Tavoitteemme on kaksinkertaistaa yritysyhteistyö Oulun yliopistossa 

Kirjoittanut Maria Juurikka

 

Suomessa on tavoitteena nostaa T&K-määrää 4 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa meillä Oulun yliopistossa tutkimushankkeiden volyymin kasvua. Pyrimme kaksinkertaistamaan eri organisaatioiden kanssa tehtävää yhteistyötä vuoteen 2030 mennessä. 

Innovatiivisten yritysten ja alueiden menestys on kiinni monista eri tekijöistä. Jotta vaikuttavuus kasvaa, pitää tavoitteeseen saada sitoutumaan monet eri toimijat: yritykset, korkeakoulut, tutkimuslaitokset sekä yhteisöt ja julkiset organisaatiot.  

Niin Suomessa kuin muualla on tutkittu paljon innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta yrityksen menestykseen. Hyvin toimivan yrityksen takana on usein monia muiden innovaatioekosysteemissä toimivien ponnisteluita. Taustalta löytyvät erilaiset rahoitusinstrumentit, verotusasiat ja muut yritystoimintaa tukeva toiminta, kuten työvoiman saatavuus. Osana kokonaisuutta on tietysti myös tutkimuslaitosten mahdollisuus tuoda uutta tutkimustietoa osaksi elinkeinoelämän aktiviteetteja.  

Innovaatioiden vaikuttavuuden voidaan katsoa vähentyneen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Syiksi on esitetty Nokian tuotekehitystoiminnan hiipumista Suomessa, valtion tutkimuslaitosten sekä muun julkista innovaatiotoimintaa tukevan rahoituksen vähenemistä ja yritysten T&K investointien vähäisyyttä. Yksi merkittävä syy tuloksellisen innovaatiotoiminnan vähenemiseen on varmasti myös se, että yliopistojen rahoitus ja toimintakulttuuri eivät tue riittävästi innovaatiotoimintaa. 

Oulun yliopisto osana innovaatioekosysteemiä 

Monille saattaa tulla - ja aivan varmasti minulle innovaatiokeskuksessa työssä aloittaessani tuli - yllätyksenä, kuinka monipuolista ja vahvaa yritysyhteistyötä Oulun yliopistossa tehdään jo nyt.  

Käyttöön on otettu yritysyhteistyön toimintamalli, jolla parannamme keinoja tavoitteellisen yhteistyön tekemiseen. Tavoitteenamme on tuoda yliopiston palvelut selkeästi näkyville ja markkinoida tarjontaa kattavasti. Ajankohtaisen tiedon löydät Oulun yliopiston verkkosivuilta

Tällä hetkellä yrityksille ja julkisille organisaatioille tutuinta yhteistyötä tehdään opintoprojekteissa ja lopputöissä, jotka tuottavat uusia tuote- ja palveluideoita. 

Monet yritykset ja muut organisaatiot ovat jo pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme niin opiskelijoiden päättötöiden kuin yliopiston tarjoamien tutkimus- ja laboratoriopalveluiden tiimoilta. Näistä myös minulla on hyviä kokemuksia jo ennen Oulun yliopistoon siirtymistäni. 

Oulun yliopiston Career Center auttaa yrityksiä opiskelijoiden rekrytoinnissa ja harjoittelijoiden löytämisessä. Sen järjestämissä työpajoissa, seminaareissa ja rekrytointitapahtumissa työnantajilla on mahdollista tavata tulevaisuuden huippuosaajat.  

Jatkuvan oppimisen yliopisto JOY taas tarjoaa koulutusratkaisuja henkilöille, yrityksille ja julkisille organisaatioille. Koulutusten sisältö voidaan räätälöidä vastaamaan osallistujien ja liiketoiminnan tarpeita.  

Oulun yliopisto on merkittävä osa suomalaista ja kansainvälistä innovaatioekosysteemiä TKI-toiminnassaan. Me pyrimme innovaatiokeskuksessa edesauttamaan yritysten ja tutkijoiden yhteistyötä sekä madaltamaan kynnystä innovaatiorahoituksen hakemisessa.  

Tavoitteen saavuttamisen askelmerkkejä 

Oulun yliopisto on panostanut yritysyhteistyöhön nimeämällä asiakaspäälliköitä (KAM) jokaiseen tiedekuntaan ja Innovaatiokeskukseen. He hoitavat yliopiston tärkeimpiä asiakkuuksia ja yhteistyösuhteita. Tavoitteena on, että asiakaspäällikkö kerää ympärilleen tutkijoista ja asiakkaista koostuvan verkoston. Innovaatiokeskuksen KAM-toiminnassa keskitymme ensisijaisesti auttamaan tutkijoita ja yrityksiä niin yhteisrahoitteisten kuin tilaustutkimushankkeiden kanssa.  

Tutkimusyhteistyöhankkeet ovat pitkäjänteisiä projekteja, joissa ratkotaan elinkeinoelämän ja yhteiskunnan haasteita. Hankkeet rahoitetaan usein osittain Business Finlandin, Suomen Akatemian tai EU:n rahoituksella. Omarahoitusosuudet tulevat yrityksiltä ja yliopistosta.   

Tilaustutkimukset voivat kohdistua esimerkiksi tuotekehitykseen, teknologian soveltamiseen tai jonkun olemassa olevan ilmiön selittämiseen. Tilaustutkimushankkeen tilaaja rahoittaa kokonaisuudessaan. Hankkeeseen voi saada rahoitusta eri rahoituslähteistä.  

Innovaatiokeskuksesta apua yrityksille

Me Innovaatiokeskuksessa teemme mielellämme yhteistyötä eri toimialoilla toimivien, eri kokoisten ja erilaisia haasteita omaavien yrityksien kanssa. Yksinkertaisimmillaan kyse on matalan kynnyksen yhteistyöstä, jossa haetaan yritykselle oikeaa ovea tutkimuksellisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tästä voidaan edetä kohti tiiviimpää yhteistyötä, sopimuksia, patentteja ja laajempaa tutkimusyhteistyötä.  

On tärkeää, että yhteistyöstä hyötyvät niin tutkijat kuin yritykset. Ensimmäinen askel uudelle asiakasyritykselle on, että olet yhteydessä meihin Innovaatiokeskuksessa. Kuulemme mielellämme yrityksestäsi ja haasteistasi, jonka jälkeen haemme sinulle yhteistyökumppaneita asiantuntevista tutkimusryhmistämme. 

 


Maria Juurikka

Yritysasiantuntija // Business Specialist
+358 50 472 8204
maria.juurikka@oulu.fi

Tutkimusta hyödyntävä yritysyhteistyö, innovaatioekosysteemit, Business Finlandin co-recearch,  co-creation ja co-innovation- rahoitusinstrumenttien sparraus, myös Veturi-ekosysteemihakuihin liittyen. Yritysyhteistyö ja Business Finland toiminnasta viestiminen.

Business cooperation utilizing research, innovation ecosystems, sparring of Business Finland's co-research, co-creation and co-innovation financial instruments, also in connection with Veturi ecosystem searches. Business cooperation and communication of Business Finland activities.

Edellinen
Edellinen

Lessonlab - moneen skaalautuva projektinhallintapeli

Seuraava
Seuraava

Ammatillinen ystävyys yhteistyön rakennusaineena