Buutti Oy kasvoi opiskelijakaverusten ideasta kasvuyritykseksi — “Näimme nuorissa potentiaalia, ja heistä paljastui superkykyjä”
Ohjelmistoyritys Buutti Oy:n perustajaporukkaan kuuluvat Mikko Koistinen ja Peetu Nuottajärvi vierailivat olohuoneessamme InnoVisitorin merkeissä. Kaksikko avasi kuulijoille Buutin matkaa vuodesta 2016 aina tähän päivään asti.
Tarina lähti liikkeelle neljän Oulun yliopiston opiskelijan halusta auttaa ihmisiä koodaamaan paremmin. Perustajaporukka tahtoi auttaa etenkin nuoria, opiskelijoita ja työttömiä kehittämään ohjelmointitaitojaan ja pääsemään alalle. Kuten monet juniorkoodarit ovat varmasti huomanneet, alan työpaikan saaminen ilman kokemusta voi joskus tuntua melkein mahdottomalta. Etenkin konsulttibisnes perustuu pitkälti CV-kauppaan, missä koodarin oma harrastuneisuus ja korkea motivaatio jäävät helposti vaatimattoman ansioluettelon varjoon.
Ajatus koodaamisen ja robotiikan opettamisesta nuorille nosti päätään, joten miehet alkoivat tuumasta toimeen. Vuonna 2016 koodikoulu sai ensimmäisen muotonsa, ja Koodikärpät oli syntynyt. Sen puitteissa nuoret saivat työskennellä ohjelmoinnin, robotiikan ja grafiikan parissa kahden viikon pituisessa kesätyössä. Seuraavana vuonna Oulun Yliopisto hyppäsi toimintaan mukaan, ja koodikerhoja alettiin pitää yliopiston tiloissa. Myös kesän 2017 Koodikärpät oli yliopiston järjestämä. Erilaisissa kerhoissa ja koulutuksissa Peetu ja Mikko yllättyivät nuorten taidoista.
“Monet yritykset eivät halua palkata nuoria, koska ajatellaan, että heidän kouluttamiseensa menisi valtavasti resursseja. Me näimme nuorissa potentiaalia, ja heistä paljastui superkykyjä. Ei nuoria tarvitse kouluttaa vuositolkulla ennen kuin heidät voi päästää töihin”, sanoo Peetu.
Uutta kasvua konsulttibisneksestä
Vuonna 2017 ohjelmointi- ja robotiikkakoulutuksia alettiin tarjota Buutti-nimen alla. Koulutusten myötä firman verkostoihin kertyi suuri joukko taitavia ja motivoituneita ihmisiä, mikä johti uuteen havaintoon.
“Aloimme miettiä, että voisiko tällä porukalla tehdä muutakin. Samoihin aikoihin yrityksiltä alkoi tulla kyselyjä asiantuntijoista heidän omiin projekteihinsa, joten konsulttibisnekseen siirtyminen tuntui luontevalta jatkumolta”, Peetu kertoo.
Lopulta koulutustoiminnan rinnalle perustettiin oma liiketoimintayksikkönsä: Buutti Consulting. Buuttilaiset saivat yrityksen uuteen vaiheeseen paljon tukea myös ulkopuolelta.
“Suurimpana apuna oli Kielo Growth. Heiltä saimme oman toimistotilan, mikä oli tärkeä, koska siellä pääsimme paremmin kokoontumaan yhteen. Saimme heiltä apua myös kirjanpidon kanssa”, Mikko sanoo.
“Saimme onneksi ulkopuolelta myös mentorointiapua. Kokeneemmat ihmiset olivat tukena ja turvana. Kun itsellä meinasi paniikki iskeä, niin he saivat meidät rauhoittumaan ja välttämään hätiköityjä päätöksiä”, Peetu jatkaa.
Firma jatkoi kasvuaan ja sadan työntekijän raja meni rikki vuonna 2022. Vuonna 2023 yrityksen matkalla tapahtui jälleen uusi käänne, kun Buutti Oy siirtyi Netumin omistukseen. Kauppa on Mikon ja Peetun mielestä tuonut mukanaan paljon hyvää.
“Buutin ja Netumin yrityskulttuurit ovat sopineet hyvin yhteen, ja työntekijöille on tarjolla aikaisempaa enemmän uramahdollisuuksia esimerkiksi data-analytiikan ja kyberturvallisuuden parissa. Ja onhan tämä toki auttanut myös omassa elämässä eteenpäin”, Mikko toteaa.
“Juniorit ansaitsevat kunnioitusta ja arvostusta”
Paljon on tapahtunut sitten vuoden 2016. Tällä hetkellä Buutilla on yhteensä yli 100 työntekijää Oulussa, Tampereella ja Helsingissä, ja ohjelmistokehityskonsultteja porukasta löytyy noin 80. Uudet tuulet puhaltavat varmasti myös tulevaisuudessa, sillä Mikon ja Peetun suunnitelmissa siintävät kansainväliset markkinat. Ainakin yksi ajatus kuitenkin kulkee mukana läpi matkan:
“Juniorit ansaitsevat kunnioitusta ja arvostusta ihan niin kuin senioritkin. Usein tunnutaan ajattelevan, että juniorit voi vain laittaa korjaamaan bugeja 1500 euron kuukausipalkalla. Me annamme heille vastuuta, haastavia projekteja ja hyvää palkkaa — eikä ole tarvinnut pettyä!” Peetu toteaa.
Peetun ja Mikon top 3 vinkit oman yrityksen perustamisesta kiinnostuneille:
Myyntiä pitäisi arvostaa paljon enemmän ja panostaa siihen aikaisemmassa vaiheessa, sillä se vie uusia yrityksiä eteenpäin. Eli puhelin käteen! Sinä tuotteen tai palvelun luojana olet paras myyjä, koska ymmärrät, miksi ratkaisusi on olemassa ja miten se voi auttaa asiakkaita.
Muista että yrityksen alkuvaiheeseen on saatavilla paljonkin apua eri tahoilta. Esimerkiksi Kielo Growth auttaa rakentamaan startupeista kasvuyrityksiä. Oulun yliopiston Innovaatiokeskukselta saa apua esimerkiksi ideoiden sparrailuun sekä rahoitus- ja patenttiasioiden kanssa. Oulun yliopistossa perustutkintoa suorittavan on myös mahdollista hakea Innovaatiokeskuksen kautta Proof-of-Concept -rahoitusta, joka tähtää kaupallista potentiaalia omaavan keksinnön tai idean ensimmäisen toteutuksen tekemiseen. Rahoitusta yhdelle hankkeelle voi hakea aina 5000 euroon asti.
Ensimmäisen idean toteuttamiseen ei välttämättä tarvitse satojatuhansia euroja, vaan liikkeelle voi lähteä myös hyvin kevyesti. Yrityksesi ei luultavasti tarvitse heti alkuun vaikkapa hienoa ja kallista ajanvaraussovellusta, vaan pelkkä puhelinnumero riittää.
Toivottavasti Buutin tarina inspiroi muitakin Oulun yliopiston opiskelijoita sekä tutkijoita kehittämään uusia ideoita aina yritystoiminnaksi asti! Ole näissä asioissa rohkeasti yhteydessä liiketoiminnan asiantuntijaamme Ville Saarenpäähän: ville.saarenpaa@oulu.fi