CC-lisenssit tutuksi

IPR
Koristekuva

Innovaatiokeskuksen järjestämien InnoWebinaarien tarkoitus on antaa tietoa IPR- eli immateriaalioikeuksista. Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela piti viime viikolla tietoiskun tekijänoikeuksista ja vastasi muun muassa seuraaviin kysymyksiin.

Mitä tekijänoikeudella tarkoitetaan?

Tekijänoikeus (copyright) suojaa kirjallisten ja taiteellisten alkuperäisteosten tekijöitä. Se myönnetään henkilölle, joka teoksen on luonut. Tekijänoikeus antaa tekijälle rajoitetun yksinoikeuden päättää, miten hänen teostaan voidaan käyttää. Tällä tarkoitetaan, voiko sitä esimerkiksi esitellä yleisölle, kopioida tai julkaista.

Mitä tekijänoikeus kattaa?

Teoksen tekijä voi sallia työnsä käytön CC- eli Creative Commons -lisenssillä. CC-lisenssit kuitenkin poikkeavat toisistaan ja ne sisältävät erilaisia merkintöjä, jotka kieltävät tai sallivat eri asioita. Esimerkiksi tietty merkintä voi kieltää teoksen kaupallisen käytön (NC-merkintä) ja toinen merkintä taas teoksen muokkaamisen (ND-merkintä). Muokkaamisella tarkoitetaan esimerkiksi tekstin kääntämistä toiselle kielelle tai valokuvan rajaamista.

Tämän takia on tärkeää, että ennen kuin CC-lisensoitua materiaalia käyttää, tarkistetaan lisenssin ehdot ja näin varmistutaan siitä, onko kyseinen käyttötapa sallittu.

Mitä ©-infomerkki kuvaa?

Kopiosto on äskettäin laaseerannut ©-infomerkin. Siihen voi törmätä nettisivuilla tai PDF-tiedostoissa. Kun merkkiä klikkaa, antaa se lisätietoa tekijästä sekä siitä, miten sisältöä ja materiaalia voidaan käyttää (kopioida, jakaa jne.). Näin teoksen käyttäjä voi helposti ja nopeasti löytää tekijän tiedot ja käyttöoikeudet sekä käyttää sisältöä tekijänoikeusehtoja kunnioittaen. ©-infomerkkiä haetaan Kopiostolta.

Jäikö aihe kiinnostamaan? Haluatko esimerkiksi tietää, mitä tulee ottaa huomioon, kun haet CC-lisenssiä työllesi? Tai kaipaatko lisätietoa vaikkapa siitä, mitä tietoja tekijästä ja teoksesta tulee kertoa, kun hänen työnsä on suojattu CC-lisenssillä?

Aiheesta järjestetään tälle keväälle vielä yksi suomenkielinen InnoWebinaari, jonka Kirsi Salmela myös pitää. Webinaari järjestetään 8.6.2023 klo 10.00–11.00.

Oulun yliopiston työntekijöiltä ja opiskelijoilta ei vaadita ennakkoilmoittautumista, ja Zoom-linkin löytää Patiosta. Muut koulutukseen osallistumisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Maarit Jokelaan (maarit.jokela(at)oulu.fi).

Edellinen
Edellinen

23 rahoitettua hanketta juhlistettavana

Seuraava
Seuraava

8.6. InnoWebinaari: Tekijänoikeudet ja CC-lisenssi