AISpotter - tekoälyä urheilutuotantoon videoanalyysin muodossa
AISpotter Oy on Oulun yliopistosta lähtöisin oleva urheilun videoanalyysiä tekevä yritys. Tekoälyn algoritmi löytää ennalta määritetyt pelitilanteet videotallenteilta automaattisesti.
Anri Kivimäki on AISpotterin toinen perustaja ja toimitusjohtaja. Kun Anrille ehdotettiin osallistumista videoanalyysin ja urheilun yhdistävään Research to Business (R2B) -projektiin, lähti hän mukaan tuoden tiimiin oman liiketoimintaosaamisensa.
Ennen projektia Anri oli työskennellyt esimerkiksi erilaisissa yrityksissä sekä tietojärjestelmätieteen tutkijana ja projektinjohtajana Oulun yliopistossa.
AISpotterin matka R2B -projektissa
Videoanalyysiä on tutkittu Oulun yliopistossa jo kymmeniä vuosia, mutta kyseisessä projektissa uutta oli analyysin liittäminen urheiluun. Anrin mukaan jo idean ensihetkistä asti sen kaupallinen potentiaali on ollut tunnistettavissa.
Vuonna 2016 AISpotterin toinen perustaja ja nykyinen teknologiajohtaja Sami Huttunen haki projektille Business Finlandin R2B -rahoitusta, jotta tutkimuksesta päästäisiin kehittämään liiketoimintaa. Rahoitus myönnettiin ja projekti oli käynnissä vuoteen 2018 asti. Samana vuonna perustettiin myös itse yritys.
Puolentoista vuoden rahoitusvuoden aikana projektissa haettiin aktiivisesti liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi tekemällä markkina-analyysiä sekä osallistumalla kansainvälisille messuille ja yrityskiihdyttämöihin. Keskeistä oli Anrin mukaan selvittää, onko liiketoiminnalle ja omalle tuotteelle kysyntää. Tiimin koko oli pieni, joten sparrausapua haettiin myös projektin ulkopuolelta.
Yhdeksi projektin kohokohdaksi Anri mainitsi osallistumisen TechCrunch Battlefield-nimiseen teknologian startup-kilpailuun vuonna 2017 Berliinissä. ”Esitellessämme ideamme tapahtuman päälavalla saimme vahvistuksen, että sille mitä me teemme on kiinnostusta ja kysyntää” kertoi Anri. AISpotter on toinen suomalaisista yrityksistä, jotka ovat esiintyneet Techcrunch tapahtuman päälavalla.
Myös R2B -rahoituksen sekä ensimmäisen maksavan asiakkaan saanti ovat olleet merkityksellisiä läpimurtoja startupin matkalla. Onnistumiset kannustavat eteenpäin, sillä Anrin mukaan startup-yrittäminen on todellisuudessa tunnettua maratonvertaustakin lähempänä vielä pidempää ultramatkaa.
AISpotter hyödyntää tekoälyä videoanalyysissä
Projektin alkuvaiheessa liiketoiminta-ajatuksena oli tuottaa urheilujoukkueille automaattisesti koottuja koostevideoita otteluiden analysointiin, jotta manuaaliselta ja hitaalta työltä vältyttäisiin. Koronapandemia sysäsi kuitenkin alkuperäistä suunnitelmaa uusille kentille kohti urheilutuotantoa ja striimausta.
AISpotter keskittyy yhä tänä päivänä urheiluun ja erityisesti jalkapalloon. Tekoälyn avulla yrityksen opettama algoritmi etsii ennalta määritetyt pelitilanteet, kuten maalit ja kulmapotkut, kentältä automaattisesti ja nopeasti. Tämän jälkeen teknologia kokoaa kerätyt kohteet alkuperäisestä videosta esimerkiksi lyhyiksi ottelukoosteiksi.
Millaista osaamista teknologia-startup vaatii? Entä avun laita?
Asiantuntijuuden osalta vahva teknologinen tausta on Anrin mielestä tärkeää esimerkiksi tekoälyn kanssa työskennellessä. Tutkimuksesi ollessa hyvällä pohjalla, sen päälle voi rakentaa myös liiketoimintaa.
Onnistunut liiketoiminta vaatii kuitenkin myös ymmärrystä asiakkaan tarpeista. Mitä lisäarvoa tuotteesi tai palvelusi tuo asiakkaalle?
Kaupallistamiseen sekä myyntiin Anri kannustaa laittamaan resursseja. Tähän liittyen myös ”product-market fit” on äärimmäisen kriittinen. Sinun tulee tiimisi kanssa tietää, minne markkinalle suuntaat ja missä ovat potentiaaliset asiakkaat.
Kokonaisuutena projektin ja liiketoiminnan aloittamisen etukäteisvalmisteluihin kannattaa Anrin mukaan panostaa laadukkaasti. Palveluita voi ostaa myös oman tiimin ulkopuolelta ja näin lisätä esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin osaamista.
AISpotter sai Anrin mukaan huomattavan avun kansainvälisiin yrityskiihdyttämöihin osallistumalla. Kiihdyttämöissä tapaa uusia kontakteja, kuten muita yrittäjiä, erilaisia yrityksiä sekä potentiaalisia sijoittajia. Hyödyllisten verkostojen lisäksi osallistumalla voi saada myös mentorointia oman idean kehittämiseen.
Anri myös kannustaa oman idean liiketoimintapotentiaalin pohdiskelijoita reilusti kokeilemaan ja keskustelemaan mahdollisten asiakkaiden kanssa. Muuten ei maaliakaan synny.
Yrityksen pelikenttä nyt ja katse tulevaisuuteen
Tällä hetkellä AISpotter kehittää tuotteensa myyntiä ja etsii potentiaalista uutta rahoitusta. Katse on käännetty Suomen ulkopuolelle ja tiimi suuntaa takaisin kansainvälisille messuille.
Naisten jalkapallon EM-kisat pelataan heinäkuussa 2022 ja yritys on kisoissa mukana tehdessään yhteistyötä Ylen kanssa. Pelien liveseurannan sekä koosteiden tuottaminen Ylelle tulevat olemaan AISpotterin käsialaa.
Samalla yrityksen horisontissa siintää myös muut pelikentät jalkapallon lisäksi. Jäämme siis seuraamaan, minkä lajin pariin AISpotterin tekoälyanalyysi suuntaa seuraavaksi!
Lisätietoja AISpotterista löydät heidän nettisivuiltaan: AISpotter - Create automated video highlights
Anrin ja AISpotterin löydät myös esimerkiksi LinkedInistä.