Lessonlab - moneen skaalautuva projektinhallintapeli

Kirjoittanut Jussi Meriläinen

LessonLab Oy on ollut olemassa vasta muutaman kuukauden, mutta sen tulevaisuuden varalle on jo suuria suunnitelmia. Miska Visuri kertoo, kuinka yritys sai alkunsa, ja kuinka R2B-projekti toi laajempaa näkökulmaa valmiiksi innostavan idean hyödyntämiseen.

Projektinhallinnan opetuspeliä kehittävä LessonLab sai alkunsa, kun professori Jaakko Kujala esitteli ideaansa mahdolliseksi Business Finlandin rahoittamaksi ”Research to Business (R2B)”-projektiksi. Samassa pitch-tilaisuudessa oli myös Miska Visuri, joka innostui Kujalan ideasta.

”Istuttiin heti alas ja todettiin, että yhteistyö toimii, ja vietiin lopulta R2B-hakemus maaliin yhdessä”, Visuri muistelee.

Visurilla on 13-vuoden kokemus globaalisti toimivasta kasvuhakuisesta yrityksestä, ja tältä pohjalta hän vastaa LessonLabissa yrityksen perusasioiden pyörittämisestä ja liiketoiminnan kehittämisestä.

”Alusta asti oli selvää, että jokainen keskittyy omiin vahvuusalueisiinsa”, Visuri painottaa.

Kujala ja muut tiimin jäsenet ovat pitkän akateemisen uran tehneitä projektinhallinnan asiantuntijoita. Heidän vastuullaan on varsinainen tuotteistaminen, myynti ja markkinointi.

Lue tästä Visurin ja lopun tiimin esittely.

Käytössä testattu tuote

LessonLabin opetusalusta perustuu Kujalan suunnittelemaan lautapeliin, jota hän käytti yliopisto-opetuksessa. Jo silloin heräsi idea tehdä pelistä helposti jaettava verkkoversio. Nykyisenä yhtiökumppanina  toimiva oululainen Ludocraft teki pelistä ensimmäisen prototyypin jo ennen R2B-hanketta.

Pelin suunniteltuja kohdemarkkinoita on tällä hetkellä kaksi: korkeakouluopetus, ja yrityskoulutus. Markkinoiden erityispiirteistä Visuri mainitsee:

”Korkeakoulut omaksuvat uusia menetelmiä hitaammin, mutta tarpeet ovat usein samankaltaisia eli sama ratkaisu voi sopia monille. Yritykset ovat rohkeampia, mutta tarvitsevat lähes aina tarpeisiin räätälöidyn palvelun työntekijöidensä kouluttamiseen.”

”Aluksi tarkoituksena on tarjota koulutuspakettia, jossa järjestämme itse koulutussessioita peliä käyttäen. Näillä tuloilla sitten kehitämme ensimmäisen kaupallistetun version tuotteesta, jota tarjota asiakkaille”, Visuri kertoo.

Lue lisää Ludocraftista heidän sivuiltaan.

Tärkeintä on vakuuttaa itsensä

Vaikka usko idean kaupalliseen potentiaaliin oli alusta alkaen olemassa, R2B-hankkeessa varmistettiin tuotteen toimivuus. Lisäksi selvisi, löytyykö halua maksaa tällaisesta tuotteesta.

”Palautteessa oli yllättävää, että osa saattoi sanoa suoriltaan, ettei maksaisi tästä mitään. Kuitenkin pidemmissä keskusteluissa tuotteessa nähtiin selkeää hyötyä oppimiseen.”

Visurin mukaan tärkein onnistuminen olikin lopulta itsensä vakuuttaminen ja täyden potentiaalin tunnistaminen.

”Merkittävä R2B-projektin tuoma hyöty oli kannustus näkökulman laajentamiseen ja yrityskoulutuskentän tutkimiseen. On houkuttelevaa pysyä omalla mukavuusalueella, meidän tapauksessamme korkeakoulumaailmassa”, hän huomauttaa.

”Oli myös yllättävää, kuinka vähän tuotteelle löytyi kilpailua. Muiden vastaavat ratkaisut ovat hyvin spesifejä, ja ne keskittyvät yksittäisiin kokonaisuuksiin. Lessonlab taas on alusta, jota voi muokata monia käyttötarkoituksia varten.”

Alustalla on tällä hetkellä luotuna jo 20 erilaista ratkaisua, joista vain osa on tuotteistettu.

Suuret suunnitelmat suunnannäyttäjänä

Neuvona R2B-projektiin ryhtyville Visuri kehottaa miettimään laajempaa visiota eli mihin liiketoiminnalla pyritään. On tärkeää miettiä, miten pienillä askelilla voidaan päästä pitkälle.

LessonLabilla lyhyen tähtäimen kasvu on mahdollista uusien aihepiirien suuntaan: oman erityisosaamisen ulkopuoliset sovellusratkaisut voidaan kehittää sopivien asiantuntijakumppanien kanssa.

Kaukaisempi päämäärä on kuitenkin jotain paljon suurempaa. ”Haluaisimme olla yhdistämässä globaalisti koulutustarpeet, koulutussisällöntuottajat ja kouluttajat, ja luoda keskitetyn kauppapaikan niille. Kuin Appstore, mutta koulutusmarkkinoille” Visuri maalailee.

 

 

Jussi Meriläinen


Innovaatioviestinnän Yliopistoharjoittelija // Innovation communications Intern
+358 50 305 5741
jussi.merilainen@oulu.fi

Blogitekstit, uutiset, sosiaalinen media, tapahtumaviestintä, viestintäsuunnittelu.

Blog posts, news, social media, event communication, communication planning.

Edellinen
Edellinen

Emedpatch – älykäs laastari valtavalla potentiaalilla

Seuraava
Seuraava

Tavoitteemme on kaksinkertaistaa yritysyhteistyö Oulun yliopistossa