Ville Kaikkosen ratkaisu voi mullistaa dronelentämisen — “tulevaisuudessa jäätyminen ei ole enää ongelma!”
Suomi ei ole helpoin paikka dronelennätykselle, ja suurin haaste liittyy ilmastoon: kylmä ja kostea sää luo hyvät olosuhteet jäätymiselle. Olipa kyseessä sitten matkustajakone tai pieni drone, niin lento loppuu lyhyeen, jos koneen pinnat pääsevät jäätymään. Dronen potkurit myös keräävät lentokoneisiin verrattuna enemmän jäätä, sillä ne pyörivät nopeammin kuin isommissa koneissa. Lisäksi dronet lentävät matalammalla, ja tästä syystä useammin samalla korkeudella jäätävien pilvien kanssa. Muun muassa näistä syistä dronelennättäjien on noudatettava EU:n laatimia säännöksiä, jotka rajoittavat tällä hetkellä merkittävästi lentotoimintaa jäätävissä olosuhteissa.
Mutta mistä tietää, ovatko olosuhteet jäätävät? Lentokoneille on kehitetty varsin tehokkaita jäänesto- ja -poistomenetelmiä, joissa käytetään esimerkiksi jäätävistä olosuhteista varoittavia tunnistimia. Tällaiset laitteistot ovat kuitenkin suurikokoisia ja kalliita, eikä niitä voi käyttää droneissa. Nyt Oulun yliopistolla kehitetään erityisesti droneille tarkoitettua teknologiaa jäätämisen estoon.
Uusi innovaatio estää dronen jäätymisen
Projektitutkija Ville Kaikkonen tutkii rakenteiden pilvijäätämistä. Hän on kehittänyt uusia ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloille ja tehnyt yhteistyötä myös Ilmatieteen laitoksen kanssa. Dronet ovat tulleet näissä hommissa tutuiksi: hän on tutkinut niiden avulla esimerkiksi pilviä ja niiden mikrofysiikkaa. Lisäksi hän on tehnyt optiikkaan ja holografiaan liittyvää tutkimusta yliopistolla jo yli kymmenen vuotta.
Dronejen kanssa työskennellessään Kaikkonen sai idean.
“Mietin, voisiko pilven mikrofysiikan mittauksia ja jäätämistutkimuksia yhdistämällä kehittää uutta teknologiaa lentävien laitteiden jäätämisen estoon. Nykyään käytössä olevat teknologiat varoittavat jo kertyneestä jäästä, mutta voisiko jäätymisen estää kokonaan? Tähän tarvitsisi mittauslaitteiston, joka havaitsee jäätävät pilvet”, Kaikkonen kertoo. “Idea eteni siihen pisteeseen, että haimme tutkimusryhmäni kanssa PoC-rahoitusta prototyypin kehittämiseen.”
Rahoitus myönnettiin, jolloin tutkimustiimi pääsi rakentamaan suunnittelemansa mittauslaitteiston, jota testattiin onnistuneesti laboratorio-olosuhteissa. Sen tarkoituksena on havaita ja auttaa väistämään jäätävät olosuhteet, sekä ohjata dronea tarpeen tullen poistumaan vaaralliselta alueelta. Tähtäimessä ovat alle 25 kg dronet, joka on yleisin dronekokoluokka myös kaupallisessa käytössä.
“Yhdistämme ratkaisussamme tekoälyä ja sensoritekniikkaa jäätävien olosuhteiden havaitsemiseksi. PoC-vaiheessa pääsimme kartoittamaan sopivia komponentteja ja saimme hyvät eväät hakea myös Research to Business –rahoitusta innovaatiomme kaupallistamiseen”, Kaikkonen kertoo.
Projekti sai rahoituksen ja se jatkuu tällä hetkellä R2B-hankkeena. Tiimi on suunnitellut ja rakentanut ratkaisun ensimmäisen prototyypin ja saanut myös useita dronevalmistajia kiinnostumaan projektista. Syksyllä 2025 tiimi aloittaa prototyypin testaamisen kenttäolosuhteissa.
“Jos testit sujuvat suunnitelmien mukaan, niin siitä ei ole enää kovin pitkä matka markkinoille”, Kaikkonen sanoo.
Tulevaisuus tuo uusia mahdollisuuksia
Kaikkonen uskoo, että heidän ratkaisulleen tulee olemaan kysyntää — etenkin tulevaisuudessa, kun dronelennot yleistyvät, ja niitä aletaan automatisoida. Lähitulevaisuudessa droneja tullaan käyttämään yhä enemmän esimerkiksi tavarankuljetuksessa ja myöhemmin niillä aletaan luultavasti kuljettaa myös ihmisiä.
“Pienemmillä toimijoilla ei ole vielä tällä hetkellä muuta keinoa arvioida lentosäätä, kuin katsoa silmämääräisesti ja seurata sääennusteita. Kun dronelentoja automatisoidaan, niin yksi ihminen voi joutua hallitsemaan kymmeniä lentoja yhtä aikaa. Silloin tällaista teknologiaa on pakko olla käytössä”, Kaikkonen sanoo.
Kaikkonen ei vielä tiedä, kehitetäänkö ratkaisua tulevaisuudessa omana startupina, vai esimerkiksi lisensoinnin avulla. Kiinnostusta yritysten puolelta näyttää joka tapauksessa olevan yhä enemmän, sillä uusi teknologia parantaisi turvallisuutta, estäisi kalliita laitevikoja ja helpottaisi myös lentoluvan saamista.
“Uskon, että tämä tulee muuttamaan niin drone-liiketoimintaa kuin harrastamistakin”, Kaikkonen sanoo. “Tulevaisuudessa jäätyminen ei ole enää ongelma!”
Ville Kaikkonen
Projektitutkija, Oulun yliopisto