Miten meillä meni? Innovaatiokeskuksen vuosi 2021 lukuina

Kirjoittanut Niina Karvinen

Oulun Innovaatiokeskuksen vuosikatsaus 2021
 

Meillä Innovaatiokeskuksessa uusi vuosi on jo pitkällä ja pian päästään jakamaan esimerkiksi vuoden ensimmäisen Business Finlandin R2B-rahoituskierroksen kokemuksia, mutta silmätään sitä ennen vielä viime vuoteemme lukujen valossa. Miten meillä meni?

Kun tekemisen kenttänä on niin yritysyhteistyö, tutkijoiden valmentaminen kaupallisen potentiaalin löytämiseksi tutkimuksesta kuin tutkimukseen liittyvä keksintöjen ja ideoiden suojaus, ovat mittarit moninaiset.  

Meillä seurataan niin keksintö- ja teosilmoitusten määrää, teknologian siirtoa yrityksiin ja patenttihakemuksia kuin saatuja julkisia rahoituksia sekä perustettuja tutkimuslähtöisiä yrityksiä. Yksi luonnollinen mittari koskee ydintekemistämme tukevien sisäisten tapaamisten määriä. 

Viime vuonna pidimme 1253 palaveria tutkijoidemme kanssa ja järjestimme heille 49 erilaista koulutus- ja infotilaisuutta.  

Palavereja pidettiin myös yritysten kanssa yli 400 kertaa.  Niistä syntyi esimerkiksi kumppanuus- ja yhteistyösopimuksia.  

Käynnissä oli 9, eri vaiheissa olevaa, Business Finlandin Research-to-Business-hanketta (R2B) ja esittelimme tutkijatiimejä sijoittajille kuudessa erillisessä tilaisuudessa. 

Vuonna 2021 syntyi kolme tutkimuslähtöistä yritystä: 1) Auroptic Medical Oy, reaaliaikainen, tekoälypohjainen biopsianeula; 2) Onnikka Health Oy, kokonaisvaltainen elämänhallintasovellus terveelliseen painonpudotukseen; ja 3) Ahti Carbon Oy, hiilidioksidin talteenottoon. 

Oulun kaupungin kanssa yhteistä Proof-of-Concept-rahoitusta haki yhteensä 39 tutkijoiden tai opiskelijoiden tiimiä, joista pääsimme rahoittamaan 17 hanketta. Näistä hankkeista syntyi kaksi R2B-hakemusta samalle vuodelle ja todennäköisesti 3-4 kuluvalle vuodelle sekä yhteensä kolme myönnettyä Co-Innovation-, Co-Creation- ja tilaustutkimushanketta. Myös lisätietoja neljään patenttihakemukseen ja kuuteen tutkimusrahoituksen hakemukseen syntyi tämän rahoitusinstrumentin avulla (EU, BF, SA, NIH, säätiöt). 

Toisesta pandemiavuodesta huolimatta pystyimme kolmantena toimintavuotenamme rakentamaan uusia toimintatapoja ja vahvistamaan olemassa olevia malleja. Ketterästi edelleen kehitämme toimintaamme tänä vuonna ja toivottavasti pääsemme vuoden päästä kertomaan entistä vaikuttavammasta tekemisestä niin sisäisten kuin ulkoistenkin asiakkaidemme kanssa.  

 

 

Niina Karvinen

Liiketoiminnan asiantuntija // Business Development Specialist
+358 50 430 9116, niina.karvinen@oulu.fi 

Ihmistieteet; tutkimustulosten kaupallistaminen, Proof-of-Concept ja R2B -rahoitukset, EIT -instrumentti, opiskelijoiden liikeideat, liiketoimintaosaamisen valmennukset, innovaatiot.

Human Sciences; commercialization of research results, Proof-of-Concept and Business Finland R2B -fundings, EIT, student business ideas, coaching, entrepreneurship trainings, innovations.

Edellinen
Edellinen

Voiko tutkimuksella tienata rahaa?

Seuraava
Seuraava

Miksi tekisit tutkimusyhteistyötä yliopiston kanssa?