. Ota opiksi ammattilaisten vinkit siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Juttelin kahden IPR-ammattilaisen kanssa alkavan yrittäjän sudenkuopista tehdessämme IPR-kurssille podcastia. Mitä virheitä kannattaisi pyrkiä välttämään, kun on perustamassa yritystä? Ari-Pekka Launne Evkan Oy:stä ja Suvi Julin Berggren Oy:stä nostivat lakimieskokemuksellaan esille kaksi yleistä ongelmakohtaa.

Yrityksen nimen valinta

Kun yritystä ollaan perustamassa, on tärkeää valita sille hyvä nimi. IPR-maailmassa yrityksen nimeä kutsutaan toiminimeksi.

Yksinoikeuden toiminimeen voi saada joko rekisteröimällä tai vakiinnuttamalla. Rekisteröinti kaupparekisteriin on helpoin ja nopein tapa saada yksinoikeus.

Yksinoikeus toiminimeen tarkoittaa sitä, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa Suomessa käyttää rekisteröityyn toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä, jos ei pysty näyttämään, ettei tästä aiheudu vahinkoa.

Hyvä toiminimi on iskevä, se jää helposti mieleen ja tukee yrityksen liiketoimintaa. Lisäksi on tärkeää, että valitulle nimelle saadaan esimerkiksi fi- tai com-päätteinen verkkotunnus.

Kun mietitään sopivan nimen valintaa, on usein ensimmäinen toimenpide kirjoittaa suunniteltu nimi hakukoneeseen. Siinä voi kuitenkin tehdä hallaa.

”Kun googlataan potentiaalista nimeä, samalla tehdään selväksi, että kohta nimelle ei saatavissa verkkotunnusta. Mahdollisesti myös toiminimirekisteröinnin edellytykset saattavat kadota, kun tulee yhtäkkiä tietoa, kun tällaista etsitään”, Ari-Pekka Launne muistuttaa. Hakukoneet saattavat alkaa nostaa hakutulosta esiin.

Kannattaa olla myös tarkkana, kun selvittää vapaana olevia verkkotunnuksia.  

”On olemassa kärpäsloukkumaisia verkkotunnuksen tutkimispalveluita tai -sivuja. Niissä voi tarkistaa, onko verkkotunnus varattu. Jos verkkotunnus on vapaana, olet juuri ilmoittautunut sen potentiaaliseksi ostajaksi, ja hinta on moninkertainen. Kannattaa olla varovainen, kun nimeä suunnittelee ja tutkii”, Lauenne huomauttaa.  

IPR-alan ammattilaisilla on käytössään työkaluja, joilla nimivaihtoehtojen tutkimisen voi tehdä turvallisesti. PRH:lla on myös maksuton nimipalvelu-työkalu, jota kannattaa hyödyntää. Se tutkii, löytyykö nimeä useasta eri paikasta, kuten kaupparekisteristä ja tavaramerkkitietokannoista. Haku ei kuitenkaan ulotu fi-verkkotunnuksiin, yhdistysten nimiin tai EU-tavaramerkkeihin.

Osakassopimus

Jos yrityksessä on useampi kuin yksi perustajajäsen/omistaja, niin on tärkeää tehdä osakassopimus. Usein se nähdään kuitenkin turhana, rahaa vaativana paperina.

”Luotetaan siihen, että kun nyt olemme kavereita keskenämme, niin kyllä se jatkuu tästä hamaan tulevaisuuteen”, Lauenne sanoo.

Näin varmasti alkuvaiheessa ollaan. Mutta tilanteet voivat muuttua esimerkiksi, jos joku omistajista haluaa lähteä yrityksestä pois tai tulee erimielisyyksiä siitä, miten yritystä kehitetään eteenpäin.

Osakassopimuksessa sovitaan osakkaiden oikeudet ja velvollisuudet. Sen tarkoituksena on edistää tavoitteiden saavuttamista ja ennaltaehkäistä osakkaiden välisiä riitoja.   

”Osakassopimus on startup -yrityksellä se ensimmäinen ja tärkein sopimus, joka pitää huolehtia kuntoon. Uskokaa tai älkää, se puuttuu valitettavan usein”, Suvi Julin harmittelee. Osakassopimusten puute aiheuttaa usein riitatilanteita, joita ratkotaan oikeudessa asti.

Vaikka sopimusten teosta on ylimääräistä vaivaa ja rahan menoa, niiden tekemättä jättämien ei kuitenkaan ole aina hyvä juttu. ”Tämä on sellainen ’säästä oikeassa paikassa’ -ohje”, Lauenne kiteyttää.

Lisätietoja

Tämä blogiteksti pohjautuu podcastiin, jossa kanssani aiheesta on keskustelemassa kaksi immateriaalioikeuksien ammattilaista Suvi Julin Berggren Oy:stä ja Ari-Pekka Launne Evkan Oy:stä. Podcast on ensimmäinen neljäosaisesta IPR:ää käsittelevästä kokonaisuudesta, jotka löydät Mikroyrittäjän studiosta.

 

 

Maarit Jokela

Innovaatioasiamies // Innovation Manager
+358 40 355 9660, maarit.jokela@oulu.fi 

IPR, teknologiansiirto, tutkimustulosten kaupallistaminen, Proof-of-concept rahoitus, innovaatiot, innovaatiotoiminnasta viestiminen, IPR-koulutukset.

Edellinen
Edellinen

UBF 2022 – Vastuullista kehitystä muuttuvassa maailmassa

Seuraava
Seuraava

Yrittäjyyden ja intohimon yhdistäminen — Geopyörän tarina