Mistä tunnet sä (työ)ystävän?
Työ ja ystävät — sopivatko ne yhteen? Totta kai! Onhan moni menestystarina syntynyt kaverusten yhteisestä unelmasta, ja moni elinikäinen ystävyys alkanut työpaikalta. Nämä oululaiset yrittäjät todistavat, että työystävät auttavat saavuttamaan tavoitteita, joihin ei yksin yltäisi! He kertovat, miten ystävyys ja yrittäjyys saivat alkunsa ja kuinka ne vahvistavat toisiaan.
“Kaveri on aina tukena”
Whatevergroupin Antti Kairakari (vas.), Naida Valencia, Aleksi Puranen, Antti Kaarlela ja Pia Ervasti Korvessa Kulkevi -sarjan ensi-illassa Oulussa.
Antti Kaarlelan ja Antti Kairakarin vuonna 2011 perustama tuotantoyhtiö Whatevergroup on tuottanut sisältöä esimerkiksi BBC:lle, Ylelle, Elisa viihteelle ja MTV:lle.
Whatevergroupin perustajille taide on aina ollut lähellä sydäntä. Kaarlela viimeistelee parhaillaan Oulun yliopistolla gradua kulttuuriantropologian koulutusohjelmassa, kun taas Kairakari on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi. Ensimmäisen kerran he tapasivat vuonna 2002 ollessaan samassa kesäteatterinäytelmässä Toppilan Möljällä ja sen jälkeen he ovat olleet yhdessä myös muissa näytelmäprojekteissa. Niiden myötä he ystävystyivät, ja hiljalleen molempien kiinnostus TV-ohjelmien tuottamiseen heräsi.
“Totesimme, että TV tavoittaa yleisöä paljon enemmän kuin teatteri. Lisäksi kuulimme, millaisia palkkioita videoiden tekemisestä maksetaan, joten ostin editointiohjelman ja aloin opetella sen käyttöä YouTuben avulla”, Kairakari naurahtaa. “Siitä se kallistuminen TV:n suuntaan lähti.”
Uusien videoprojektien myötä kaksikon oli pian hankittava itselleen Y-tunnus.
“Freelancerina toimiminen on jo lähtökohtaisesti hyvin yrittäjämäistä hommaa, joten kynnys yrityksen perustamiseen oli matala. Ajatus tuntui muutenkin hyvältä, sillä saisimme yrittäjinä tehdä puolet ajasta kaupallisia projekteja ja puolet taiteilla vapaasti!” Kaarlela jatkaa.
13 vuodessa Whatevergroup on kasvanut arktisen alueen suurimmaksi fiktiivistä tv-sisältöä tekeväksi tuotantoyhtiöksi. Kaarlelan ja Kairakarin työpöydällä on tälläkin hetkellä monta tuotantoa, joiden juonikuviot vaihtelevat jäälautan vangiksi jääneen luistelijan selviytymistarinasta aina lammaspaimenen yrityksiin pelastaa maailma ruotsalaisten synkiltä suunnitelmilta. Yksi syy menestykseen on loistava tiimi, joka suhtautuu työhönsä intohimoisesti.
“Parasta tässä työssä on monipuolisuus ja vapaus tehdä sitä, mihin tuntee paloa”, Kaarlela toteaa. “On hienoa, että kaveri on aina tukena, ja hankalan paikan tullen on joku, jolle soittaa. En olisi 13 vuotta jaksanut yrittäjänä muuten.”
“Toiselta saa myös perspektiiviä asioihin, eli voittojen ja häviöiden mittasuhteet on helpompi hahmottaa yhdessä”, Kairakari jatkaa. “Kyllä tässä parasta on muut ihmiset ja yhdessä tekemisen ilo!”
“Aina on mukava mennä töihin!”
Iina Kuvaja (vas.) ja Molla Jelkänen ovat vaatehuoltoon erikoistuneen Arkivé Atelierin yrittäjiä. Iina on yrittäjänä myös Muoti Privaatti -liikkeessä.
“Minulla ei ole työntekijöitä, vaan työystäviä”
Näin sanoo Iina Kuvaja, joka on yrittäjänä Oulun keskustassa sijaitsevassa Muoti Privaatti -liikkeessä. Yritys tarjoaa laadukasta merkkimuotia kaikenikäisille naisille niin kivijalkaliikkeestä kuin verkkokaupastakin käsin. Muoti Privaatti on perustettu jo vuonna 1993, ja Iina on ollut sen ohjaksissa nyt viisi vuotta. Yrityksen työyhteisö koostuu tällä hetkellä viidestä asiantuntijasta.
“Meillä on aivan ihana tiimi. Aina on mukava mennä töihin! En olisi aikaisemmin uskonut, että sellainen on edes mahdollista”, Iina kertoo.
Viime keväänä Iinan työporukka kasvoi lisää, kun hän lähti myös vaatehuoltoon erikoistuneen Arkivé Atelier –liikkeen toiseksi yrittäjäksi ja toimitusjohtajaksi.
Erään projektin kautta Iina tapasi Molla Jelkäsen, jonka kanssa he päättivät yhdessä lähteä Arkivé Atelierin yrittäjiksi viime keväänä.
“Minusta Arkivé Atelierilla oli niin hyvä tarina ja paljon potentiaalia, koska vaatehuollon merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Meillä yhteistyö sujui jo aiemmassa projektissa, joten Arkivé oli luonteva jatkumo yhteistyölle. Olemme Mollan kanssa tekemisissä päivittäin”, Iina kertoo. “Keskinäinen luottamus ja sparrailu on tosi tärkeää.”
Arkivé Atelierilla on tällä hetkellä verkkokaupan lisäksi liikkeet Oulun keskustassa ja Helsingissä Kampissa. Yrittäjien lisäksi yhtiössä on kuuden hengen tiimi. Iina on innoissaan etenkin uudesta Helsingin liikkeestä.
“Tarkoituksena oli etsiä pieni varastotila Helsingistä, mutta yhtäkkiä meille tarjottiin upeaa shop-in-shop paikkaa japanilaisen MUJI-liikkeen tiloista, joka on Kampin neljännen kerroksen kokoinen!” Hän kertoo. “Aina ei itsekään huomaa, kuinka paljon olemme saaneet aikaan.”
Iina uskoo, että hänen yritystensä parhaat ajat ovat vielä edessä. Tämän hetken suurimpana tavoitteena ovat kansainvälistyminen ja uusien kumppanuuksien solmiminen.
“Kevyesti sanottuna lähdemme Arkivén kanssa valloittamaan maailmaa. Tämän tiimin kanssa pystymme mihin vain!”
“Hommat kyllä hoituu!”
Olli Saukko (vas.) ja Konsta Lohilahti pyörittävät yhdessä KoolSiivous-yritystä.
Oulusta löytyy paljon myös opiskelijayrittäjiä, kuten Konsta Lohilahti ja Olli Saukko. Oulun yliopistolla arkkitehtuuria opiskeleva Konsta ja ammattikorkean puolella tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva Olli perustivat vuonna 2023 KoolSiivous-yrityksen. Se tarjoaa siivouspalveluita kotitalouksille, yrityksille ja taloyhtiöille Oulussa ja sen lähialueilla. Konsta ja Olli tapasivat ensimmäisen kerran yhteisen ystävänsä polttareissa ja perustivat yrityksen vain muutamaa viikkoa myöhemmin.
“Ajauduimme polttareissa juttelemaan siitä, mitä voisimme tehdä opiskelun ohella, ja ajatus yrittäjyydestä kiinnosti heti kumpaakin. Halusimme harjoitella yrittämistä ja kehittyä paremmaksi siinä”, Konsta kertoo. “Ja Olli vaikutti heti sellaiselta kaverilta, että hommat kyllä hoituu!”
“Siivousyritys oli helppo perustaa, sillä alkuinvestointi on pieni, ja siinä voisimme kehittyä myös ilman alan koulutusta”, Olli jatkaa.
Kummallakaan ei ollut aikaisempaa kokemusta yrityksen pyörittämisestä, mutta yhdessä tekeminen helpotti etenkin aluksi.
“Alkuvaiheissa oli paljon perustamiseen liittyvää selvitystyötä. Konsta on meistä kirjaviisaampi, joten hän auttoi todella paljon siinä. Molemmille löytyi omille vahvuusalueille sopivia hommia”, Olli kertoo.
Apua löytyi myös ulkopuolelta. Oulussa järjestetään paljon erilaisia startup-tapahtumia, joissa Konsta ja Olli kävivät vaihtamassa ajatuksia muiden yrittäjähenkisten kanssa. Lisäksi molemmilta löytyy lähipiiristä yrittäjiä, joilta kysyä neuvoa tarpeen tullen. Kaikki tämä kasvatti kaverusten yrittäjyystaitoja, ja nykyään homma pyörii jo omalla painollaan.
“Meillä on kolmena iltana viikossa töitä ja niiden lisäksi silloin tällöin esimerkiksi muuttosiivuoksia. Työllistämme itsemme lisäksi myös kolmannen opiskelijan, ja tavoitteena on tarjota useammallekin opiskelijalle osa-aikatöitä!” Konsta sanoo.