Kohti metaversea – 6G Bridge Emeta -hankkeessa tutkitaan, millaisia tietoliikenneinfrastruktuureja metaverse vaatii

Kirjoittanut Vilma Lehto

 

Oulun yliopistolla on käynnissä 6G Flagship -tutkimusohjelma, jossa tehdään monipuolisesti tutkimusta 6G:n ympärillä. Yksi tutkimushankkeista on nimeltään EMETA (Enabling Metaverse). Hankkeessa on mukana Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu ja VTT, ja siinä tutkitaan, miten tietoliikenteen ja laskennan ratkaisut pystyvät tukemaan metaversetoimintoa.

”Meidän projektissamme metaversella tarkoitetaan sitä, että käyttäjien välillä siirtyy korkealaatuista videodataa. Se vaatii paljon tietoliikenne- ja laskentakapasiteettia. Emme siis tutki itse metaversea vaan tietoliikenneinfrastruktuuria, jotta tarvitaan tukemaan metaversetoimintoa”, osana Emetan tutkimustiimiä työskentelevä Timo Bräysy sanoo.

Fyysisesti ja virtuaalisesti samassa tilassa

Tutkimushankkeessa on kehitteillä virtuaalinen metaversemalli, jota on tarkoitus kokeilla tämän vuoden puolella. Malli toteutetaan yliopistolla, ja siinä jostakin fyysisestä tilasta, kuten vaikkapa neuvotteluhuoneesta, tehdään virtuaalinen 3D-malli. Tämä malli toimii kaksosena fyysiselle tilalle.

”Tilaan voi siis liittyä sekä fyysisesti että virtuaalisesti 3D-lasien avulla. Tarkoituksena olisi, että siitä tulisi yhteinen kokemus osallistujille. Tällöin he esimerkiksi näkisivät saman tilaan tuotetun esityksen, ja lisäksi he olisivat tietoisia siitä, ketkä ovat fyysisessä ja ketkä virtuaalisessa tilassa.”

Tavoitteena on, että virtuaalisesta tilasta pystyy myös kontrolloimaan fyysisen tilan eri toimintoja. Tällöin osallistuja pystyy esimerkiksi säätämään ilmastointia ja valoja sekä avaamaan ja lukitsemaan ovia sekä ikkunoita.

”Tällaisen virtuaalisesti suoritettavan tilanvalvonnan mahdollistaminen vaatii kuitenkin sen, että fyysiseen tilaan on asennettu laitteistot, jotka mahdollistavat säädettävyyden. Lisäksi rajapintojen pitää kohdata eli laitteistot pitää pystyä yhdistämään virtuaalista mallia pyörittävään ohjelmistoon.”

Vastaavia tiloja on tarkoitus pystyttää esimerkiksi VTT:n kampusalueille Espooseen ja Ouluun sekä Oulun BusinessAsemalle. Näiden tilojen välille yritetään luoda yhteisten virtuaalisten tilojen verkostoa, joissa voi kokeilla erilaisia toimintoja, kuten esimerkiksi kokouksien pitämistä.

”Tilojen välillä tapahtuvaa reaaliaikaista dataliikennettä on tarkoitus mitata ja testata, kuinka hyvin tiedonsiirtoteknologia palvelee metaversetoimintoa”, Bräysy tarkentaa.

Kohti 6G:ta

Tällä hetkellä tutkimuksia tehdään 5G:n avulla eli tutkimuksissa testataan, miten hyvin nykyiset tietoliikenteen ratkaisut tukevat metaversetoimintoa. Näitä kokeita tehdään, jotta nähtäisiin, mitä siirryttäessä 6G:hen pitäisi huomioida ja miten metaversetoimintoa voitaisiin paremmin rakentaa.

”6G:n metaversetoiminto on tässä kuitenkin se pointti ja pääasiallinen tutkimuskohde.”

Emeta on Business Finlandin rahoittama hanke, ja sen parissa tehdään tutkimusta vielä ainakin parin vuoden ajan. Bräysyn mukaan eri yritykset ovat olleet todella kiinnostuneita hankkeen tuomista mahdollisuuksista, ja he seuraavatkin tutkimuksen etenemistä tiiviisti.

”Kerromme heille mielellämme tutkimuksen etenemisestä ja toivomme, että tästä olisi joku päivä hyötyä heidän tuotekehityksessään”, hän mainitsee.

 

 

Vilma Lehto


Viestinnän harjoittelija // Communications Intern
+358 50 305 5761
vilma.lehto@oulu.fi

Blogitekstit, uutiset, sosiaalinen media, tapahtumaviestintä.

Blog posts, news, social media, events communication.

Edellinen
Edellinen

CAAMA on edullisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto vedenpuhdistukseen

Seuraava
Seuraava

Innovaatiokeskus on yritysyhteistyön keskus