Yhteistyöblogi: Business Finlandista yhä tärkeämpi tutkimuksen rahoittaja
Kirjoittanut Teija Kekonen, Teija Tuhkala ja Jouko Uusitalo
Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola ja Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kävivät 23.8. strategisen vuosikeskustelun yhteistyömme näkymistä. Keskustelussa keskityttiin strategisiin kysymyksiin, tilannekatsaukseen ja palautteeseen puolin ja toisin. Samalla kiteytyi, miten Oulun yliopiston tutkijoiden onnistuminen rahoituksen haussa Business Finlandilta tehostuu.
Keskustelun aluksi lyhyesti esiteltyjen molempien organisaatioiden strategioiden aikana tuli jo ilmi hyödyllistä tietoa tutkijoiden projektisuunnitelmiin. Business Finlandin uusi strategia korostaa kestävän kehityksen merkitystä. Tavoitteena on rahoittaa ’Uusien kestävien ratkaisujen ja toimintojen kehittäjiä’ sekä luoda Suomesta ’Kestävän kehityksen suurvalta’. Kestävä kehitys olisi hyödyllistä huomioida kaikissa hakemuksissa Business Finlandille. Tutkijoita tämän asian muotoilussa hanketeksteihin ja tavoitteisiin auttavat YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta ja Oulun yliopiston kehittämä (sisäinen) Impact Helper -työkalu.
Tilannekatsauksessa keskusteltiin lisäksi hankevalmistelun ja päätöksenteon prosesseista. Business Finlandissa on huomattu selvä ero hankkeissa, jotka on valmisteltu yhteistyössä yliopistojen tutkimus- ja innovaatiopalvelujen kanssa, verrattuna hankkeisiin, joissa tutkimus- ja innovaatiopalveluja ei ole hyödynnetty. Ero huomataan erityisesti hankekonsortion ja liiketoiminnallisten tavoitteiden uskottavuudessa sekä varsinaisen hakemuksen teknisessä laadussa. Hyvin valmisteltujen hakemusten käsittelyajat ovat usein lyhyempiä, konsortiot vahvoja ja siten läpimenoprosenttikin suurempi. Asetetut tavoitteet saavutetaan myös todennäköisemmin hankkeen aikana. Business Finland kehottaakin Oulun yliopiston tutkijoita hyödyntämään ensimmäisenä yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalveluja hankkeen suunnittelussa ja vasta sen jälkeen olemaan yhteydessä Business Finlandiin. Oulun yliopistossa sekä Tutkimuksen tukipalvelut että Innovaatiokeskus auttavat tutkijoita Business Finland -rahoituksen hakemisen eri vaiheissa, kuten projektiesityksen tekemisessä, hankekonsortion kokoamisessa ja liiketoimintatavoitteiden muotoilussa.
Oulun yliopistolle Business Finlandin myöntämän rahoituksen osuus on ollut viimeisen kahden vuoden aikana kasvussa. Vuonna 2020 Oulun yliopistolle myönnettiin yli 9,7 miljoona euroa ja vuoden 2021 rahoitusta on elokuun loppuun mennessä myönnetty jo yli 7,5 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöstä odottavia hankkeita on tällä hetkellä 14 kappaletta. Parhaiten Oulun yliopistossa on onnistuttu saamaan rahoitusta Co-Creation - ja Research-to-Business -hankkeille, mutta Co-Innovation -hankkeiden läpimeno on ollut valtakunnallista keskiarvoa alhaisempi. Business Finlandin mukaan optimaalinen Co-Innovation hankkeiden kumppaniyritysten määrä on 6-8. Selvästi laajempi konsortio saattaa hidastaa hankkeen käsittelyä Business Finlandissa, koska kumppaneiden osuus tutkimus- ja kehityskokonaisuudessa vaatii enemmän selvittelyä. Parhaita hankekumppaneita ovat jo kansainvälistymisensä aloittaneet yritykset, erityisesti keskisuuret yritykset. Tällöin merkittävänä päätöksentekokriteerinä olevan vientikertoimenkaan määrittäminen ei ole kovin vaikeaa ja yrityksillä on riittävästi resursseja edistää hankkeissa edellytettyä kansainvälistä liiketoimintaa. Pelkästään kotimarkkinaan keskittyneillä tai vasta toimintansa aloittaneilla yrityksillä kriteerien täyttäminen ja resurssien osoittaminen on haastavampaa.
Business Finlandin Co-Creation – ja Co-innovation -hankkeilla ei ole hakuaikatauluja, vaan hakemuksia otetaan jatkuvasti vastaan. Osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa Business Finland järjestää syksyllä 2021 useita erityishakuja aloilla, joissa Oulun yliopiston tutkimuksella on merkittävä rooli. Lisäksi vuodelle 2022 on suunniteltu uusia RRF-hakuja matkailualan kestävän ja digitaalisen kasvun sekä innovaatioklusterien rahoittamiseksi. Uudet RRF-haut ovat osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa sekä EU:n elpymisvälinettä (Next Generation EU), joissa jokaisen hankkeen on täytettävä ”Do No Significant Harm” -ympäristöperiaatteet. Kilpailukykyisen hakemuksen laatimisessa auttavat Oulun yliopiston Innovaatiokeskus tai Tutkimuksen tukipalvelut, joihin tutkijat voisivat olla yhteydessä jo hankeideavaiheessa.