Kesäinen luonto inspiroi keksijöitä
Kesä on täydellistä aikaa innovoida! Tiesitkö, että osa innovatiivisimmista ratkaisuista teknologiassa ja muotoilussa on saanut inspiraationsa kesäisestä luonnosta? Kasveilla ja eläimillä on nimittäin ominaisuuksia, jotka päihittävät insinöörien kekseliäimmätkin aivoitukset.
Biomimetiikka on tutkimusala, joka pyrkii ratkaisemaan käytännön ongelmia ottamalla mallia luonnossa esiintyvistä rakenteista, toiminnoista ja materiaaleista. Tässä muutama esimerkki, miten luonnon mestariteokset ovat löytäneet tiensä innovaatioihin.
Perhosen siivistä inspiraatiota aurinkopaneeleihin
Perhosten siipiä matkiva nanorakenne vähentää aurinkopaneelien heijastavuutta, jolloin paneeli tuottaa enemmän energiaa. Oulun yliopistossa aihetta tutkii Marko Huttula.
Pinnoittamaton piiaurinkopaneeli heijastaa 35 prosenttia siihen osuvasta valosta. Siipisuomuja imitoiva nanorakenne vähentäisi heijastuksen viiteen prosenttiin. Heijastuksen väheneminen johti Huttulan tutkimuksessa siihen, että kennosta saatava maksimivirta kasvoi 66 prosentilla.
Takiaisen innoittama tarranauha
Jokainen takiaispalloja vaatteistaan irrotellut tietää, miten tiukasti ne tarraavat kiinni. Samaa ihmetteli myös sveitsiläinen insinööri Georges de Mestral poistaessaan takiaisia vaatteistaan. Näistä pienistä kiusankappaleista hän sai idean: tarranauha jonka toinen puoli on täynnä pieniä koukkuja ja toinen pörröistä tarttumapintaa. Tätä tarranauhaa käytetään nykyään yleisesti esimerkiksi tekstiileissä.
Siilin piikkien rakenne mullistaa kypärien iskunkestävyyden
Siilin piikkien rakenne ja niiden kyky vaimentaa iskuja mullistaa kypärien iskunkestävyyden. Näiden piikkien inspiroimat materiaalit ja rakenteet tarjoavat paremman suojan esimerkiksi pyöräily- ja moottoripyöräkypärissä.
Sinisimpukan proteiinirihmat ja haavanhoito
Sinisimpukan proteiinirihmojen vahva ja joustava rakenne on tarjonnut mallin uusille lääketieteellisille liimoille, joita voidaan käyttää leikkaushaavojen hoidossa. Nämä materiaalit parantavat haavojen paranemista ja vähentävät komplikaatioita.
Termiittikekojen jäähdytysjärjestelmät ja rakennusten ilmanvaihto
Termiittikekojen nerokkaat rakenteet pitävät niiden sisätilat viileinä, vaikka ulkona olisi paahtavan kuuma. Tämä passiivinen jäähdytysjärjestelmä on inspiroinut arkkitehteja suunnittelemaan energiatehokkaita rakennuksia, jotka pysyvät viileinä ilman ilmastointia.
Lotuskukan lehdet ja itsepuhdistuvat pinnat
Lotuskukan lehdet ovat tunnettuja kyvystään hylkiä vettä ja likaa. Tämä ominaisuus on inspiroinut kehittämään itsepuhdistuvia pintoja ja materiaaleja, joita voidaan käyttää esimerkiksi ikkunoissa ja ajoneuvojen pinnoitteissa.
Miksi keksiä pyörää uudelleen, kun voi ottaa mallia luonnosta? Luonto on täynnä innovaatioita, jotka voivat parantaa elämänlaatuamme ja ratkaista monimutkaisia ongelmia. Joten, kun seuraavan kerran nautit kesäpäivästä ulkona, katso ympärillesi – saatat löytää inspiraation seuraavaan keksintöön!