BF Roadshow - Rohkeasti kohti muutosta
Kirjoittanut Jussi Meriläinen
Business Finland Roadshow kiertää tänä keväänä Suomen yliopistokeskittymiä. Kiertueella tiedotetaan henkilökuntaa ja sidosryhmiä uudistuneista tutkimusrahoituksista ja keskustellaan heidän kanssaan yritys- ja tutkimusyhteistyöstä.
Oulun tapahtumaan osallistui myös verkostopalveluiden johtaja Teija Lahti-Nuuttila. Hänen palvelualueensa tehtävänä on edistää Suomessa innovaatio- ja liiketoimintaekosysteemejä, EU-yhteistyötä ja vastata Business Finlandin (BF) ohjelmatoiminnasta. Haastattelin Lahti-Nuuttilaa Roadshown ja uusien tutkimusrahoitusten tiimoilta.
”Käytännössä tehtävämme on rakentaa tutkimusorganisaatioiden, suuryritysten ja pk-yritysten ekosysteemejä,” Lahti-Nuuttila summaa. ”Yritämme auttaa asiakkaita verkostojen muodostamisessa ja esimerkiksi sparraamme mahdollisia kasvuideoita.”
Miten yliopistoja kohdataan
Tutkimusorganisaatiot ovat BF:n tärkeä asiakasryhmä. Lahti-Nuuttila korostaa kuuntelun ja palautteen keräämisen merkitystä. Siksi tapaamisissa tutkimus-yritys-yhteistyötä lähestytään organisaatioiden omien mallien kautta. ”Esimerkiksi Oulussa hienoa on, kuinka systemaattisesti KAM-mallilla on alettu rakentaa yhteyttä yrityksiin.”
KAMeilla (Key Account Manager) tarkoitetaan tiedekuntiin nimitettyjä asiakkuuspäälliköitä.
Lahti-Nuuttila alleviivaa, että he haluavat yliopistojen vertailun sijaan luoda kansallista yhteistyötä organisaatioiden välille, ja hyödyntää niiden omia vahvuusalueita. ”Suomessa on tärkeää toimia yhdessä, jotta pärjätään kansainvälisillä markkinoilla.”
Hän mainitsee myös, että kiertueen työpajoissa peräänkuulutettiin poikkitieteellisyyttä: ”On tärkeää saada esimerkiksi ihmis- ja käyttäytymistieteitä mukaan, kun puhutaan teknologiasta ja liiketoimintamalleista. Erilaisia osaamisyhdistelmiä tarvitaan jatkossa yhä enemmän!”
Rahoitusuudistuksella lisää kv-yhteistyötä
Rahoitusuudistuksista Lahti-Nuuttila nostaa kaksi selkeää muutosta. Uudella Co-Research-nimellä julkistettu rahoitus liitetään veturien kumppanuushakujen lisäksi BF:n ohjelmalliseen toimintaan. Eri temaattisten kokonaisuuksien yhteydessä voidaan nyt tehdä tutkimushakuja, kun tarvitaan tutkimusorganisaatioiden näkökulmaa ohjelman perustamiseen tai suuntaamiseen.
Co-research- ja Co-innovation-rahoituksien kriteereissä halutaan palkita kansainvälisestä yhteistyöstä, jolla voi nyt nostaa projektin rahoitustasoa. Käytännössä tiivis yhteistyö on yhteisprojekti tai konkreettista tutkijavaihtoa, jolloin tutkija on yli kolme kuukautta toisessa oppilaitoksessa. Toiveena on, että Suomesta haettaisiin innokkaammin kansainvälisiin yhteishankkeisiin.
Rahoitusinfossa painotettiin, että Suomessa on sitouduttu TK-investointien nostamiseen 4 % osuuteen BKT:sta. BF:n Esa Panula-Ontto korosti tässä tavoitteessa Suomen menestymisen peruspilaria, osaamiseen perustuvaa kasvua. Tämä edellyttää, että tutkimushankkeiden piiriin saadaan enemmän tutkimusintensiivisisten suuryritysten lisäksi kasvuhakuisia PK-yrityksiä.
Osa kasvutavoitteesta tulisi suoraan yrityksiltä, yritysten tarvitseman tutkimuksen rahoitusosuuksissa. Vastavuoroisesti rahoitusmekanismeja pitää kehittää PK-yritysten tarpeita vastaaviksi.
Mitä tuleman pitää
Tarpeita mahdollisille uusille rahoitusinstrumenteille analysoidaan, mutta Lahti-Nuuttilan mukaan asiakkaiden kannalta parasta on ennakoitavuus. ”Tärkeintä on, että tehdyt muutokset olisivat hyödyksi, eikä rahoitusinstrumentteja tarvitsisi muuttaa jatkuvasti.”
Keskustelun lopuksi Teija Lahti-Nuuttila kannustaa Oulua liike-elämän digitalisaatioon:”Suomessa tuottavuutta pitäisi lisätä digitaalisilla ratkaisuilla. Oulussa taas on paljon ICT- ja digiosaamista, minkä pohjalta on varmasti hyvä rakentaa tällaista kehitystä.”
Hän kannustaa myös ajattelemaan isosti ja rohkeasti:” Maailma ympärillä muuttuu, ja bisnes tulee varmasti myös muuttumaan. Siihen muutokseen olisi hyvä suunnata etukenossa!”