Danfossin Fossil Free Future -hanke avaa yhteistyömahdollisuuksia yrityksien ja Oulun yliopiston välille
Kirjoittanut Vilma Lehto
Fossil Free Future -hankkeen tavoitteena on kehittää uusia fossiilivapaita ratkaisuja, joita hyödynnetään teollisuudessa ja liikenteessä tarvittavan energian tuotannossa ja käytössä. Danfoss etsii parhaillaan kumppaneita suunnittelemaan älykkäitä, kestäviä sekä uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä innovaatioita Business Finlandin rahoittamissa co-innovation -projekteissa ja erilaisissa EU -rahotteisissa projekteissa.
Hankkeen asiantuntijoita vieraili lokakuussa Oulussa keskustelemassa yhteistyömahdollisuuksista useiden Oulun yliopiston tiedekuntien tutkimusryhmien kanssa.
”Teemme hankkeessa tutkimusta ja tuotekehitystä. Oulun yliopiston kanssa keskitymme tutkimusyhteistyöhön hankkeen kolmella osa-alueella, joita ovat huipputehokkaan älykkään tehoelektroniikan käyttö sähköistämisen tarpeissa, liikkuvien työkoneiden sähköistäminen, älykkäiden energiavarastointiratkaisujen ja latausinfrastruktuurin sekä vihreän vedyn tuotannon tehokkuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantaminen. Saamme Business Finlandilta rahoitusta tutkimusekosysteemin rakentamiseen edellä mainituilla osa-alueilla co-innovation projekteissa, joissa tehdään yhteistyötä tutkimusorganisaatioiden ja Suomessa toimivien yritysten kanssa”, hankkeen johtaja Pia Karumaa Danfossilta sanoo.
Danfoss on yksi Business Finlandin rahoittamista haastajaluokan veturiyrityksistä. Business Finland on myöntänyt Danfossin Fossil Free Future -hankkeelle 10 miljoonan euron rahoituksen yrityksen omaan tutkimus- ja tuotekehitystyöhön ja 20 miljoonaa euroa ekosysteemissä tapahtuvaan vastaavanlaiseen työhön. Rahoitus mahdollistaa laaja-alaisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyön nykyisten ja uusien kumppaneiden kanssa.
Kohti vihreää energiasiirtymää
Karumaan mukaan Fossil Free Future -hankkeen visio on luoda uusia ratkaisuja vihreään energiasiirtymään, eli uusiutumattomista polttoaineista siirrytään käyttämään fossiilivapaita energialähteitä.
”Yksiselitteisen tavoitekuvauksen antaminen on kuitenkin hankalaa, sillä emmehän me vielä tiedä, millainen vihreä energiasiirtymä on vaikkapa viiden vuoden kuluttua.”
Karumaa on iloinen siitä, että Danfoss saa olla veturiyrityksenä tällaisessa hankkeessa.
”Tutkimus ja tuotekehitys ei boostaa pelkästään Danfossia vaan laajemmin Suomessa toimivia tutkimusorganisaatioita ja yrityksiä. Lisäksi ihmisten osaaminen kasvaa ja kehittyy, ja markkinoille tulee uusia työpaikkoja.
Yhteistä synergiaa
Danfoss on tehnyt Oulun yliopiston kanssa yhteistyötä myös aiemmin, ja Karumaan mukaan Fossil Free Future -hanke lisää yhteistyömahdollisuuksia. Seuraavaksi tarkoituksena on lähteä keskustelemaan tarkemmin, millaista yhteistyötä hankkeen puitteissa voitaisiin tehdä.
”Saimme Oulussa vieraillessamme kuulla käytännön esimerkkejä siitä, millaista tuotekehitystä voisimme yhdessä tehdä. Vierailulla löytyi yhteistä kiinnostusta asioihin, ja olimmekin tosi tyytyväisiä reissuun”, Karumaa mainitsee.
Tällä hetkellä keskustelu vihreän energian käyttämisen tärkeydestä käy kuumana monissa foorumeissa ja julkisessa keskustelussa. Muutos on myös iso taloudellinen kysymys, jossa riskit ovat isoja mutta niin ovat myös mahdollisuudet.
Kuva: Bing AI