Oulun yliopiston tutkijat pääsivät Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon finaaliin jo kolmatta kertaa peräkkäin
Oulun yliopiston tutkijat Arto Pikkarainen ja Minja Korhonen ovat päässeet Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon finaaliin CAAMA-vedenpuhdistusprosessillaan.
Kemianteollisuus palkitsee alan toimijoita joka toinen vuosi jaettavalla 30 000 euron suuruisella innovaatiopalkinnolla. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa toimivia tutkimus- ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen. Finaaliin pääsy on väitöskirjatutkijoille suuri saavutus, sillä finalistien ja voittajien joukossa on viime vuosinakin komeillut suuria nimiä, kuten Orion Pharma, Fortum, Neste ja Kemira.
“Olemme erittäin otettuja kisan finaaliin pääsystä. Olemme samassa joukossa isojen tekijöiden kanssa, joista osa on tehnyt tutkimusta ratkaisulleen jo vuosikymmenen”, sanoo Arto Pikkarainen.
“Tämä on tosi hieno asia. Ei ihan joka väitöskirjatutkija saa tällaista tunnustusta”, Minja Korhonen jatkaa.
Katso vuoden 2024 finalistien esittelyvideo.
CAAMA — ajankohtainen, ympäristöystävällinen ja edullinen innovaatio vedenpuhdistukseen
CAAMA (column-casted alkali-activated material adsorbent)-prosessi on edullisempi, tehokkaampi, kestävämpi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu kaivosvesien puhdistamiseen verrattuna siihen, mitä markkinoilla on tällä hetkellä saatavilla. Pikkaraisen kehittämä adsorbentti on valmistettu kaoliinisavesta käyttämällä ympäristölle vaarattomia, myrkyttömiä ja luonnonmukaisia kemikaaleja. Adsorbentti valetaan suoraan kolonneihin eli pystysuoriin putkiin, joiden läpi puhdistettava jäte- tai prosessivesi kulkee.
Laboratoriokokeiden perusteella kehitetty materiaali on jopa 20 kertaa tehokkaampi kuin yleisesti käytetty aktiivihiiliadsorbentti. Riippuen vedestä ja siinä olevista metalleista, prosessilla on saatu kerättyä keskimäärin 95–100 prosenttia metalleista talteen. Lisäksi adsorbentin valmistusprosessi on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin muissa vaihtoehdoissa.
Projektin pilottia viimeistellään parhaillaan kuuden metrin mittaisessa merikontissa, joka seisoo Oulun yliopiston pihassa. Toukokuun lopussa prosessia lähdetään testaamaan oikeisiin kaivosvesiin. Alustavia sopimuksia on jo tehty Pohjois-Euroopan suurimpien kaivosten kanssa. Uusille innovaatioille onkin tarvetta, sillä kaivosteollisuus on käyttänyt vedenpuhdistukseen samoja menetelmiä jo toistakymmentä vuotta. Myös kaivosvastuu ja jatkuvasti kiristyvät ympäristövaatimukset edellyttävät uusien keksintöjen käyttöönottoa.
“CAAMA on erittäin ajankohtainen, ympäristöystävällinen ja edullinen innovaatio, joka voidaan skaalata melkeinpä minne vain. Joku päivä prosessiamme voidaan käyttää myös muilla teollisuudenaloilla, kuten akku-, teräs-, sellu-, paperi- ja tekstiiliteollisuudessa”, Pikkarainen kertoo.
Pohjoinen osaaminen saa tunnustusta vuosi toisensa perään
Oulun yliopisto on ollut kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon finaalissa kahdella edelliselläkin kerralla. Vuonna 2022 kärkisijoille ylsivät Juha Heiskanen ja Tuomo Kainulainen kehittämillään korkean suorituskyvyn biopolyestereilla, joilla voidaan korvata fossiiliperäisiä muoveja. Vuonna 2020 finaalissa nähtiin Juho Yliniemi ja hänen kehittämänsä menetelmä mineraalivillajätteen hyödyntämiseen geopolymeerien raaka-aineena.
Oulun yliopiston menestys huipputasoisen tutkimuksen tekemisessä ja uusien tutkimuspohjaisten ratkaisujen kehittämisessä kertoo Oululaisesta osaamisesta paljon: Oulusta löytyy maailman parhaita asiantuntijoita, jotka edistävät niin ihmisen kuin koko maapallon tulevaisuudelle merkityksellisiä tutkimusaiheita ja ratkaisuja.
“Oulun yliopistossa on erinomaiset perusedellytykset huippututkimuksen tekemiseen teollisesti relevanttien tai lupaavien aihepiirien saralla. Innovaatiopalkinnon finaalipaikka useina vuosina peräkkäin on tästä hieno osoitus ja tunnustus akateemisessa maailmassa syntyneille keksinnöillemme”, kertoo vuoden 2022 finalisti Juha Heiskanen.
Lisätietoja:
Arto Pikkarainen
Väitöskirjatutkija, Oulun yliopisto
arto.pikkarainen@oulu.fi
+358452605070