Innovaatiokeskus on yritysyhteistyön keskus

Kirjoittanut Jouko Uusitalo

 

Oulun yliopiston Innovaatiokeskus auttaa elinkeinoelämää hyödyntämään tutkimustuloksia ja -osaamista liiketoimintansa kehittämisessä sekä tukee tutkijoiden ja yritysten välistä yhteistyötä. Mitä kaikkea vastuualueisiimme siis kuuluu?

Innovaatiokeskus perustettiin vuonna 2019. Tällöin toiminta kulki nimellä innovaatiopalvelut, ja sitä pyöritti 2–3 hengen porukka. Nyt tämä tiimi on kasvanut 12–13 hengestä koostuvaksi kokeneeksi ja monipuoliseksi asiantuntijajoukoksi.

Innovaatiokeskuksen rosterissa on mm. IP-asiantuntijoita, liiketoiminnan asiantuntijoita, juristeja ja asiakkuuspäällikköjä, joista viidellä on tohtorin tutkinto, kuudella on pitkä kokemus yksityiseltä sektorilta, ja lisäksi kolme heistä ollut perustamassa useita omia yrityksiään. Yhteistä työkokemusta Innovaatiokeskuksen tehtäväalueilta on kertynyt lähes 300 vuotta.

Innovaatiokeskuksen tehtävät

Innovaatiokeskuksella on kolme tehtävää, jotka kuuluvat yliopiston rehtoraatissa yhteistyösuhteiden rehtorin vastuualueelle: innovaatiotoiminta, osaamisen kaupallistaminen sekä yhteistyö ja kumppanuudet.

Tutkimustulosten kaupallistaminen eli yliopiston innovaatiotoiminta tarkoittaa tutkijoiden keksintöjen jalostamista tutkimuslähtöisiksi startup-yrityksiksi tai teknologiansiirroksi tutkimuksen sopimuskumppaneille ja muulle teollisuudelle IP:n lisensiointina tai myyntinä. Tutkimuslähtöisiä startup-yrityksiä Oulun yliopistosta syntyy vuosittain 2–3 kappaletta. Vertailussa muihin Suomen yliopistoihin häviämme ainoastaan Aallolle, jossa startupeja syntyy 5–10 vuodessa, muissa yliopistoissa 1–3 kappaletta. Tällä hetkellä yrityksen perustamiseen tähtäävässä putkessa on toistakymmentä ns. kaupallistamisprojektia. Erilaisia teknologiansiirtosopimuksia teemme vuosittain parikymmentä ja näissä lisensiointi- ja myyntisopimusten määrä ja saadut tulot ovat moninkertaistuneet Innovaatiokeskuksen perustamisesta.

Osaamisen kaupallistaminen pitää sisällään tutkijoiden osaamisen myyntiä yrityksille tilaustutkimuksena, laboratorio- ja laitepalveluina sekä tilauskoulutuksena tiiviissä yhteistyössä tutkijoiden ja tiedekuntien kanssa. Autamme kaikenkokoisia yrityksiä löytämään tiedekunnistamme halukkaita tutkijoita ratkaisemaan yritysten tutkimuksellisia tuotekehityspulmia, hyödyntämään laboratorio- ja laitekantaamme sekä kouluttamaan osaamisvajeissa. Tiiveimmillään pitkäjänteinen tutkimusyhteistyö tuottaa yritykselle keksintöjä, patentteja ja teknologioita sekä niihin pohjautuvaa uutta liiketoimintaa eli innovaatioita. Yliopiston liiketoiminta on kasvussa ja mitataan miljoonissa euroissa, mutta kattaa silti vain 2–3 prosenttia kokonaisbudjetista, joten lisäämisen varaa on vaarantamatta profiiliamme tutkimusyliopistona.

Toinen osaamisen kaupallistamisen osa-alue on yritysten kanssa yhteistyössä tehtävät Business Finland -hankkeet, joissa Innovaatiokeskuksen roolina on auttaa tutkijoita löytämään sopivia yrityskumppaneita, opastaa tutkimusaiheiden esittelyssä yrityksille ja sparrata hakemusvalmistelua Business Finlandin vaatimusten mukaiseksi huomioiden tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Business Finland on Oulun yliopiston kolmanneksi tärkein ulkopuolinen rahoittaja Suomen Akatemian ja EU-rahoitusinstrumenttien jälkeen. Oulun yliopisto on yliopistoista kolmen suurimman rahoituksen saajan joukossa, ja se on saanut viime vuosina rahoitusmyöntöjä noin 13 miljoonan euron edestä. Hankkeita alkaakin vuosittain yli 20. Tänä vuonna yhteistyöhankkeita on alkanut jo ennätykselliset 30 kappaletta.

Kolmas Innovaatiokeskuksen tehtäväkenttä, yhteistyö ja kumppanuudet, koostuu mm. yritys- ja sidosryhmäyhteistyön sekä opiskelijayrittäjyystoiminnan yliopistotason koordinoinnista, asiakaspäällikkötoiminnasta tiedekunnissa, yritystapaamisista ja yliopiston toiminnan ja palvelujen esittelystä yrityksille, yhteistyötapahtumien järjestelyistä sekä lukuisista sopimusvalmisteluista. Yliopiston kahdeksassa tiedekunnassa on yhteensä 12 osa-aikaista asiakaspäällikköä, jotka hoitavat Innovaatiokeskuksen johdolla n. 50 yliopistolle tärkeän yritys- ja sidosryhmäasiakkuuden suhdetta. Tähän asiakkuusjoukkoon kuuluvat kaikki Business Finlandin veturistatuksen saaneet suuret yritykset, joista jokaisella on siis yliopistolla oma yhteyshenkilö esittelemässä veturiyrityksen tarpeita tutkijoille ja tutkijoiden tutkimusaiheita yrityksille. Veturiyritykset rakentavat tulevaisuuden yritysekosysteemejä vastaamaan globaaleihin haasteisiin. Uusiin Business Finlandin veturi- ja muihin hankkeisiin tarvitaan jatkuvasti myös PK-yrityksiä mukaan osaksi tulosten hyödyntämisen arvoketjua.

Näiden tehtävien lisäksi Innovaatiokeskus vastaa myös yritysten kanssa tehtävien salassapito-, puite-, kumppanuus- ja tilaustutkimuksen sopimusten sekä Business Finland -konsortiosopimusten valmistelusta yhteistyössä Lakipalveluiden kanssa. Yhteisesti meillä on kaksi juristia keskittymässä yksinomaan Innovaatiokeskuksen sopimustarpeisiin, jolla varmistamme, etteivät sopimusneuvottelut aiheetta viivästy. IP:n hyödyntämissopimusten ja materiaalin- ja datansiirtosopimusten myötä Innovaatiokeskus valmistelee vuosittain lähes 300 yhteistyösopimusta.

UBF:ssa kuulet lisää

University Business Forum on vuosittainen yritysyhteistyön päätapahtumamme, joka järjestettiin tänä vuonna 12.10. Tapahtumassa oli yhteensä kahdeksan BF-veturiyrityksen edustajaa kertomassa tulevaisuuden tarpeistaan tutkimus- ja TK-yhteistyölle. PK-yrityksille tilaisuus oli hyvä mahdollisuus tavata suuryritysten edustajia ja keskustella mahdollisista yhteistyökuvioista heidän ekosysteemeissään. Tervetuloa mukaan ensi vuonna!

Tämä blogiteksti on laajennettu kirjoitus Kalevassa 7.10.2023 olleesta mielipidekirjoituksesta.

 

 
Jouko.jpg

Jouko Uusitalo

Business Development Manager / Liiketoiminnan kehittämispäällikkö
+358 50 476 9717, jouko.uusitalo@oulu.fi

Innovaatiokeskuksen esimies; asiakaspäällikkötoiminnan ohjaus; innovaatiotoiminta; tutkimustulosten kaupallistaminen; yritysyhteistyö; Proof-of-concept -rahoitus.

Edellinen
Edellinen

Kohti metaversea – 6G Bridge Emeta -hankkeessa tutkitaan, millaisia tietoliikenneinfrastruktuureja metaverse vaatii

Seuraava
Seuraava

IndoorAtlasin asiakas ei tieltä eksy! Tutkimuslähtöisen startup-yrityksen teknologia auttaa suunnistamaan sisätiloissa