Minkä pelissä oppii, sen töissä taitaa — LessonLab tuo oppimisen nykyaikaan
“Haluamme tuoda oppimisen tälle vuosisadalle.”
Tosiaan, kun Miska Visurin puheita kuuntelee, huomaa oppimisen ja opetuksen tapojen jääneen osittain menneille vuosikymmenille. Miskan yritys LessonLab haluaa tuoda oppimiseen modernia otetta ja uutta näkökulmaa: se tarjoaa yrityksille räätälöityjä, pelillistettyjä oppimisratkaisuja, joiden avulla ne voivat kouluttaa työntekijöitään.
“2000-luvun alun gamerit ovat nyt päättäjiä. He suhtautuvat ratkaisuumme myönteisesti ja ymmärtävät, että pelaaminen on mainio oppimisen tapa. Kaikkia taitoja, kuten vaikka projektijohtamista, oppii parhaiten tekemällä”, Visuri kertoo.
Mukaansatempaavaa oppimista
Vuonna 2023 perustettu LessonLab on lähtöisin Oulun yliopistolta. Yrityksen tarjoama konsepti perustuu tiukasti tutkimukseen, ja sitä on kehitetty vuosien varrella oppimisen ja opetusteknologian viimeisimpien edistysaskeleiden pohjalta. Miskaa ja muita toiminnassa mukana olevia asiantuntijoita on alusta asti ajanut ajatus tehdä koulutuksesta mukaansatempaavaa ja motivoivaa simuloimalla todellisia käytännön tilanteita, joita oppijat tulevat työssään kohtaamaan.
“Esimerkiksi tehtaan rakennushankeen projektipäällikkö kohtaa työssään monenlaisia haasteita: alihankkija toimittaa koneisiin väärät osat, tai jotain vastaavaa. Pelin avulla hän oppii, miten näissä tilanteissa tulee toimia”, Visuri havainnollistaa. “Pelin avulla oppiminen on hauskaa ja mieleenpainuvaa.”
Kaikki lähtee hyvästä tiimistä
Idea sai alkunsa jo monta vuotta ennen LessonLabin perustamista. Ensimmäinen konseptiratkaisu oli lautapeli, joka oli suunniteltu projektinhallinnan perusasioiden, kuten resurssien, kustannusten, aikataulun ja riskien hallinnan harjoitteluun. Konsepti kehittyi Business Finlandin rahoittaman Research-to-Business (R2B) -hankkeen kautta, jonka aikana työryhmä julkaisi useita vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita ratkaisujensa tarjoamista hyödyistä. Sadat opettajat, opiskelijat, kouluttajat ja ammattilaiset ympäri maailmaa testasivat ja ottivat ratkaisun käyttöön. Miska työryhmineen toteutti yli 70 erilaista pilottia ja käyttöönottoa maailmanlaajuisesti. Ja ratkaisu kehittyy edelleen: nykyään siinä hyödynnetään tekoälyä esimerkiksi niin, että AI tulkitsee peliä ja antaa palautetta.
Miska Visuri on luottavainen tulevaisuuden suhteen. Peräti kolmen yrityksen perustajana hän uskoo, että menestyneen yrityksen ja onnistuneen ratkaisun avain on hyvä tiimi.
“Uskon vahvasti tähän porukkaan. Meillä on joukko omistautuneita ja erittäin kokeneita ammattilaisia, joilla on yhteensä yli 70 vuoden kokemus tutkimukseen ja teknologiaan perustuvasta koulutuksesta” Visuri kertoo. “Välillä tulee harha-askeliakin, ja se kuuluu asiaan. Mutta uskon, että tällä tiimillä saamme rakennettua jotain suurta — enemmän kuin vain hyvän yhden miljoonan bisneksen.”
Miskan top 3 vinkit oman yrityksen perustamisesta haaveileville
Kokoa ympärillesi tiimi, johon uskot.
Älä luovuta, mutta älä ole myöskään jääräpää. Uskalla luopua toimimattomista ideoista.
Ansaitse onnesi! Kun tiedät mitä tavoitetta kohti haluat kulkea, vedät oikeita asioita puoleesi.