Yrittäjyyden ja intohimon yhdistäminen — Geopyörän tarina

Marcos and Geopyörä

Marcos de Paiva Bueno on Geopyörän perustaja. Kiertäessään maailman ympäri pyöräillen hän päätti jatkaa uuden kiviaineksen murskaustestin kehittämistä kaivosteollisuuteen. Kun kotiinpaluun aika koitti, oli aika ottaa ensimmäiset askeleet kohti yrityksen perustamista.

Marcos de Paiva Bueno valmistui vuonna 2006 kaivosinsinööriksi Brasiliassa ja on työskennellyt alalla siitä lähtien. Uransa alkuaikoina hän muutti Australiaan opiskelemaan tohtorintutkintoa sekä työskentelemään alan insinöörinä. 

Työelämän ulkopuolella Marcos on intohimoinen pyöräilijä. Se on liikuttanut häntä mantereelta toiselle. Kun hän tunsi olevansa kyllästynyt uraansa, päätti hän pitää vuonna 2016 “sapattivuoden” ja pyöräillä maailman ympäri. Seikkailun sävyttämän vuoden aikana ajatus uudesta kaivosalan yrityksestä alkoi rakentumaan hänen mielessään vahvempana kuin aikaisemmin. 

Marcosin ideana oli tehdä tehokkaampi kiviaineksen murskaustesti kaivosteollisuuteen.

”Perinteinen tapa tehdä testausta sisältää ongelmia. Se on erittäin työlästä ja vie paljon aikaa. Tästä syystä vain muutama näyte päätyy yleensä testattavaksi. Kiven kovuuden aiheuttama epävarmuus on kaivosyhtiöille valtava riski, koska se vaikuttaa suoraan kaivoksen tuotantonopeuteen, kustannuksiin ja lopulta tuloihin. Prosessi muodostaa kaivoksen suurimmat kustannukset. Jotta tämä voidaan asettaa perspektiiviin, yksittäinen suuri mylly voi viedä yhtä paljon energiaa kuin Oulun kaupunki”, Marcos kertoo.

Muutto Ouluun ja rahoituksen haku liikeidean kehittämiseksi 

Marcosin oli tehtävä tutkimusta ja validointia saadakseen siirrettyä ideansa toteutukseen. Hän alkoi etsiä työpaikkoja ympäri maailmaa tukeakseen tavoitettaan. Työ löytyi Oulun yliopiston kaivannaisalan yksiköstä, jossa Marcos ryhtyi vuonna 2018 työskentelemään tutkijatohtorina tehden luennointia ja lisää tutkimusta.  

Työskennellessään hänelle osoitetun projektinsa parissa, Marcos etsi vaihtoehtoja rahoituksen saamiseksi kehittääkseen yksinkertaisen, edullisen ja nopean kiviaineksen murskaustestin. Marcos tapasi Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksen tiimistä Pekka Räsäsen, joka kertoi Marcosille Business Finlandin TUTLI- (nyk. Research to Business, R2B) rahoituksesta. Marcosilla oli mielessään jo tuolloin vahva näkemys idean kaupallistamisesta, joten rahoitushakemus jätettiin pian Pekan avustuksella. 

Rahoitus myönnettiin ja projekti käynnistyi vuoden 2019 alussa kestäen yhteensä noin kaksi vuotta. Projektin aikana Marcosille tärkeintä oli kehittää kaksipyöräistä kiviaineksen murskaukseen tarkoitettua järjestelmää eteenpäin todistaakseen, että hänen teknistä ideaansa voidaan soveltaa lopputuotteeseen. Konsepti ja jopa liiketoimintasuunnitelma ovat pysyneet pitkälti samankaltaisina koko Geopyörä-yrityksen kehitysvaiheen ajan. 

Missä Geopyörä on nyt?   

Geopyörän kehittämän testin avulla kaivannaisalan yritykset voivat analysoida useita kivinäytteitä tehokkaasti edullisin kustannuksin erilaisiin geometallurgisiin, hienontamissuunnittelu- ja ohjaussovelluksiin. Nyt yritys on siinä vaiheessa, että se lisensoi teknologiaansa laboratorioille. Kaivosyhtiöt ostavat näiltä kaupallisilta laboratorioilta palveluita kiviaineksen testaamiseksi.    

Ensimmäisen maksavan asiakkaan merkkipaalu saavutettiin vuosi sitten. Marcos kertoi, että ensimmäisen myynnin saavuttaminen oli yllättävän pitkä prosessi. Hän muistuttaa, että kaikki ei suju niin jouhevasti, kun on alunperin suunniteltu. Asiat uusissa yrityksissä vievät usein enemmän aikaa kuin liiketoimintasuunnitelmassa on ennustettu. 

Tiimin rakentamisen tärkeys startup-yritykselle   

Marcos korostaa, että tiimin rakentaminen on äärimmäisen tärkeää, mutta se voi olla myös haastavaa. Se vaatii tiimin jäsenten keskuudessa paljon luottamusta.

”Kun startup alkaa kasvaa ja on aika mennä puhumaan sijoittajille, he kysyvät tiimistäsi. He eivät sijoita yksinyrittäjään ”, Marcos kertoo.  

Ihmisten on usein luovuttava vakaista palkkatuloista tullessaan töihin aloittelevaan yritykseen. Se on suuri riski ja vaatii sitoutumista kaikilta. Nämä ovat päätöksiä, jotka on tehtävä jo tiimiä rakennettaessa. 

”Oulun yliopiston mekatroniikan tutkimusyksikkö on ollut keskeinen toimija ensimmäisen prototyypin rakentamisessa. Geopyörää ei olisi olemassa ilman heitä”, Marcos sanoo korostaen, että yliopistossa eri tutkimusyksiköiden välinen yhteistyö on tärkeää. Myös tiimin ulkopuoliset liiketoiminnan kehittäjät ovat työskennelleet projektin parissa viedäkseen sitä eteenpäin tehden esimerkiksi markkinatutkimusta.    

Vuoden 2021 lopulla Marcos tajusi tarvitsevansa sitoutumista ja työntekijöitä työskentelemään kokopäiväisesti yritykselle. Tuolloin Marcos pyysi myös australialaista professoria Malcolm Powellia liittymään tiimiin tuoden kaivosalalla tunnetun ammattilaisen auttamaan yritystä myymään tekniikkaansa potentiaalisille asiakkaille.    

Tällä hetkellä tiimin jäsenillä on monipuolinen tausta sisältäen sekä vahvaa akateemista ja ammatillista kokemusta kaivos- ja rahoitusmarkkinoista. Taloustieteilijä ja toinen perustaja, Ronan Cruz, on yksi tiimin jäsenistä.  

Mitä muuta tulee pitää mielessä yritystä perustettaessa? 

Yrityskiihdyttämöihin osallistuminen on auttanut tiimiä, ja Marcos suosittelee niitä myös muille kiinnostuneille tutkijoille ja liiketoiminnan kehittäjille.

”Tapaat muita startup-yrityksiä tekemässä omaa juttuaan alallaan, mutta voit oppia heiltä sekä heidän haasteistaan paljon”, Marcos kertoo. 

Tiimi osallistui EIT RawMaterials Acceleratoriin Berliinissä saadakseen ulkoista sparrausta liiketoiminnalle. Marcos toivoo, että jatkossa myös Suomessa järjestettäisiin lisää yrityshautomoja ja kiihdyttimiä, jotka auttaisivat aloittavia yrittäjiä. 

Marcos on työskennellyt kaivosteollisuudessa 16 vuotta ja tietää paljon markkinoista ja niiden potentiaalista. Geopyörä teki rohkean valinnan ja lähti yrityksen perustamisen jälkeen suoraan kansainvälisille markkinoille.

”On tärkeää tietää, missä oman yrityksen markkinat ovat. Kaivostoiminnan yhteydessä isot kaivokset sijaitsevat Euroopan ulkopuolella”, Marcos perustelee päätöstä. 

Elämä yrittäjänä - samanaikaisesti palkitsevaa sekä haastavaa 

”Vapaus on yrittäjyyden palkitsevin puoli. Kukaan ei kerro sinulle, mitä tehdä ja milloin se tehdään”, Marcos toteaa. Hänelle se tarkoittaa myös mahdollisuutta pyöräillä. “Yrittäjyys on kuitenkin myös erittäin aikaa vievää, et voi unohtaa sitä. Yritys on aina mielessäsi, minulla myös pyöräillessäni”, Marcos summaa.   

Startup-yrityksenä ei myöskään ole helppoa saada vakaata kassavirtaa, varsinkin jos vasta kehitetään omaa tuotetta ja myyntiä. “Sinun on myös maksettava työntekijöillesi ennen kun voit maksaa itsellesi”, muistuttaa Marcos heitä, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista.

Riskien ottaminen ja pääoman saaminen ovat välttämättömiä myös startup-yrityksen rakentamisessa. ”Mieti, onko sinulla halua ottaa riskiä, tai älä aloita”, Marcos sanoo ja selittää, että perustaessasi yritystä lyöt ikään kuin vetoa omalla rahalla. Siispä rahan säästäminen on fiksua ennen kuin suuntaa liiketoiminnan kehittämiseen. 

Seuraa rohkeasti unelmiasi 

”Kun tein pyöräilymatkan maailman ympäri, päätin seurata unelmaani. Se ei ole helpoin polku, mutta kun sinulla on hyvä idea tuotteesta tai palvelusta, sinun pitäisi yrittää”, Marcos kannustaa.

Ehkä sinun täytyy jopa unohtaa kaikki muu ja luottaa vaistoihisi. Vakaa kuukausittainen tulonlähteesi voi loppua, mutta ainakin yrität saavuttaa unelmasi. Unelma voi olla joko yrityksen perustaminen ja siinä työskentely tai ehkä sinulla on ajatus yrityksen myymisestä poistuaksesi alalta tavoitellaksesi yhä seuraavia unelmia. 

 

Lisää tietoa Geopyörä Oy:stä: Geopyörä Breakage Test (geopyora.com)

Marcoksen ja Geopyörän löydät myös LinkedInistä.

Lisää tietoa EIT RawMaterials Accelerator kiihdyttämöstä: RawMaterials Accelerator - EIT RawMaterials


Emilia Hoikkaniemi

Yliopistoharjoittelija // Intern
+358 50 346 9906
emilia.hoikkaniemi@oulu.fi

Innovaatioviestinnän harjoittelija kesällä 2022, blogitekstit, uutiset, sosiaalinen media, tapahtumaviestintä.

Innovation communications intern in Summer 2022, blog posts, news, social media, event communications.


Edellinen
Edellinen

Alkavan yrityksen sudenkuopat

Seuraava
Seuraava

Innovaatiokeskuksen tiimi esittäytyy: Osa 4