“Yhteistyö pk-yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä on avain kasvuun”

Ihmiset istuvat pöytien ääressä kuuntelemassa, kun puhuja esittäytyy edessä lavalla.

Kanta-Hämeen yrityksiä vieraili Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella 4.2. osana maakunnallista Rahoitusagentti-hanketta. Hankkeen tavoitteena on edistää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa pk-yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä. Vierailun tarkoituksena oli auttaa yrityksiä löytämään sopivia tutkijakumppaneita ja siten edistää innovaatiotoimintaa ja liiketoiminnan kasvua. 

"Tämä on täysin uusi toimintamalli täällä Kanta-Hämeessä ja ehkä koko Suomessa. Tavoiteena on muodostaa elinkeinoyhtiöillemme pysyvä toimintamalli ja palvelu", kertoo Anne Tasaranta Forssan Yrityskehitys Oy:sta. Hänen mukaansa yhteistyö säästää aikaa kumppaneiden etsinnässä ja auttaa keskittymään yritysten ydintoimintaan. "Odotamme löytävämme kumpaakin osapuolta hyödyttäviä yhteistyömahdollisuuksia, mikä toivottavasti poikii uutta kilpailukykyä, innovaatioita sekä kansainvälistymis- ja liiketoimintamahdollisuuksia." 

Yhteistyöllä uutta kasvua ja innovaatioita

Tappoja tehdä yhteistyötä Oulun yliopiston kanssa löytyy kaikenkokoisille yrityksille. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi näillä osa-alueilla: 

  • Tutkimusyhteistyö: Tarjoamme avuksesi tilaustutkimuspalveluja, yhdessä tehtäviä tutkimusprojekteja sekä mahdollisuutta osallistua industrial doctorate-ohjelmaan. 

  • Patentit ja IPR-lisenssit: Yliopistossa tehtävä tutkimus tuottaa monenlaisia tuloksia, kuten biologisia materiaaleja, tietokoneohjelmia, tietokantoja, keksintöjä ja uusia liikeideoita. Osa näistä kaupallistetaan yritysten käyttöön. 

  • Tutkimus- ja laboratoriopalvelut: Tarjoamme elinkeinoelämän ja yritysten käyttöön monipuolisia tutkimuslaitteita- ja ympäristöjä sekä niihin liittyviä palveluja ja osaamista.  

  • Opiskelijayhteistyö: Rekrytointipalvelumme kautta löydät uusia osaajia yritykseesi.   

Yliopistojen ja pk-yritysten yhteistyö voi tuoda molemmille osapuolille merkittäviä hyötyjä. 

"Yritysten ja yliopistojen yhteistyössä syntyy uusia innovaatioita. Lisäksi se avaa kasvua pk-yrityksille myös kansainvälisesti. Erityisesti innovaatiotoiminta voi hyödyttää ketteriä pk-yrityksiä suuresti", Oulun yliopiston Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan asiakkuuspäällikkö Mirva Saaranen toteaa. 

Myös EU-rahoituksen asiantuntija Heidi Honkanen Culmentorilta näkee yhteistyössä valtavasti potentiaalia: "Yhteistyössä yliopistojen kanssa yritykset saavat hyvin kustannustehokkaasti uutta osaamista tuote- ja liiketoiminnan kehitykseen. Lisäksi ne pääsevät rakentamaan liiketoiminnan kannalta hyödyllisiä verkostoja kotimaahan ja ulkomaille." 

Oulun yliopisto voi auttaa yrityksiä tuotekehityksessä esimerkiksi tarjoamalla niiden käyttöön resursseja, joita yrityksillä ei muuten olisi mahdollista hankkia. 

"Pk-yrityksillä on aika harvoin resursseja investoida tutkimuslaitteistoon ja palkata uutta henkilöstöä. Me voimme fasilitoida yritysten tuotekehitystä", kertoo Lauri Eklund, tutkimusryhmän johtaja Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa. 

“Harvoin mitään suurta on keksitty ja tehty yksin”

Toivomme, että Kanta-Hämeen yritysten vierailu ja muut vastaavat tulevat tapahtumat avaavat yrityksille ovia yhteistyöhön, kasvuun ja uusiin innovaatioihin.  

Anne Tasaranta kannustaa pk-yrityksiä suhtautumaan yliopistoyhteistyöhön avoimin mielin: "TKI-yhteistyö pk-yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä on avain kasvuun ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämiseen. Harvoin mitään suurta on keksitty ja tehty yksin." 

Jos olet kiinnostunut tutkimusyhteistyöstä Oulun yliopiston kanssa, ota yhteyttä Innovaatiokeskuksen liiketoiminnan asiantuntijoihin:   

Maria Juurikka, yritysasiantuntija 
maria.juurikka@oulu.fi 
+358294487646  

Petri Leukkunen, asiakkuuspäällikkö 
petri.leukkunen@oulu.fi 
+358294481162  

Kaisa Still, asiakkuuspäällikkö 
kaisa.still@oulu.fi 
+358294488030  

Toivomme yhteydenottoja myös Oulun yliopiston tutkijoilta, jotka ovat kiinnostuneet tutkimustulostensa kaupallistamisesta ja yritysyhteistyöstä.  

Lue lisää yhteistyöstä Oulun yliopiston kanssa. 

Edellinen
Edellinen

Ville Kaikkosen ratkaisu voi mullistaa dronelentämisen — “tulevaisuudessa jäätyminen ei ole enää ongelma!”

Seuraava
Seuraava

Tuotantotalouden opinnot käytäntöön – Janne Taskinen kartutti osaamistaan Metsä Tissuella Slovakiassa