Kohti vaikuttavampaa tutkimusta – Business Finlandin uudistuneet rahoitusinstrumentit ja haut kannustavat yritysyhteistyöhön
Business Finland Champions Awardissa onnittelimme kaikkia vuonna 2024 rahoitusta saaneita projektitiimejä.
Millaiset projektit saivat Business Finlandilta rahoitusta vuonna 2024? Miksi BF-rahoituksen hakeminen kannattaa? Millaisia mahdollisuuksia uudistuneet BF-rahoitusinstrumentit tarjoavat Oulun yliopistolle ja tutkijoillemme?
Näihin aiheisiin uppouduimme 25.2. Business Finland Champions Awardissa. Tapahtumassa onnittelimme kaikkia vuonna 2024 rahoitusta saaneita projektitiimejä, jotka ovat tehneet suuren työn huippututkimuksemme viemiseksi liike-elämän käyttöön. On upeaa nähdä, miten tutkimuksemme muuttaa maailmaa käytännössä!
Tämä jokavuotinen tapahtuma on tarkoitettu paitsi rahoitusta saaneille tiimeille, myös kaikille muille tutkijoillemme: se on loistava mahdollisuus tutustua Business Finlandin rahoitusinstrumentteihin, rahoituksen hakemiseen ja rahoitettuihin projekteihin. Tänä vuonna puhujina olivat rehtori Arto Maaninen sekä Business Finlandin Jani Jokitalo ja Arto Pussinen, joilla oli tärkeää sanottavaa aiheesta — ja tietenkin myös rahoitettujen projektien edustajat saivat puheenvuoronsa!
Oulun yliopisto sai ennätysmäärän tutkimusrahoitusta
Vuonna 2024 Oulun yliopisto sai Business Finlandilta ennätysmäärän tutkimusrahoitusta — kolmanneksi eniten kaikista Suomen tutkimusorganisaatioista. Rahoitusta myönnettiin 21 projektille kaikissa neljässä rahoituskategoriassa: Co-Innovation, Co-Creation, Co-Research ja Research to Business. Business Finlandin rahoituksen tavoitteena on lisätä Suomen vientiä, matkailua ja ulkomaisia investointeja Suomeen sekä rahoittaa innovaatioita.
Vuonna 2024 rahoitusta sai esimerkiksi INTERROB-co-innovation-hanke, jonka tavoitteena on luoda entistä energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja työkoneiden sähköiseen voimansiirtoon. Hankkeen odotetaan tuottavan paitsi merkittäviä tutkimustuloksia myös uusia tuote- ja palveluinnovaatioita, joiden yhteenlaskettu viennin kasvupotentiaali arvioidaan ylittävän 300 miljoonaa euroa vuosina 2030–2035.
Tapahtumassa esiteltiin myös COCOBIN-yhteishanke, jossa kehitetään kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin. Tavoitteena on pienentää dispersiopäällysteiden, sideaineiden ja liimojen hiilijalanjälkeä, parantaa niiden kierrätettävyyttä ja vähentää jätettä. Business Finlandin osarahoittamassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.
Onnittelut vielä kerran näille ja muille rahoitetuille projekteille!
Entistäkin kannattavampaa rahoitusta
Business Finlandin rahoitusinstrumentteihin on tullut kevään aikana muutoksia, jotka tekevät rahoituksesta entistäkin houkuttelevampia yliopistoille: esimerkiksi vuoden 2025 alusta julkisen tutkimuksen projekteissa Business Finlandin rahoitus on 80 % projektin hyväksytyistä kustannuksista. Aikaisemmin rahoitusaste oli 70 %. Muutos lisää yhteistyön kannattavuutta liike-elämän kanssa.
“Business Finland tarjoaa meille hyvän hyötysuhteen rahoitusta. Näissä hankkeissa pääsemme myös toteuttamaan vahvaa teollista yhteistyötä selkeillä tavoitteilla”, sanoo rehtori Arto Maaninen. “On myös motivoivaa, kun jokin taho on kiinnostunut työstäsi. Usein sen arvon huomaa vasta, kun on ensimmäistä kertaa mukana esimerkiksi Business Finlandin projektissa.”
Lisäksi tänä vuonna Business Finlandin myöntövaltuudesta 9 miljoonaa euroa kohdistetaan luovien alojen tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemiseen. Rahoitusta tarjotaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeisiin, joissa ne tuottavat yhdessä uutta tietoa ja innovaatioita luovan alan uudistamiseksi. Uusia mahdollisuuksia tarjoaa myös hallituksen budjettiriihen päätös, jonka mukaan Business Finlandin rahoitusta voidaan suunnata myös hyvinvointialueiden yliopistollisten sairaaloiden t&k-toimintaan. Projektit on toteutettava yhteistyössä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa Co-Innovation-hankkeissa.
“Business Finlandin rahoitus tarjoaa entistä suurempaa potentiaalia yliopistoille, sillä myöntövaltuutemme kasvavat. Erityisesti tutkimuksellisiin projekteihin on tarjolla rahoitusta”, toteaa Business Finlandin asiakasvastaava Jani Jokitalo. “Tarjoamme tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyön tukemiseksi nyt paljon uusia mahdollisuuksia, kuten Näytönpaikka-haun, jossa päästään todella ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.”
Näytönpaikka-rahoitushaussa etsitään rahoitettaviksi vaikuttavimpia tutkimusavauksia ja etsitään tulevaisuuden markkinoita mullistavia tutkimusideoita. Tavoitteena on, että tutkimusorganisaatiot kasvattavat projekteillaan radikaalisti uudenlaista osaamispohjaa, jota yritykset voivat hyödyntää kyvykkyyksiensä kasvattamisessa myöhemmin. Ensimmäisessä pilottihaussa teemana ovat turvallisuutta edistävät digitaaliset ratkaisut, mutta hakuja tulee luultavasti myöhemmin lisää eri teemoilla. Näytönpaikka-projektit voivat kestää jopa viisi vuotta, ja rahoitus etenee kahdessa vaiheessa. Pilottihaku päättyy 31.3.2025.
Jokitalo kannustaa tutkimuslaitoksia perehtymään myös Veturi-rahoituksiin, jotka tarjoavat hyvän mahdollisuuden lähteä tekemään teollista yhteistyötä yritysten kanssa. Veturi-haastekilpailuissa Business Finland haastaa halukkaita ja kyvykkäitä globaalisti toimivia yrityksiä erikokoisten yritysten ja muiden toimijoiden muodostamien ekosysteemien vetureiksi. Business Finlandin rahoitus on ollut enintään 20 miljoonaa euroa veturiyritykselle ja 50 miljoonaa euroa veturiyrityksen kokoamalle ekosysteemille.
Uutta kasvua innovaatioilla ja yhteistyöllä
Business Finlandilla ekosysteemien digitalisaatiosta vastaava Arto Pussinen korostaa innovaatioiden ja yhdessä tekemisen merkitystä Suomen tuottavuuden kasvattamisessa.
“Suomen bruttokansantuotteen kasvu on jäänyt jälkeen kilpailijamaista ja innovaatiot ovat lähde uuteen kasvuun. Innovaatiot eivät kuitenkaan synny tyhjästä, vaan tarvitaan tutkimusta ja yhteistyötä”, Pussinen sanoo. “Olisi hienoa nähdä vieläkin enemmän esimerkiksi yhteistyöprojekteja ulkomaisten yliopistojen kanssa. Voisimme hyödyntää enemmän tutkijoidemme laajoja kansainvälisiä verkostoja, joihin toisimme myös pk-yrityksiä mukaan. Me Business Finlandilla haluamme nähdä kasvupolkuja, joissa kansallisesti rahoitetuista projekteista kasvaa EU-rahoitteisia hankkeita.”
Lopuksi Pussinen ja Jokitalo kehottavat yliopistoja innovoimaan uusilla toimialoilla ja tavoilla.
“Miten esimerkiksi teknologia, turismi ja tutkimus voisivat yhdistyä?” Pussinen heittää.
Kiinnostavatko Business Finland –rahoituksen mahdollisuudet?
Ota rohkeasti yhteyttä Innovaatiokeskukseen! Asiantuntijoillamme on kattava kokemus esimerkiksi siitä, mikä rahoitusinstrumentti voisi sopia juuri teidän projektiinne ja mitä rahoituksen saamiseen vaaditaan. Esittelemme mielellämme rahoitusmahdollisuuksia projektitiimeille ja tiedekunnille!