Yritysyhteistyö tutkimuksessa

Kirjoittanut Jouko Uusitalo

Ihmisiä tekemässä töitä yhteisen työpöydän äärellä.
 

Yritysten kanssa tehtävällä tutkimusyhteistyöllä on Oulun yliopistossa pitkät perinteet, erityisesti tekniikan tiedekunnissa. Yhteistyö on perustunut pitkälti tutkijoiden ja yritysten asiantuntijoiden välisiin henkilökohtaisin suhteisiin ja se on johtanut useiden alueellisesti merkittävien yritysten kanssa pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Yritysyhteistyöhön liittyvän täydentävän rahoituksen merkitys yliopistojen rahoituksessa tulee kasvamaan. Oulun yliopisto pyrkiikin aikaisempaa suunnitelmallisempaan yritysyhteistyöhön ja tavoittelee nyky-yhteistyön laajentamista tiedekunnista ja tutkimusyksiköistä toisiin. Laajentuva yritysyhteistyö merkitsee lisääntyvää yliopiston toiminnan vaikuttavuutta. Entistä suuremman yritysjoukon tarpeita ratkotaan tutkimuksen keinoin ja siten lisätään yritysten kilpailukykyä ja osaamista. 

Yritysyhteistyön rahoitukseen on olemassa erilaisia malleja. Yrityksen kokonaan maksama tilaustutkimus sopii hyvin akuuttiin tarpeeseen tai ongelmanratkaisuun, jossa suhteellisen lyhytaikaisessa tutkimushankkeessa keskitytään melko tarkasti rajattuun aiheeseen. Tilaustutkimuksen tulokset siirtyvät kokonaisuudessaan tilaavalle yritykselle. Yhteisrahoitteinen tutkimusyhteistyö on tilaustutkimusta pitkäjänteisempää tutkimusta yritykselle strategisesti tärkeän aiheen ympärillä ja siitä syntyy myös tutkimusjulkaisuja, väitöskirjoja ja muita opinnäytetöitä sekä keksintöjä. Julkaisemisesta ja keksintöjen hyödyntämisestä sovitaan yhteistyösopimuksessa. Julkisrahoitteisessa yritysyhteistyössä rahoittajana on yleisimmin Business Finland, jonka sopimusmalleja noudatetaan yhteistyön pohjana. Käytetyin julkisrahoitteinen hankemuoto on Co-Innovation -hanke, jossa yliopiston tutkimushankkeen lisäksi osallistuvilla yrityksillä on omat kehityshankeensa. Kaikki osapuolet voivat saada osan rahoituksesta Business Finlandilta ja kokonaisuutta sitoo yhteen yhteinen tutkimussuunnitelma. 

Oulun yliopisto on perustanut yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa vuoden 2019 alussa Innovaatiokeskuksen, jonka yhtenä tehtävänä on koordinoida ja edistää yritysyhteistyötä molemmissa korkeakouluissa. Tämän lisäksi yliopistossa hyväksyttiin kesäkuussa 2020 Yritysyhteistyön toimintamalli, jonka mukaisesti tutkimukseen liittyvää yritysyhteistyötä kehitetään ja sisäisiä yhteistyöhön liittyviä prosesseja muokataan vastaamaan joustavasti yritysten tarpeisiin.  

Paljon konkreettistakin on jo saatu aikaiseksi. Korkeakoulujen tarjoamat yrityksille ja muille sidosryhmille on koottu yksille sivustoille (oulu.fi/fi/yhteistyö ja oamk.fi/fi/palvelut), molemmissa korkeakouluissa on otettu käyttöön sama asiakkuudenhallintajärjestelmä (CRM), yritysyhteistyön nykytilanne on kartoitettu aikaisempaa perusteellisemmin ja Innovaatiokeskuksessa on aloitettu systemaattinen yritysten kontaktointi. Lisäksi yliopistossa on aloitettu asiakaspäällikkötoiminta, jossa nimetyt osa-aikaiset asiakaspäälliköt ottavat hoitoonsa yliopiston tärkeimpiä yritys- ja muita kumppanuuksia tarkoituksenaan laajentaa asiakkuutta sekä yliopiston että korkeakoulukonsernin sisällä. Jokaisessa kahdeksassa tiedekunnassa asiakaspäällikköinä toimivien henkilöiden tehtävänä on yhdistää uusia asiakastarpeita tutkimukseen ja päinvastoin − koulutustakaan unohtamatta. 

Yritysyhteistyössä on myös haasteensa, jotka pääasiassa liittyvät yritysten ja korkeakoulujen toiminnan erilaiseen toimintaympäristöön, rytmiin ja tavoitteiden aikatauluihin. Yhteistyötä tekevien tutkijoiden olisi hyvä tarkemmin tutustua kumppaneihinsa, heidän toimintaansa ja vieraillakin yritysten tiloissa. Strateginen ja taktinen yhteistyö yritysten ja sidosryhmien kanssa vie aikaa koulutuksen ja tutkimuksen perustehtävien hoitamiselta. Ideaalitapauksessa yritysyhteistyö vie eteenpäin yksittäisten tutkijoiden ja tutkimusryhmien tieteellisiä intressejä ja tällöin ajan löytyminen nopeaankin yrityksen tutkimustarpeeseen helpottuu. Salassapito- ja muihin yhteistyön sopimuksellisiin tarpeisiin on jo kiinnitetty huomiota sopimusprosessien nopeuttamiseksi.  

Oma haasteensa on viestintä, sekä sisäinen että ulkoinen. Yliopiston sisäisessä viestinnässä yritysyhteistyön edistämiseksi Innovaatiokeskuksen koulutuksilla ja infotilaisuuksilla sekä tiedekuntien asiakkuuspäälliköiden toiminnalla on merkittävät roolit. Yritysyhteistyö ei ole tuttua jokaisella tieteenalalla, vaikka hyviä mahdollisuuksia on olemassa kaikkialla, niin koulutuksessa kuin tutkimuksessa. Lisääntyvä yhteistyö synnyttää myös uudenlaisia yhteistyötarpeita erityisesti tieteen- ja toimialojen rajapinnoille. Ulkoisessa viestinnässä yliopistolta odotetaan proaktiivisuutta, mahdollisuuksien ja onnistumisten viestimistä sekä yhtä palveluluukkua, josta kaikki yritystarpeet hoituisivat matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Valitettavasti isossa ja monialaisessa korkeakouluorganisaatiossa yleispalvelun asiantuntijuus on mahdoton toteuttaa, mutta oikeaan osoitteeseen ohjaaminen alkaa olla jo sujuvaa mm. edellä mainittujen tarjoamasivustojen kautta. Toivomme myös yrityksiltä proaktiivisuutta ja rohkeaa lähestymistä tutkimustarpeinenne suoraan Innovaatiokeskukseen esimerkiksi sähköpostilla innovaatiokeskus@oulu.fi. Kysymällä selviää aina! 

 

 
Jouko Uusitalo

Jouko Uusitalo, Ph

Business Development Manager / Liiketoiminnan kehittämispäällikkö
+358 50 476 9717, jouko.uusitalo@oulu.fi

Innovaatiokeskuksen esimies; asiakaspäällikkötoiminnan ohjaus; innovaatiotoiminta; tutkimustulosten kaupallistaminen; yritysyhteistyö; Proof-of-concept -rahoitus

Edellinen
Edellinen

”Miksi Innovaatiokeskus perustettiin?”

Seuraava
Seuraava

Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa Innovaatiokeskuksen avustuksella