Oulun yliopistolle ja Mirkalle mahdollisesti uusia yhteistyökuvioita
Kirjoittanut Vilma Lehto
SHAPE on hiomatuotteita, kiillotusaineita ja koneita valmistavan Mirka Oy:n ekosysteemi, ja sen tavoitteena on kehittää uusia, kestävään kehitykseen tähtääviä ratkaisuja teollisuuteen sekä rakennusaloille. Tarkoituksena on luoda sellaisia innovaatioita, joiden avulla tuotteiden ja materiaalien elinkaarta voidaan pitentää.
”Tavoitteena on siis löytää ratkaisuja, jotka tukevat kiertotaloutta”, selittää SHAPEn Boosting circularity -vetäjä Petra Härmälä.
Tuotteet saadaan kiertotalouteen sopiviksi esimerkiksi hyödyntämällä kestäviä materiaaliratkaisuja sekä tekemällä valmistusprosesseista ympäristöystävällisiä. Tällöin tuotteiden raaka-aineina käytetään kierrätettäviä ja biopohjaisia materiaaleja, kuten puupohjaisia muovinkorvikkeita. Lisäksi kiertotaloutta lisätään pidentämällä tuotteiden elinikää: SHAPEssa kehitetään ratkaisuja tuotteiden korjaamiseen, kunnostukseen ja jälleenrakentamiseen. Kiertotaloutta vauhditetaan myös muun muassa etsimällä uusia käyttötarkoituksia prosessien sivutuotteille.
Härmälän mukaan kiertotalouden näkökulmat täytyy huomioida jo tuotteen suunnitteluvaiheessa. Tällä hetkellä SHAPEssa tutkitaan esimerkiksi kestäviä biopohjaisia materiaaleja, ja ne voivat joku päivä toimia fossiilisten materiaalien korvaajina.
”Hiomatuotteissa käytettävät pohjamateriaalit vaihtelevat suuresti: niissä käytetään muovikalvofilmejä, tekstiilejä ja paperia. Pyrimme siihen, että tulevaisuudessa pohjamateriaalit olisivat esimerkiksi biopohjaisia ja sopisivat kaikki samaan kierrätysteknologiaan. Näin varmistetaan se, että kaikki materiaalit kiertävät ja jätettä ei synny”, Härmälä tarkentaa.
Veturina mallia näyttämässä
Business Finland on myöntänyt Mirkan SHAPE-hankkeelle rahoituksen, ja sen avulla Mirka pystyy etsimään yhteistyökumppaneita innovaatioiden kehittämiseen. Mirka toimiikin projektin veturiyrityksenä.
”Tämän projektin käynnistäminen oli erittäin hieno saavutus meidän tutkimuspuoleltamme. Nyt tavoitteenamme on se, että Mirkasta tulisi mahdollisimman kiertotalousperusteinen yritys”, kertoo SHAPEssa projektipäällikkönä työskentelevä Viktor Sundholm.
Sundholm kertoo olevansa innoissaan siitä, kuinka innovoiva ja itseään kehittävä yritys Mirka on.
”En tiennyt, että hiomisen ympärillä voi edes innovoida näin paljon. Se on ollut minulle se isoin vau tässä”, Sundholm naurahtaa.
Akateemisella tutkimuksella uusia ratkaisuja
Yksi mahdollisista yhteistyökumppaneista Mirkalle voi olla Oulun yliopisto.
”Me etsimme uusia yhteistyöverkkoja, sillä haluamme vahvistaa tekemistämme monenlaisella osaamisella. Siksi haluamme ottaa mukaan akateemista tutkimusta ja näin löytää uusia ratkaisuja”, Härmälä toteaa.
Sekä Härmälä, Sundholm että muu SHAPE-tiimi vieraili syyskuussa Oulun yliopistolla, sillä näin tutkijat pääsivät esittelemään heille ideoitaan mahdollisista yhteistyön muodoista.
Yhteistyö Oulun yliopiston kanssa saattaa hyvin onnistuakin, sillä esimerkiksi tuotantotalouden tutkimusyksikössä apulaisprofessorina työskentelevä Jukka Majava pystyi tarjoamaan SHAPEn tarkoituksiin sopivia, käyttökelpoisia ratkaisuja.
”Mirkan väki oli eniten kiinnostunut uudelleenvalmistuksesta (remanufacturing), siihen liittyvästä uudesta liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä. Samoin heitä kiinnosti kiertotalouden arvoketjujen mallintaminen ja kehittäminen (reverse logistics). Näistä aiheista käydään tarkempaa keskustelua syksyn aikana”, Majava kertoo.
Härmälä kokee, että vierailu Oulussa oli onnistunut.
”Kyllä minulle jäi Oulun yliopistosta positiivinen kuva tämän tapaamisen pohjalta. Mirka on tehnyt aiemminkin yhteistyötä Oulun yliopiston kanssa ja odotamme, että saisimme jatkaa sitä myös tulevaisuudessa”, Härmälä hymyilee.
”Oulun yliopiston kanssa on ollut aina helppoa olla tekemisissä. Täällä tutkimuksessa on hyvä tasapaino käytännönläheisyyden ja akateemisuuden välillä”, Sundholm jatkaa.
Mikä SHAPE-ekosysteemi? Pääset tutustumaan hankkeeseen tarkemmin SHAPEn nettisivuilla.