Emedpatch – älykäs laastari valtavalla potentiaalilla
Kirjoittanut Jussi Meriläinen
Yhdysvaltojen terveydenhuoltomarkkinoille pyrkivä Emedpatch oy perustettiin perinpohjaisen pohjatyön seurauksena. Toimitusjohtaja Miika Miinala kertoo älylaastaria valmistavan yrityksen synnystä, millaisia kokemuksia R2B-projekti heille kerrytti ja kuinka koronapandemia vaikutti yrityksen suuntaan.
Emedpatch oy:n taival alkoi vuonna 2020 globaalin pandemian kynnyksellä, kun Business Finlandin rahoittama Research to Business (R2B) -projekti aloitettiin. ”Korona sotki kuviot aika lailla”, toimitusjohtaja Miika Miinala toteaa useampaan otteeseen kuvatessaan R2B-projektin kulkua.
Tiimin muodostuminen alkoi kuitenkin pandemiaa aiemmin. Miinala luki Tekniikka&Talous -lehdestä Oulun yliopiston tutkijan Jaakko Palosaaren haastattelun energian keräämisestä ja soitti hänelle tutkimustulosten mahdollisesta kaupallistamisesta. Keskustelu ei vielä poikinut yhteistyötä, mutta noin vuotta myöhemmin asia nousi uudelleen esiin, tällä kertaa Palosaaren aloitteesta.
Palosaari pyysi Miinalaa mukaan R2B-projektiin, koska hänellä on taustaa myynnissä, markkinoinnissa ja rahoituksessa. ”Tutkijat aikoivat hakea rahoitusta ja pyysivät minulta kommentteja. Yksi päivä oli varattu aikaa”, Miinala naurahtaa. ”Eihän siinä ajassa mitään ehtinyt, mutta toisella kerralla tehtiin hakemus yhdessä ja rahoitus myönnettiin!”
Uusia suuntia pandemian pakottamana
Kaupallistamisprojektin kohteena oli apulaisprofessori Yang Bain kehittämä uusi, energiaa keräävä materiaali, ja sen käyttö sensoreissa. Materiaali pystyy keräämään liike-, lämpö- ja aurinkoenergiaa ympäristöstään. ”Projektin tarkoitus oli löytää paras käyttökohde tälle materiaalille”, Miinala tiivistää.
Laitteille ja uusille teknologioille tuote-esittelyt ovat tärkeitä. Vuonna 2020 ne muuttuivat lähes mahdottomiksi koronasulkujen alkaessa ympäri maailmaa. ”Laitoin yli sata sähköpostia sensorivalmistajille ympäri maailmaa, ja Japanista löytyi vahvaa kiinnostusta. Lopulta olisi kuitenkin pitänyt päästä esittelemään.”
Kun sensorivalmistajat eivät lopulta innostuneet, piti keksiä jotain muuta. Projektin ensimmäinen vuosi kului uuden suunnan etsimisessä. ”Saimme onneksi käyttää rahoitusta myös yrityshautomotoimintaan, ja Business Finlandilta meille vinkattiin kaksi kontaktia Yhdysvalloista.”
Tätä kautta tiimi tapasi neuvonantajia ja sai heiltä arvokasta tietoa Yhdysvaltojen terveysteknologiamarkkinoista. Miinalan mukaan ”on aivan älytön lisäarvo, jos saa jonkun vuosikymmenten kokemuksella kertomaan, mikä toimii ja mikä ei.”
Monipuolinen mittauslaite
Saadun palautteen perusteella löytyi myös sopiva sovelluskohde. ”Huomattiin tarve yskän ja lämmön yhteismittaamiselle eri hengityselinsairauksissa”, Miinala muistelee. Emedpatchin tuote on älylaastari, joka on kehitetty juuri tällaista mittaamista varten, ja yritys onkin nimetty sen mukaan.
Tiimin omissa testeissä tuote on toiminut jo hyvin, mutta laajempaan käyttöön tarvitaan vielä oppivaa algoritmin kehittämistä ja sen kalibrointia. Tulevaisuudessa laitetta voisi käyttää yskän ja kuumeen lisäksi muuhunkin mittaamiseen.
Yritys tähtää tuotteella tällä hetkellä Yhdysvaltojen terveysmarkkinoille, jossa sitä todennäköisesti käyttäisivät vakuutusyhtiöt. Miinala huomauttaa, että markkinoille pääsy vaatii paljon aikaa laajan sääntelyn vuoksi, ”mutta jos sen läpäisee, niin menestys on taattu!”
Ennen mahdollista pääsyä Yhdysvaltain markkinoille Emedpatchin tuotetta voisi käyttää esimerkiksi lääketieteen kliinisissä testeissä, jossa sairaalakäyntien sijaan mittauksia voitaisiin tehdä kotoa käsin. Tämä voisi vähentää merkittävästi testijaksojen keskeytyksiä, jotka ovat tällä hetkellä testien ongelmana.
Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia
Jälkikäteen katsottuna R2B-prosessista oli selkeästi hyötyä. Eniten Miinala kiittelee tiimin ja ideoiden jatkuvaa haastamista ja uusia kontakteja. R2B-projekteihin ryhtyville hän painottaa, että tutkimuksen ulkopuolinen kaupallistaja kannattaa perehdyttää todella hyvin ja kansantajuisesti.
”On tärkeää kommunikoida, mihin ratkaisu pystyy, että resurssit saadaan suunnattua alusta pitäen oikeaan suuntaan.”
Yrityksen pitkän tähtäimen suunnitelmista Miinala väläyttää älylaastarin soveltamista infektiotautien diagnosointiin, koska kuume ja yskä ovat ensimmäiset oireet lähes kaikissa hengitystieinfektioissa. Käyttäjiä olisivat yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen työntekijät, ja ratkaisu voitaisiin myydä kaikkialle maailmaan. Esimerkiksi Yhdysvaltojen hallitus hakee jatkuvasti tällaisia innovaatioita.
Yrityksen pidemmän tähtäimen suunnitelmat kuitenkin muotoutuvat vielä. ”Tässä vaiheessa uudessa jutussa tulee aina uusia tuulia ja uusia ideoita. Myöhemmin nähdään sitten, mihin resurssit riittävät.”