Oulun yliopiston innovaatiotoiminta vuonna 2022

Kirjoittanut Jouko Uusitalo

Vuosi on vaihtunut ja on jälleen Oulun yliopiston innovaatiotoiminnan tuloskimaran aika. Yliopiston ja tutkijoiden innovaatiotoiminta on jatkunut aktiivisena, ja pari ennätystäkin tehtiin patentti- ja lisenssirintamilla.

Innovaatiotoiminnan koordinointi ja kehittäminen kuuluvat Innovaatiokeskuksen tehtäviin ja tehtävän hoitamisen ruohonjuurta ovat tapaamiset tutkijoiden kanssa. Tapaamisia kirjattiin viime vuonna lähes 1400, ja veimme niissä yhdessä eteenpäin mm. aktiivisessa vaiheessa olevia patentointi-, lisensointi- ja kaupallistamisaihioita.

Kuulostelemme myös uusien tutkijoiden ja hankkeiden kuulumisia haistellen keksinnöllisyyttä ja tulevaisuuden kaupallista potentiaalia. Ruohonjuuritoimintaan kuuluvat myös erilaiset innovaatiotoiminnan infotilaisuudet ja koulutukset, joita järjestimme yhteensä 34 kappaletta.

Ennätysten patenttivuosi

Keksintö- ja teosilmoitusten määrä on ollut kasvussa useita vuosia koronasta huolimatta. Viime vuonna näitä syntyi 56 kappaletta, joista lähes puolet avoimessa tutkimuksessa ja loput tilaus- tai sopimustutkimuksessa. Kaikki tilaustutkimuksen 14 keksintöä siirrettiin tilaajan haltuun mahdolliseen patentointiprosessiin.

Muista keksinnöistä Innovaatiokeskus haki patenttia yhdeksälle viime vuoden aikana, ja useista keksinnöistä jätetään hakemus vielä alkuvuodesta 2023. Yliopistolle myönnettiin ennätykselliset seitsemän uutta patenttia, jotka olivat siis uusien patenttiperheiden ensimmäiset myönnöt.

Kaupallistamiseen liittyviä sopimuksia yliopisto solmi viime vuonna myös seitsemän kappaleen ennätysmäärän. Viime vuonna palkkiota keksijöille maksettiin yhteensä lähes 60 000 euroa.

Yliopiston saamista nettolisenssituloista maksetaan keksijöille 40–60 %, minkä lisäksi tutkija saa tehdystä keksinnöstä palkkion ja patentointipalkkion hakemuksesta ja myönnetystä patentista.

Toimivia konsepteja yhteisrahoituksella

Keksintöjen lisäksi tutkimustulosten kaupallistamisessa oleellinen rooli on Proof of Concept -rahoituksella, jota oli käytettävissä viime vuonna 150 000 euroa, minkä lisäksi saimme Oulun kaupungilta 121 000 euroa.

Näitä n. 20 000 euron rahoituksia tutkijat hakivat 23 hakemuksella, joista 13 saivat rahoituksen ja käyttivät sen 3–4 kk työhön saadakseen ensimmäisen prototyypin tai muun teknisen toteutuksen tutkimuslähtöiselle liikeidealleen.

Prototyyppien lisäksi syntyi esimerkiksi kaksi läpimennyttä hakemusta Business Finlandin Research to Business (R2B) -rahoitukseen, hyviä patenttihakemuksia ja uusia keksintöjä.

Toiveikkain näkymin kohti tulevaa

Yliopistolla oli viime vuonna 12 aktiivista startup-yritykseen tähtäävää kaupallistamishanketta, joista jokainen perustuu tutkimukseen ja joko käynnissä olevaan tai päättyneeseen R2B-projektiin. Vuonna 2022 uusien R2B-hakemusten määrä oli alhaisin pitkiin aikoihin, ja positiivisia päätöksiä saimme kahdelle tutkijatiimille.

Tutkijoiden lisääntynyt keksimisaktiivisuus lupaa kuitenkin hyvää tuleville vuosille. Positiivisina tuloksina kahdesta viime vuonna päättyneestä R2B-projektista olivat uudet yritykset Emedpatch Oy ja LessonLab Oy.

 

 

Jouko Uusitalo

Business Development Manager / Liiketoiminnan kehittämispäällikkö
+358 50 476 9717, jouko.uusitalo@oulu.fi

Innovaatiokeskuksen esimies; asiakaspäällikkötoiminnan ohjaus; innovaatiotoiminta; tutkimustulosten kaupallistaminen; yritysyhteistyö; Proof-of-concept -rahoitus.

Edellinen
Edellinen

Onnistunut yhteistyö luo uusia kontakteja

Seuraava
Seuraava

Viestintäharjoittelijan joulutervehdys