InnoWebinaarissa uppouduttiin mallisuojauksen saloihin — näin varmistat, ettei tuotteesi ulkomuotoa kopioida! 

IPR

Sinulla on uusi tuote, jolle olet suunnitellut brändillesi sopivan ja asiakkaitasi puhuttelevan ulkomuodon. Miten varmistat, ettei muotoilemasi design päädy muidenkin tuotteisiin? Kuinka pidät työsi tulokset omissa käsissäsi ja estät mallisi kopioinnin? 

Uppouduimme näihin kysymyksiin ja mallioikeuden saloihin InnoWebinaarissa, jossa kuulimme näkökulmia erityisesti tietokoneohjelmien käyttöliittymien ja arkkitehtuurin näkökulmasta. Jos et päässyt linjoille, niin eipä hätää! Tässä blogitekstissä käymme läpi webinaarin tärkeimmät pointit.   
 
Aiheeseen meidät johdatti Sini Petsalo, joka toimii Kolster Oy:ssa IP-lakimiehenä, patenttiasiamiehenä sekä Euroopan tavaramerkki- ja mallioikeusasiamiehenä.  

Mikä on mallisuoja? 

Mallisuojalla voidaan suojata tuotteen tai sen osan ulkomuotoa, joka ilmenee tuotteen tai sen koristelun piirteistä, esimerkiksi linjoista, ääriviivoista, väreistä, muodoista, pintarakenteesta tai materiaalista. Mallisuoja liittyy aina nimenomaan tuotteeseen, eli teollisesti tai käsityönä valmistettuun tavaraan tai sen osaan. Halusitpa siis suojata itse tuotteen ulkomuodon tai vaikkapa sen pakkauksen, niin mallisuoja on tähän oiva keino. Mallisuojasta ei kuitenkaan ole avuksi, jos haluat suojata muita kuin tuotteita, kuten konsepteja, prosesseja, ideoita tai ääntä. 

 

Rekisteröintihakemuksessa esitettävien kuvien täytyy olla niin hyvät ja selkeät, että malli yksityiskohtineen voidaan hahmottaa niistä. Vain ne piirteet, jotka näkyvät rekisterin kuvissa, voivat saada mallioikeuden antaman suojan. Malli voidaan esittää useammassa eri kulmassa ja asennossa, kunhan asennot eivät edellytä mallin purkamista ja uudelleen kasaamista. Lähde: Patentti ja rekisterihallitus.

 

Mallisuojan tarkoituksena on varjella työsi tuloksia ja estää mallin kopiointi ja väärinkäyttö. Mallisuojan saajalla on yksinoikeus käyttää mallia. Oikeus kuuluu mallin luojalle, vaikka malli olisi luotu työsuhteessa, ellei toisin ole sovittu. Suoja käsittää valmistamisen, tarjoamisen, markkinoille saattamisen, maahantuonnin, maastaviennin, käytön sekä tuotteen varastoinnin näihin tarkoituksiin. 

Mallisuojan suoja-aika on viisi vuotta hakemispäivästä lähtien, minkä jälkeen suoja voidaan uusia korkeintaan neljä kertaa. Näin ollen suoja-aikaa voi saada yhteensä 25 vuotta. 

Millainen malli voi saada suojauksen? 

Suojauksen saadakseen tuotteen ulkomuodon täytyy olla pysyvä ja toistuttava samanlaisena yhä uudelleen. Mallin on lisäksi oltava ihmisen luovan henkisen työn tulos — ei esimerkiksi luonnosta valmiina löytyvä muoto. Taiteellisuutta suojaukseen ei kuitenkaan vaadita. 

Kun nämä perusasiat ovat hanskassa, on tärkeä selkeyttää vielä mallisuojan kaksi perusedellytystä. Suojattavan mallin on oltava: 

  1. Uutuus, eli samanlaista mallia ei ole tullut julkiseksi ennen rekisteröintihakemuksen tekemispäivää. 

  2. Yksilöllinen, eli asiantuntevan käyttäjän saama yleisvaikutelma mallista eroaa yleisvaikutelmasta, jonka hän on saanut muista aikaisemmin julkaistuista malleista. 

Kaikki on kuitenkin suhteellista, joten mikä sitten oikeastaan on uutta ja yksilöllistä? Mallin on erottava aikaisemmin julkaistuista malleista oleellisesti, jotta se voidaan laskea uutuudeksi. Jos eroja löytyy vain epäolennaisista yksityiskohdista, ei uutuuden vaatimus täyty. Uutuudeksi ei voida myöskään laskea mallia, joka on uudenlainen vain tiettyyn tuotteeseen sidottuna, mutta se on nähty muissa tuotteissa jo aikaisemmin. 

Uutuus-vaatimuksen täyttymiseksi on hyvä muistaa, ettei julkaisutoimia kannata tehdä ennen kuin mallisuojaus on myönnetty. Keskeneräisiä malleja ei myöskään kannata julkaista. Niin sanottu armonaika antaa kuitenkin hieman joustovaraa: mallille voidaan hakea vielä mallisuojaa 12 kuukauden sisällä mallin julkistamisesta. Crocs-kenkien valmistajalle tästä ei kuitenkaan ollut enää apua. He esittelivät uutuuskenkiänsä näyttävästi messuilla ja hoksasivat hakea mallisuojaa vasta, kun 12 kuukauden armonaika oli jo umpeutunut. Niinpä he eivät saaneet mallisuojaa, minkä vuoksi kauppojen hyllyt notkuvat nykyäänkin monien eri valmistajien Crocs-kopioita. 

Yksilöllisyyden vaatimuksessa asiantuntevalla käyttäjällä tarkoitetaan valistunutta tuotteen loppukäyttäjää, joka kykenee huomioimaan mallin erot muihin hyvällä tasolla. Tällaisen kuluttajan on siis tultava arviossaan siihen tulokseen, että yleisvaikutelma mallin käytöstä on selvästi erilainen.  

Myös tuotteen osan voi suojata, mutta senkin on täytettävä uutuuden ja yksilöllisyyden vaatimukset. Osan on lisäksi kuuluttava tuotteeseen olennaisesti niin, ettei tuotetta voi käyttää ilman sitä. Tällaisia osia ovat esimerkiksi auton sivupeili ja moottorin ilmansuodatin. 

Graafisten käyttöliittymien ja arkkitehtuurin mallisuojaus 

Graafisella käyttöliittymällä tai käyttöliittymäelementillä kuten ikkunoilla, kuvakkeilla, emojeilla valikoilla ja osoittimilla tarkoitetaan tekstiin, kuviin tai muihin käyttöliittymäelementteihin perustuvaa tapaa käyttää tietokoneohjattua laitetta. Graafisessa käyttöliittymässä suojan kohteena voi olla näkymä, yksittäinen käyttöliittymäelementti tai vaikkapa animaatio. 

 

Esimerkkejä Applen mallisuojatuista graafisista käyttöliittymistä.

 

Käyttöliittymien mallisuojaukselle on kasvava tarve, sillä älylaitteet yleistyvät jatkuvasti. Suojaus kannattaa hoitaa kuntoon, koska käyttöliittymän muotoilu voi olla loppukäyttäjälle merkityksellisempi kuin itse älylaitteen muotoilu. Tuotteen muotoilu muuttuu, mutta käyttöliittymän elementit pysyvät usein samoina, sillä jokainen valmistaja haluaa totuttaa loppukäyttäjän juuri omaan käyttöliittymäänsä. Näin kynnys vaihtaa kilpailijan tuotteisiin kasvaa ja saman valmistajan uusimpiin malleihin siirtyminen tuntuu helpolta. 

Myös arkkitehtuurisen työn tuotokset, kuten tekniset piirustukset tai sisustussuunnitelma, ovat monin tavoin mallisuojattavissa. Monet ympäristössämme näkyvät rakennukset, kuten talomallit onkin suojattu mallisuojalla. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että suoja kohdistuu aina hakemuksen kuvassa näkyviin asioihin, eli esimerkiksi talon piirros tai luonnos ei kuvaa lopullista taloa.  

Yhteenveto 

  • Mallisuoja on hyvä, tehokas ja edullinen tuotteen ulkomuodon suoja, joka sopii monenlaisten tuotteiden suojaamiseen. 

  • Tuotteen malli on kopioitavissa ennen suojausta, joten malli kannattaa suojata aina ennen julkistusta. Keskeneräisiä malleja ei kannata julkaista. 

  • Suojauksen saadakseen mallin täytyy olla: 1. Uutuus 2. Yksilöllinen. 

  • Huomioi mallisuojauksessa: suojataanko koko tuote vai osia siitä? Suojataanko mallia muillakin suojapiireillä? Tarvitaanko useampia suojaushakemuksia? Milloin tuote kannattaa julkistaa? Suojauksen eteneminen maantieteellisesti? Millaisin kuvin tuote esitetään? 

  • Tuotteen mallisuojaukseen liittyen kannattaa ottaa yhteys asiantuntijaan, joka suosittelee sopivan etenemistavan. 

 

Tutustu myös 24.4.2024 järjestettävään tekijänoikeuskoulutukseen ja ilmoittaudu mukaan! 

Edellinen
Edellinen

Kuka omistaa tutkimusprojekteissa syntyvät tulokset?

Seuraava
Seuraava

Innovaatiokeskuksen kesätyöntekijät on valittu — tutustu kaikenkarvaiseen kesätiimiimme!