Onnikka Health – Laskemassa maailman lihavuuskäyrää pysäkki kerrallaan

Onnikka on käyttäytymisen ja elintapojen muutoksenhallintaa tukeva sovellus, jonka kehitys alkoi Oulun yliopistossa yli 10 vuotta sitten. Poikkitieteellinen tutkimusyhteistyö lääketieteen ja tietojärjestelmätieteiden välillä poiki ratkaisun ylipainoepidemian kasvun hillitsemiseksi. Onnikka-sovelluksen kaupallistamismahdollisuuksia selvitettiin Business Finlandin Research to Business (R2B) -rahoituksessa. 

Vahvan teknologia- sekä myynti- ja markkinointitaustan omaava Teppo Virkkula kiinnostui Onnikasta vuonna 2018 luettuaan Helsingin Sanomista Oulun yliopistossa kehitetystä painonhallinnan menetelmästä. Tepon matkustaessa Ouluun tapaamaan Onnikka-tiimin tutkijoita sekä ravitsemusterapeutteja, oli ensimmäinen liiketoimintasuunnitelma menetelmän kaupallistamiseksi jo mukana.  

Yritystä ei kuitenkaan perustettu heti, vaan yliopiston tiimin tutkimustaustan ja Tepon liiketoiminta- ja kaupallistamisosaamisen yhdistettyään lähdettiin pohtimaan, miten konseptin saisi vietyä eteenpäin aina kuluttajien käyttöön asti.  

Liiketoimintapotentiaalin selvitystä varten päätettiin hakea Business Finlandin R2B -rahoitusta, joka myönnettiin projektille ensimmäisellä hakukerralla. 

Teppo Virkkula's picture.

Onnikan matka kohti liiketoimintaa 

R2B -rahoituksen aikana projektissa mietittiin esimerkiksi painonhallintamenetelmän potentiaalisia kohdemarkkinoita. Päätöksiä tehtiin menetelmän ominaisuuksien vahvuuksiin keskittymällä.  

Menetelmän tuleva myynti päätettiin kuluttajamarkkinoiden sijasta kohdentaa terveydenhuollon ammattilaisten kautta asiakkaille tarjottavaksi pidempiaikaiseksi palveluksi. 

Professori Harri Oinas-Kukkosen tiimin kehittämä Persuasive System Design (PSD) eli suostutteleva ohjelmointimenetelmä pyrkii vaikuttamaan ihmisten kestävään käyttäytymiseen. Onnikan tapauksessa tämä tarkoittaa painonhallintaa. Vahva tutkimustausta erottaa Onnikan monesta alan kilpailijasta. 

Onnikka on digitaalinen elintapoja ohjaava sovellus, joka pyrkii muuttamaan erityisesti asiakkaan ajatuksia sekä asenteita ja sitä kautta syömiskäyttäytymistä. Asiakas täyttää sovellusta kahdesti viikossa vuoden ajan, kerrallaan noin viidestä kymmeneen minuuttia.  

Samaa suostuttelevaa ohjelmointimenetelmää voidaan tulevaisuudessa käyttää myös muunlaisissa ihmisen käyttäytymiseen vaikuttavissa sovelluksissa painonhallinnan lisäksi. 

Tepon mukaan R2B -projekti on vaatinut monenlaista osaamista. Professori Markku Savolaisen ja hänen tiiminsä lääketieteellinen asiantuntemus ylipainon hoidosta yhdistettynä Harri Oinas-Kukkosen ja tiimin tietojärjestelmäosaamiseen suostuttelevasta ohjelmoinnista ovat luoneet vahvan perustan sille, missä sovelluksen kehittäminen on nyt.

Onnikan käyttöä on tutkittu lähes kymmenen vuoden ajan laajoissa ja pitkäkestoisissa kliinisissä tutkimuksissa. Teppo on tuonut mukaan markkinaosaamista ja -tuntemusta konseptin kaupalliseen kehitykseen.  

Onko omassa tutkimuksessasi kaupallistamisen potentiaalia? 

Tutkijoita, jotka miettivät olisiko omassa tutkimuksessa kaupallista potentiaalia ja mahdollisuuksia hakea esimerkiksi R2B –rahoitusta, Teppo kannustaa verkostoitumaan aktiivisesti ja kasaamaan omaa tiimiä projektin tarpeiden mukaisesti. Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksen tiimi on ollut Onnikan kyydissä opastamassa esimerkiksi R2B -rahoitushakemuksen laatimisessa.  

Jokaisen R2B -projektin osaamistarpeiden ollessa yksilöllisiä, on Innovaatiokeskuksen kokemuksesta myös hyötyä selvitettäessä, millaista osaamista omaan projektitiimiin tarvitaan ja mistä kyseisiä osaajia löytyy. Aktiivisuus eri yhteisöissä auttaa myös seuraavien mahdollisten rahoitusten hakemisen tullessa ajankohtaiseksi. 

Jos näet tutkijana kaupallistamisen potentiaalia omassa tutkimuksessasi ja esimerkiksi R2B -rahoituksen haku voisi olla mahdollista, Teppo kannustaa kokeilemaan rohkeasti. Matkalla kohtaat myös kielteisiä vastauksia, mutta jos et yritä, ei ideasikaan näe päivänvaloa! 

Onnikan pysäkit yrityksen perustamisen jälkeen 

Onnikka Health Oy yritys perustettiin R2B -rahoituksen päättymisen jälkeen syksyllä 2021. Yritystoiminnan ollessa vielä alkuvaiheessa, on tavoitellulle markkinallekin päästy jo sisään. Tällä hetkellä ensimmäiset sopimukset sovelluksen käyttöönotosta terveydenhuollon toimijoiden kanssa on allekirjoitettu sekä erilaisia pilotteja on käynnissä.  

Oulun yliopistosta startanneen Onnikan tulevaisuuden missio on kääntää maailman lihavuuskäyrää laskuun. Hyppäämällä Onnikan kyytiin pääset pysäkki pysäkiltä parempien elintapojen suuntaan. 


Lisätietoja Onnikasta löydät täältä: Onnikka Health - Parempaa painonhallintaa kaikille sitä tarvitseville

Lisätietoja R2B –rahoituksesta: Research to Business - Business Finland 

 

Emilia Hoikkaniemi

Yliopistoharjoittelija // Intern
+358 50 346 9906
emilia.hoikkaniemi@oulu.fi

Innovaatioviestinnän harjoittelija kesällä 2022, blogitekstit, uutiset, sosiaalinen media, tapahtumaviestintä.

Innovation communications intern in Summer 2022, blog posts, news, social media, event communications.

Edellinen
Edellinen

AISpotter - tekoälyä urheilutuotantoon videoanalyysin muodossa

Seuraava
Seuraava

Milloin ja miten ilmoitan keksinnöstä?