Kokemus ensimmäisen keksintöilmoituksen tekemisestä

IPR
<none>

Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkijatohtori Kaisa Lehosmaa teki ensimmäisen keksintöilmoituksensa vuoden 2022 alussa.  

Hän tajusi oman tutkimuksensa sisältävän keksinnön, josta tulisi ilmoittaa, keskustellessaan tutkimusryhmän johtajan Anna Maria Pirttilän kanssa. He totesivat, että tuloksissa voisi olla potentiaalia uudelle keksinnölle.  

Kaisa ei tiennyt, että keksintöilmoituksesta maksetaan myös palkkio. Oulun yliopisto maksaa keksinnön ilmoitusmaksua 300 €/per keksintö jaettuna keksijöiden lukumäärällä.  

Kaisa kertoi, että keksintöilmoituksen tekeminen ei ollut vaikeaa. Haasteita kuitenkin aiheutti se, että hän ei ollut aiemmin pohtinut tutkimustuloksia kaupallistamisen näkökulmasta. Prosessin aikana hän oppi, että keksintöilmoituksen teko on vuorovaikutteista ja se etenee asiantuntija-arvioinnin avulla.  

Kysyttäessä Kaisalta, onko hänellä ehdotuksia siitä, miten keksintöpaljastusten tietoisuutta voisi lisätä tutkijoiden keskuudessa, hän kertoo hyvän pointin. Kaisan mielestä esimerkkien jakaminen keksintöilmoituksista voisi havainnollistaa tutkijoille eri tieteenalojen mahdollisuuksia tutkimustulosten kaupallistamiseen.  

Huomaa, että:  

  • Keksintöjen raportointivelvollisuus on osa keksintölakia ja velvoitteet ovat mahdollisia myös rahoitusehdoissa ja hankeosapuolten välisissä sopimuksissa.  

  • Lue lisää keksintöilmoituksen teosta Patiosta (sisäinen Oulun yliopiston linkki): Keksintöilmoitus | Patio (oulu.fi)

Tämä teksti on kirjoitettu perustuen Kaisan antamaan haastatteluun. Haastattelu on julkaistu Innovaatiokeskuksen uutiskirjeessä 04/2022.

Edellinen
Edellinen

Verkostoidu ja opi uutta InnoVisitor-tapahtumissa

Seuraava
Seuraava

Oikeanlainen dokumentaatio avainasemassa lääkinnällisen laitteen kehitysprojektissa