Voisiko niveltulehdusta hoitaa d-vitamiinilla? Tutkimukset lupaavat hyviä hoitotuloksia kortisonia vähemmillä haittavaikutuksilla
Reumatologi ja tutkija Johanna Huhtakangas tiimeineen kehittää tulehduksellisten nivelsairauksien hoitoon innovaatiota, joka toimisi kuin kortisoni ilman haittavaikutuksia. Tulevaisuudessa hoitona saatetaan käyttää d-vitamiiniyhdistettä.
Jokainen kortisonilääkitystä pitkään käyttänyt tietää varmasti lääkkeen hyvät ja huonot puolet: kortisoni hillitsee tehokkaasti tulehdusta, mutta voi aiheuttaa samalla myös lihasten heikentymistä, ruston ja tukikudosten haurastumista, aineenvaihdunnan haittoja ja paljon muita sivuvaikutuksia.
Reumatologi Johanna Huhtakankaalle kortisonin haittavaikutukset ovat harmillisen tuttuja. Niinpä hän alkoi pohtia, olisiko niveltulehduksen paikallishoitoon kehitettävissä parempaa menetelmää. Aikaisemmin tekemänsä d-vitamiinitutkimuksen pohjalta hän sai idean: voisiko d-vitamiinin tulehdusta hillitsevistä ominaisuuksista olla hyötyä myös reuman hoidossa?
“Usein tulehtunut nivelkalvo paksuuntuu, joten solujen liikakasvu on monissa tulehduksellisissa reumasairauksissa ongelma. D-vitamiinilla taas on tulehdusta ja solujen kasvua hillitsevä vaikutus. Kun yhdistin nämä kaksi asiaa päässäni, niin tiesin, että tätä pitää lähteä selvittämään”, Huhtakangas kertoo.
Tutkimustulokset ovat lupaavia
Tutkimustiimiin liittyivät myös ortopedi sekä solu- ja kehitysbiologian professori Petri Lehenkari ja tutkija Jere Huovinen Oulun yliopistolta. Tällä hetkellä tutkimusta tehdään Oulun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä. Oulussa tutkitaan farmakokinetiikkaa, eli lääkeaineen imeytymistä sekä jakautumista ja poistumista elimistöstä, ja Itä-Suomen yliopistossa kehitetään itse lääkevalmistetta.
Tähän mennessä tiimi on selvittänyt d-vitamiiniyhdisteiden vaikutuksia monipuolisesti soluissa ja elävissä eläimissä. Tulokset ovat olleet lupaavia.
“Näyttäisi siltä, että d-vitamiiniyhdisteellä voisi saada aikaan yhtä hyvän tulehdusta lievittävän vaikutuksen kuin kortisonilla, mutta ilman haittavaikutuksia”, Huhtakangas sanoo. “Käytännössä hoito tulisi luultavasti olemaan nivelen sisäisesti annettava pistos, joka korvaisi kortisonipistoksen.”
Projekti sai Business Finlandin Research to Business –rahoituksen, jonka avulla Oulun yliopistolla selvitetään innovaation kaupallistamismahdollisuuksia Julius Gomeksen johdolla. Kun kyseessä on lääketieteellinen innovaatio, tie ideasta myytäväksi tuotteeksi on pitkä: Huhtakangas arvioi, että valmiin tuotteen saaminen markkinoille tulee kestämään lähemmäs kymmenen vuotta. Sitä odotellessa tutkimusta ja kaupallistamispolun selvittämistä jatketaan sinnikkäästi.
“Uskon, että tästä tulee olemaan apua monille potilaille. Toivottavasti tulevaisuuden niveltulehdusten hoidoissa on tämän projektin ansiosta huomattavasti vähemmän sivuvaikutuksia”, Huhtakangas sanoo.
Tutkijat eivät kannusta hoitamaan niveltulehdusta isoilla d-vitamiiniannoksilla suun kautta yliannosriskin vuoksi.