Buutti Oy vieraili InnoVisitorissa — tarina opiskelijakaverusten ideasta kasvuyritykseksi

Mikko Koistinen, Peetu Nuottajärvi ja Ville Saarenpää istuvat pöydän ympärillä.

Ohjelmistoyritys Buutti Oy:n perustajaporukkaan kuuluvat Mikko Koistinen ja Peetu Nuottajärvi vierailivat olohuoneessamme InnoVisitorin merkeissä. Kaksikko avasi kuulijoille Buutin matkaa vuodesta 2016 aina tähän päivään asti.

Tarina lähti liikkeelle neljän Oulun yliopiston opiskelijan halusta auttaa ihmisiä koodaamaan paremmin. Perustajaporukka tahtoi auttaa etenkin nuoria, opiskelijoita ja työttömiä kehittämään ohjelmointitaitojaan ja pääsemään alalle. Kuten monet juniorkoodarit ovat varmasti huomanneet, alan työpaikan saaminen ilman kokemusta voi joskus tuntua melkein mahdottomalta. Etenkin konsulttibisnes perustuu pitkälti CV-kauppaan, missä koodarin oma harrastuneisuus ja korkea motivaatio jäävät helposti vaatimattoman ansioluettelon varjoon.

Ajatus koodaamisen ja robotiikan opettamisesta nuorille nosti päätään, joten miehet alkoivat tuumasta toimeen. Vuonna 2016 lukuisten Oulun yliopiston kuutioissa vietettyjen päivien jälkeen koodikoulu sai ensimmäisen muotonsa, ja Koodikärpät oli syntynyt. Sen puitteissa nuoret saivat työskennellä ohjelmoinnin, robotiikan ja grafiikan parissa kahden viikon pituisessa kesätyössä Oulun yliopiston Fab Labin tiloissa.

Koodikärpistä konsulttibisnekseen ja uuteen kasvuun

Seuraavana vuonna ohjelmointi- ja robotiikkakoulutuksia alettiin tarjota Buutti-nimen alla. Firman nimi on Mikon ja Peetun mukaan saanut hieman ristiriitaista palautetta, mutta ainakin se erottuu joukosta. Nimelle on looginen selityskin: kun ihminen haluaa lähteä urallaan uuteen suuntaan, niin ura “buutataan” ja lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä. 

Koulutusten myötä firman verkostoihin kertyi suuri joukko taitavia ja motivoituneita ihmisiä, mikä johti uuteen havaintoon: voisiko tällä porukalla tehdä muutakin? Vastaus löytyi nopeasti, kun yrityksiltä alkoi tulla kyselyjä asiantuntijoista heidän omiin projekteihinsa. Konsulttibisnekseen siirtyminen tuntui luontevalta jatkumolta, ja lopulta koulutustoiminnan rinnalle perustettiin oma liiketoimintayksikkönsä: Buutti Consulting.

Firma jatkoi kasvuaan uudella tarmolla ja sadan työntekijän raja meni rikki vuonna 2022. Työ omassa kasvuyrityksessä oli Mikon ja Peetun mukaan antoisaa, mutta ymmärrettävästi myös stressaavaa ja raskasta. Vuonna 2023 työpaineisiin tuli omanlaistaan helpotusta yrityskaupan myötä, kun Buutti Oy siirtyi Netumin omistukseen. Kauppa on Mikon ja Peetun mielestä tuonut mukanaan paljon hyvää: yrityskulttuurit ovat sopineet hyvin yhteen, ja työntekijöille on tarjolla aikaisempaa enemmän uramahdollisuuksia esimerkiksi data-analytiikan ja kyberturvallisuuden parissa.

Paljon on siis tapahtunut sitten vuoden 2016. Tällä hetkellä Buutilla on yhteensä yli 100 työntekijää Oulussa, Tampereella ja Helsingissä, ja ohjelmistokehityskonsultteja porukasta löytyy noin 80. Uudet tuulet puhaltavat varmasti myös tulevaisuudessa, sillä Mikon ja Peetun suunnitelmissa siintävät kansainväliset markkinat.

Me Innovaatiokeskuksessa jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia käänteitä Buutin matka jatkossa saa. Toivottavasti Buutin tarina inspiroi muitakin Oulun yliopiston opiskelijoita sekä tutkijoita kehittämään uusia ideoita aina yritystoiminnaksi asti!

Ideoiden sparrailuun ja oman yrityksen perustamiseen löytyy meiltä Innovaatiokeskuksesta aina apua! Oulun yliopistossa perustutkintoa suorittavan on esimerkiksi mahdollista hakea Innovaatiokeskuksen kautta Proof-of-Concept -rahoitusta, joka tähtää kaupallista potentiaalia omaavan keksinnön tai idean ensimmäisen toteutuksen tekemiseen. Rahoitusta yhdelle hankkeelle voi hakea aina 5000 euroon asti.

Ole rohkeasti yhteydessä liiketoiminnan asiantuntijaamme Ville Saarenpäähän: ville.saarenpaa@oulu.fi

 
Edellinen
Edellinen

Maailman henkisen omaisuuden päivänä 26.4. juhlistetaan keksintöjä ja keksijöitä — vuonna 2023 Oulun yliopistolla raportoitiin 51 uutta keksintöä! 

Seuraava
Seuraava

Innovaatiokeskuksen tiimi sai uuden markkinointi-suunnittelijan!