Miksi tekisit tutkimusyhteistyötä yliopiston kanssa?

Kirjoittanut Petri Leukkunen

 

Kiireisen yritystoiminnan lomassa ei uusia asioita ja mahdollisuuksia ehdi selvittää pintaa syvemmältä. Maailma kuitenkin muuttuu. Uusiutumista sekä uusia innovaatioita tarvitaan. Tässä voi tutkimus auttaa.

Muutos on väistämätöntä

Osa toimialoista kokee mullistuksia, jotka vaativat aivan oman mittaluokan investointeja ja toimenpiteitä. Syntyy uusia ammatteja toisten poistuessa. Teknologioita ja toimintamalleja vanhenee.

Muutos voi olla uhka tai mahdollisuus.

Uusiutumiskykyiset toimijat pysyvät menossa mukana. Tulevaisuuden menestyjät tarttuvat uusiin mahdollisuuksiin. Näin on tapahtunut ja tapahtuu varmuudella myös jatkossa.

Muutos on haastavaa

Uudistuminen voi vaatia usean uuden teknologiaosa-alueen ja kokonaan uuden osaamisen kytkemistä omaan toimintaan.

Digitalisoituminen voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että jokin tuotantoprosessi mallinnetaan digitaalisesti, prosessia mitataan uusilla menetelmillä ja prosessia ohjataan uudella tavalla, siitä kerätyn ja analysoidun datan perusteella.  

Analysointi pohjautuu tekoälyyn. Toiminta voi muuttua dataohjautuvammaksi. Millään alalla ei voida muutoksia sivuuttaa. 

Uuden osaamisen ja tiedon hankkiminen vie aikaa ja edellyttää henkilöresursseja. Uusien resurssien rekrytointiin liittyy riskejä. Ne laimenevat yhteistyöverkostoissa. 

Yksin on vaikea nähdä metsää puilta. Ymmärrys vaihtoehdoista ja arviot uusien ratkaisujen soveltuvuudesta omaan toimintaan auttavat päätöksenteossa.  

Ratkaisut ovat yhä useammin monialaisia. Hyvä tutkimus ja kokoonpano kattavat tarpeelliset osa-alueet ja tuottavat vastauksia sopivassa laajuudessa. 

Uusiutumiseen liittyy tietenkin ajoituksen, toimenpiteiden, teknologian, markkinoiden ja kilpailun tuomia riskejä. Kaikki hyvätkään ideat eivät lennä. Yhdessä tutkiminen jakaa myös epäonnistumisen riskin.

Muutosajurit

Esimerkiksi digitalisaatio, tekoäly, autonomiset laitteet, vähähiilisyys, uusiutuva energia, ilmastoneutraalius, uudet materiaalit, kuvantaminen, terveys ja hyvinvointi ovat nyt laajasti tapetilla. Nämä teemat sisältävät paljon mahdollisuuksia ja uhkia. Näihin teemoihin liittyviä TKI-toimia tehdään nyt paljon.

Kerro tarpeistanne

Yliopistolle kannattaa kertoa omista tavoitteista ja tarpeista. Asioista kannatta puhua säännöllisesti, vaikkei yhteistyötä entuudestaan olisi ja vaikkei sitä heti syntyisikään.  

Sinun yrityksesi tutkimustarpeet voidaan onnistua kytkemään vaikkapa osaksi isompaa kokonaisuutta. Tuntemalla yrityksesi tarpeet paremmin, yliopistolta voidaan myös ehdottaa osallistumista sopiviin projekteihin. 

Keskustelun voi aloittaa, vaikka ottamalla yhteyttä Oulun yliopiston Innovaatiokeskukseen, jossa me mielellämme keskustelemme sinun yrityksesi tarpeista. Me pystymme ottamaan sopivat tutkijat keskusteluun mukaan! 

Lisätietoja

  • Petri Leukkunen, yritysasiantuntija, petri.leukkunen(at)oulu.fi, +358294481162

  • Kaisa Still, asiakkuuspäällikkö, kaisa.still(at)oulu.fi, +358294488030

 

 

Petri Leukkunen

Yritysasiantuntija // Business Specialist
+358 4504 351 184, petri.leukkunen@oulu.fi

Yritysyhteistyö tutkimuksessa sekä tuki Business Finland Co-Innovation ja Veturiekosysteemirahoituksessa.

Business cooperation in research and support in Business Finland Co-Innovation and Leading Companies Ecosystem funding.

Edellinen
Edellinen

Miten meillä meni? Innovaatiokeskuksen vuosi 2021 lukuina

Seuraava
Seuraava

Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa: uuden työntekijän ajatuksia liiketoiminnan kehittämisestä Oulun yliopistossa