Inspiroivaa naistenpäivää — nämä kolme naista rakentavat parempaa tulevaisuutta

Inspiroivaa naistenpäivää!

Oulun yliopisto on täynnä huippunaisia — ilmiömäisiä asiantuntijoita, jotka rakentavat parempaa tulevaisuutta omalla työllään. Kokosimme 8.3.2025 vietettävän naistenpäivän kunniaksi tähän tekstiin kolme esimerkkiä oman alansa huippunaisista.

Veera Juntunen

Veera Juntunen tiimeineen rakentaa parhaillaan paneelia, jossa nanopartikkelit tuottavat vetyä veden ja valon avulla.

Veera Juntunen työskentelee väitöskirjatutkijana Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikössä. Hän on erikoistunut valokatalyyttisiin kalvoihin ja laitteisiin, jotka pystyvät keräämään ympäröivää auringonsäteilyä mahdollisimman tehokkaasti. Tutkimustyönsä ohella hän osallistuu mielellään myös tieteen popularisointiin, opetukseen ja opiskelijoiden ohjaukseen.

Juntunen tiimeineen rakentaa parhaillaan paneelia, jossa nanopartikkelit tuottavat vetyä veden ja valon avulla. Tämä valokatalyysiin pohjautuva vedyn tuotantomenetelmä eroaa merkittävästi muista menetelmistä: se on paljon yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi prosessi, joka toimii ilman sähköä. Juntusen tiimi on skaalannut ratkaisun ensimmäistä prototyyppiä suuremmaksi PoC-rahoituksen avulla. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa aurinkovetyfarmit voisivat tuottaa puhdasta vetyä sielläkin, minne sähköverkot eivät yllä.

Adriana Ferancova

Adriana Ferancova kehittää ACRA B2B -hankkeen projektipäällikkönä kompaktia, nopeaa ja kustannustehokasta työkalua veden arseenipitoisuuden mittaamiseen. Kuva: Tuija Kallio.

Adriana Ferancova työskentelee tutkijana Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikössä Kajaanissa. Hän on alun perin kotoisin Slovakiasta, missä hän opiskeli analyyttistä kemiaa ja väitteli tohtoriksi. Hän on työskennellyt Suomessa vuodesta 2009 lähtien, ja vuonna 2013 hän aloitti työnsä Oulun yliopistossa. Ferancovalla on dosentuurit sekä Åbo Akademissa että Oulun yliopistossa. Hän on erikoistunut elektrokemiallisiin sensoreihin ja biosensoreihin, ja hänen työnsä keskittyy innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseen muun muassa cleantech- ja terveysseurannan aloille.

Tällä hetkellä Ferancova työskentelee ACRA B2B -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeen tavoitteena on kehittää kompakti, nopea ja kustannustehokas työkalu veden arseenipitoisuuden mittaamiseen. Projekti pureutuu kriittiseen ongelmaan, joka koskettaa maailmanlaajuisesti 94–220 miljoonaa ihmistä, jotka ovat vaarassa altistua luonnossa esiintyvälle arseenille tai teollisuuden saastuttamalle vedelle. Ferancovan tiimi kehittää sensoripohjaista laitetta arseenin tunnistamiseen, ja sen sovellusmahdollisuuksia voidaan laajentaa myös muiden epäpuhtauksien seurantaan. Tiimi tutkii parhaillaan myös ratkaisun kaupallistamismahdollisuuksia.

Johanna Huhtakangas

Johanna Huhtakangas kehittää uutta innovaatiota tulehduksellisten nivelsairauksien hoitoon.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä reumatologi ja tutkija Johanna Huhtakangas kehittää tulehduksellisten nivelsairauksien hoitoon innovaatiota, joka toimisi kuin kortisoni ilman haittavaikutuksia. Innovaatio sai alkunsa, kun Huhtakangas alkoi pohtia, voisiko d-vitamiinin tulehdusta hillitsevistä ominaisuuksista olla hyötyä myös reuman hoidossa.

Tutkimustiimiin liittyivät myös ortopedi sekä solu- ja kehitysbiologian professori Petri Lehenkari ja tutkija Jere Huovinen Oulun yliopistolta. Tällä hetkellä tutkimusta tehdään Oulun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä: Oulussa tutkitaan farmakokinetiikkaa, eli lääkeaineen imeytymistä sekä jakautumista ja poistumista elimistöstä, ja Itä-Suomen yliopistossa kehitetään itse lääkevalmistetta. Oulun yliopistolla selvitetään R2B-rahoituksen avulla innovaation kaupallistamismahdollisuuksia.

Edellinen
Edellinen

Katso Business Finlandin kevään kiinnostavimmat rahoitusmahdollisuudet!

Seuraava
Seuraava

Tutkija, nyt sinulla on näytön paikka — Business Finland etsii vaikuttavimpia tutkimusavauksia uudella rahoitushaulla