Business Finland -veturi Valio vastaa globaalin ruokajärjestelmän murrokseen, jonka johtaminen vaatii tutkimusyhteistyötä ja uusimpia innovaatioita
Business Finland haastaa globaalisti toimivia yrityksiä erikokoisten yritysten ja muiden toimijoiden muodostamien ekosysteemien vetureiksi. Tätä varten Business Finland järjestää haastekilpailuja, joiden tavoitteena on saada yritykset lisäämään huomattavasti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa Suomessa sekä luomaan työpaikkoja ja uuteen liiketoimintaan tähtääviä miljardiluokan ekosysteemejä. Business Finlandin rahoitus on ollut enintään 20 miljoonaa euroa veturiyritykselle ja 50 miljoonaa euroa veturiyrityksen kokoamalle ekosysteemille.
Alkuvuodesta 2024 Business Finland valitsi jälleen neljä uutta veturiyritystä: Kempower, Patria ja Valio saivat kukin hankkeilleen 10 miljoonan euron kehitysrahoituksen. Business Finland on myös varautunut 20 miljoonan euron rahoitukseen kuhunkin hankkeeseen liittyville kumppaniyrityksille ja tutkimuskumppaneille.
Valio on ensimmäinen ruoka-alan veturiyritys. Se käynnistää Business Finlandin veturirahoituksella Food 2.0 -hankkeen, jossa kehitetään tulevaisuuden ruokajärjestelmää ja edistetään ruokaviennin kilpailukykyä. Hankkeen päämääränä on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Valion roolina on käynnistää ja johtaa laaja-alaista yhteistyötä sekä tutkimus- ja kehitysprojekteja nykyisten ja uusien kumppaniensa kanssa. Viisivuotisen hankkeen aikana Valio ja yhteistyöverkosto tavoittelevat 100 miljoonan euron lisäystä tutkimus- ja kehitystoimintaan ja yli miljardin kasvua ruokajärjestelmään kytkeytyvään vientiin.
“On tärkeää, että uudistamme ruokajärjestelmää kaikkien siihen kytkeytyvien toimijoiden kanssa, sillä se on ainut tapa, jolla muutos onnistuu. Globaali ruoantuotannon murros on suomalaiselle tuotannolle mahdollisuus, sillä ruoan globaali kysyntä ja pohjoisten tuotantoalueiden merkitys kasvavat. Tavoitteena on parantaa Suomessa tuotetun ruoan kannattavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä”, Valion kasvuliiketoiminnoista, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi sanoo.
Food 2.0 -kokonaisuus keskittyy neljään teemaan:
Tulevaisuuden tuotteet / Future products
Teknologinen uudistuminen / Technology transformation
Uudistava tuotanto / Regenerative production
Kiertotalous ja resurssitehokkuus / Circular economy & resource efficiency
Tutustu Valion Food 2.0 -tiekarttaan Valion sivuilta löytyvästä kuvauksesta.
Globaali ruokajärjestelmä on uusien haasteiden ja mahdollisuuksien edessä
Food 2.0 hankkeen taustalla vaikuttavat globaalin ruokajärjestelmän murros ja tulevaisuuden suuret haasteet: maailman väestö kasvaa, ja ruoan tarpeen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Maailmanlaajuiset kriisit, kuten koronapandemia ja Ukrainan sota, horjuttavat ruuan toimitusketjuja ja huoltovarmuutta. Ilmastonmuutos aiheuttaa esimerkiksi kuivuuden lisääntymistä erityisesti alueilla, joilla ruokaa tuotetaan paljon. Siksi pohjoisten alueiden, kuten Suomen merkitys ruoantuotannossa kasvaa tulevaisuudessa.
Kaiken tämän keskellä myös ruoan tuotannon ympäristövaikutukset on saatava kuriin. Kuten Valion sivuilla todetaan, esimerkiksi maankäytön lisäämisen sijaan nykyinen peltopinta-ala pitäisi hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Lisäksi yksipuolisesta viljelystä tulisi siirtyä monimuotoisempaan viljelyyn ja fossiilisten lannoitteiden käyttöä pitäisi vähentää. Koko ruokajärjestelmän on tulevaisuudessa noudatettava kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteita. Ruoantuotannon kohdalla aito kiertotalous tarkoittaa, että ravinteet, energia ja sivuvirrat kiertävät, ja mahdollisimman suuri osa niistä voidaan hyödyntää.
Haasteiden edessä voimme kuitenkin nähdä myös mahdollisuuksia tehdä asioita uudella tavalla. Tarvitsemme kasvipohjaista ruokaa, kestävästi tuotettua eläinperäistä ravintoa ja esimerkiksi solumaatalouden uusimpia edistysaskeleita. Tarvitsemme myös uusia teknologisia innovaatioita esimerkiksi fermentoinnin, tekoälyn ja biotekniikan saralla. Tarvitsemme lisää tutkimusta sekä tutkijoiden ja yritysten välistä yhteistyötä.
Uuden tutkimuksen ja innovaatioiden myötä syntyy kovaa vauhtia uusia tuotteita, joista osa on jo päässyt kuluttajatuotteiksi asti. Esimerkiksi Climax-yrityksen toimitusjohtaja, astrofyysikko ja Googlen sekä SpaceX:n leivissäkin työskennellyt Oliver Zahn, lähti rakentamaan tulevaisuuden elintarvikkeita AI:n avulla. Zahnin ja Climaxin rakentamat mallit tuottavat nyt jo vaikuttavia tuloksia, joiden ansiosta tekeillä on ensimmäinen tuote: kasvipohjainen juusto, joka maistuu oikealta juustolta.
Kehityksen aallonharjalla pysymiseen ja onnistuneiden tulevaisuuden tuotteiden kehittämiseen tarvitaan tutkimusyhteistyötä. Yhteistyö yliopistojen kanssa on mainio keino uusimman tutkimustiedon saamiseen ja hyödyntämiseen. Oulun yliopisto tekee tutkimusta ja tutkimusyhteistyötä esimerkiksi kaikkien Food 2.0 -hankkeen teemojen sisällä. Lue miksi tutkimusyhteistyö Oulun yliopiston kanssa on investointi yrityksen tulevaisuuteen ja kilpailukykyyn.
Miten mukaan Food 2.0-hankkeeseen?
Valio kertoo aloittavansa ruokajärjestelmään liittyvien yritysten ekosysteemin rakentamisen heti. Alkuvaiheessa käynnistyvät jo tunnistetut tutkimus- ja kehityshankkeet ja myöhemmin Valio pyrkii aktiivisesti luomaan uusia kehityspolkuja ekosysteemiin liittyvien kumppanien kanssa.
Ruokajärjestelmäuudistukseen voi osallistua muun muassa ekosysteemin käynnistämissä hankkeissa. Voit liittyä mukaan olemalla yhteydessä tutkimuspäällikkö Riitta Partaseen: riitta.partanen@valio.fi.
Jos olet kiinnostunut tutkimusyhteistyöstä Oulun yliopiston kanssa liittyen esimerkiksi Food 2.0-teemoihin, ota yhteyttä Innovaatiokeskuksen liiketoiminnan asiantuntijoihin:
Maria Juurikka, Yritysasiantuntija, maria.juurikka@oulu.fi, +358294487646
Petri Leukkunen, Asiakkuuspäällikkö, petri.leukkunen@oulu.fi, +358294481162
Kaisa Still, Asiakkuuspäällikkö, kaisa.still@oulu.fi, +358294488030