Innovaatiokeskuksen tiimi esittäytyy: Osa 3

On kolmannen esittelykierroksen vuoro! Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat asiakkuuspäällikkö Kaisa, innovaatioasiamies Maarit sekä liiketoiminnan kehittämispäällikkö Janne.

Kaisa Still - Asiakkuuspäällikkö

kaisa.still@oulu.fi

Kaisan rooli Innovaatiokeskuksessa:

x Kaisa toimii Innovaatiokeskuksen asiakkuuspäällikkönä eli hän kehittää yliopiston ja yritysten välistä yhteistyötä ja kumppanuuksia huolehtien yhteydenpidosta ja tiedonkulusta osapuolten välillä. Kaisan tehtävänä on myös edistää tutkimusta Business Finland rahoituksella, esimerkiksi sparrata tutkijoita Co-Innovation ja Co-Creation projektien hakemiseen.

Kaisan oma tausta: 

x Kaisan tausta on tuotantotaloudessa sekä tietojenkäsittelytieteessä. Jälkimmäisestä hän on väitellyt myös tohtoriksi. 

x Kaisan uralla on ollut useita tutkimukseen liittyviä tehtäviä. Kaisa on kerännyt työkokemusta yliopistojen, tutkimuksen ja innovaatioekosysteemin rajapinnassa erilaisissa rooleissa yli 20 vuoden ajan. Tausta auttaa näkemään maailmaa tutkijan silmin myös nykyisissä työtehtävissä. 

x Myös tehtävät viestinnän, markkinoinnin, HR:n ja koulutuksen parissa ovat ohjanneet häntä nykyiseen rooliin, jossa hän nyt myy yliopiston tutkimusta yrityksille. 

Kaisan työn parhaat hetket ja uuden oppimisen mahdollisuudet: 

x Parasta Kaisasta on nähdä, kun yhteistyö yliopiston ja yritysten välillä onnistuu. ”Positiiviset, yrityksiltä saadut palautteet on aina yhtä mahtava viedä eteenpäin tutkimukselleen omistautuneille tutkijoille”, kertoo Kaisa hymyillen. 

x “Se että tutkimustuloksiamme ja osaamistamme käytetään aktiivisesti yhteiskunnan kestävään ja vastuulliseen kehittämiseen on samanaikaisesti palkitsevaa, haastavaa ja opettavaa toimintaa”, Kaisa toteaa.  

Missä asioissa voit olla yhteydessä Kaisaan? 

x Kaisa tietää paljon yliopiston osaamisesta sekä ihmisistä. Kaisalta voit kysyä miten yhdistää oma tutkimus yrityksien tarpeiden kanssa. Yrityksen näkökulmasta Kaisan avulla mukaan projekteihin saadaan myös opiskelijarajapinta sekä koulutukseen liittyvät asiat. 

x ”Myös Innovaatiokeskuksessa saa tulla vierailemaan”, kertoo Kaisa ja lupaa kierrättää vierailijat kokemuksella yliopiston nähtävyyksien läpi! 

Kaisan lempi-innovaatio: 

x Kaisa on tehnyt väitöskirjan kännykän kommunikaation monimuotoisuudesta aikana, jolloin tekstistä on siirrytty kuvaan ja videoon. Pohdinta siitä, miten teknologia palvelee ihmisiä ja yhteisöjä halutessamme jakaa asioita, on Kaisasta mielenkiintoista. Kaisa odottaa innoissaan myös tulevaa kommunikaation kehitystä, sillä älypuhelimistakin puuttuu vielä esimerkiksi hajuaistia herättelevät ominaisuudet. 

Kaisan kesä 2022: 
Kaisan kesään kuuluu ehdottomasti aurinkovarjon alla kirjojen lukeminen, pitkät valoisat illat perheen ja ystävien kanssa sekä rento ulkoilu. Hän kertoo että tämä kesä oli eka golf-kesä- mutta suunnittelee jo, ettei se ollut viimeinen! 

Maarit Jokela - Innovaatioasiamies

maarit.jokela@oulu.fi

Maaritin rooli Innovaatiokeskuksessa:

x Maaritin työ Innovaatioasiamiehenä sisältää immateriaalioikeusasioihin sekä tutkimustulosten kaupallistamiseen liittyviä tehtäviä. 

x Maarit on apunasi, kun tutkimuksesta löytyy jotain kaupallistettavaa. Patentointi ja muut suojausratkaisut kuuluvat myös hänen osaamiseensa. 

x Erilaisten sopimusten laadinta sekä koulutukset esimerkiksi IPR-asioista kuuluvat myös Maaritin työkenttään. Näistä kuulet lisää seuratessasi Maaritin Innovaatiokeskuksessa tekemää viestintää ja markkinointia.

Maaritin oma tausta: 

x Maaritin tausta on biokemian puolella, josta hän on opiskelujen jälkeen väitellyt ja sitten toiminut tutkijatohtorina Oulun yliopistossa. 

x Innovaatiokeskuksen rakentamisessa Maarit on ollut mukana alusta asti vuodesta 2019 tuoden joukkoon pitkää IPR- ja keksintötaustaa niin Keksintösäätiöstä kuin yliopistomaailmasta. 

Maaritin työn parhaat hetket ja uuden oppimisen mahdollisuudet: 

x ”Nautin, kun pääsen työskentelemään aallonharjalla erilaisten uusien eri tieteenaloilla syntyvien tulosten kanssa. Usein tulosten syntyminen on hyvin pitkäjänteistä, mutta erityisen palkitsevaa. Tässä työssä ei ehdi sammaloitua”, kertoo Maarit. 

x Maarit pitää tärkeänä lisätä tietoa IPR-asioista tutkijoiden keskuudessa. Näin tutkimuksesta voidaan löytää enemmän kaupallista potentiaalia omaavia keksintöjä ja muita tuloksia.  

Missä asioissa voit olla yhteydessä Maaritiin? 

x Jos mietit, että omassa tutkimustuloksessasi voisi olla keksintö tai jos sinulla on kysymyksiä patenteista ja tekijänoikeuksista on Maarit apunasi. Myös materiaalin- ja datansiirtoon liittyvissä kysymyksissä Maarit on ammattilainen! 

Maaritin lempi-innovaatio: 

x Maaritin mielestä Oulun yliopistossa syntynyt CyDisCo-teknologia on erityisen mielenkiintoinen. Teknologian avulla bakteereissa voidaan tuottaa proteiineja, joita bakteerit eivät osaisi itse tehdä. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi lääkkeiden ja pesuaineiden kehityksessä. Maarit on ollut mukana teknologian kehityksen alusta asti, yli 10 vuoden kehitysmatkan ajan. “Tämä, jos mikä, osoittaa projektien pitkäjänteisyyden ja kärsivällisyyden tarpeen”, kertoo Maarit. 

Maaritin kesä 2022:

x Maaritin kesä sisälsi retkeilyä Lapissa – melontaa, pyöräilyä, patikointia ja uintia. Kemijärvellä sijaitsevan kesämökin lähimetsissä tuli paljon samoiltua Lumi-kissan kanssa. Sisätiloissa ei paljon joutanut olemaan. 

Janne Haverinen - Liiketoiminnan kehittämispäällikkö

janne.haverinen@oulu.fi

Jannen rooli Innovaatiokeskuksessa:

x Janne keskittyy Business Finlandin Research to Business (R2B) -rahoitusinstrumenttiin työssään liiketoiminnan kehittämispäällikkönä. Janne kartoittaa tutkijoiden tekemää tutkimusta ja pohtii, löytyisikö sieltä kaupallistamisen potentiaalia, josta voisi syntyä uusia yrityksiä. 

x Jannella on vahva kiinnostus tehdä töitä tutkijoiden ja opiskelijoiden perustutkimuksen parissa. Hän on työelämäprofessori ja se tarkoittaa, että Janne tulee työelämästä yliopistoon ja hyödyntää oman alansa osaamista tutkijoiden kanssa tehtävässä työssä. Työssään Janne keskittyy erityisesti tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan tutkimukseen. 

Jannen oma tausta: 

x Jannen oma tutkimustausta on tietotekniikan ja sulautettujen järjestelmien alueelta. Hän väitteli neuroverkkoihin ja robotiikkaan liittyen vuonna 2004 ja perusti oman yrityksen vuonna 2012.  

x Jannen työelämäprofessuuri yliopistossa alkoi vuonna 2018. Hän siirtyi pian Innovaatiokeskukseen jatkamaan roolia liiketoiminnan kehittämisen tehtävien pariin. 

Jannen työn parhaat hetket ja uuden oppimisen mahdollisuudet: 

x Janne kertoo, että tähän on helppo vastata: ”Tutkijoiden kanssa tekeminen on työssäni parasta. Samalla opin mahdottomasti uutta kuullessani, millaista tutkimusta tutkijat tekevät ja millaisia uusia tieteellisiä kontribuutioita on syntymässä.” 

x Työn ohessa Janne on oppinut lisää myös erilaisista kaupallistamispoluista. Tämä on kehittänyt Jannen kykyä havaita uusia innovaatioita. Hän on oppinut myös erilaisten tiimien tekemisestä näkemällä tiimien arkea työnsä ohessa. 

Missä asioissa voit olla yhteydessä Janneen? 

x Janne kuvaa itseään rajapinnaksi tutkimuksen ja liiketoiminnan välillä. Kun tutkijalla on uusi tutkimukseen perustuva idea tai keksintö ja hän haluaa selvittää sen mahdollisia sovelluksia sekä liiketoimintapotentiaalia, voi Janneen olla yhteydessä. 

Jannen lempi-innovaatio: 

x Koska maailma on pullollaan innovaatioita, Janne valitsee kaksi. Energia-innovaatiot kuten sähköautot ovat hänestä hienoja, maailmaa mullistavia innovaatioita. 

x Toiseksi hän mainitsee omaan työhönsä liittyvän yliopistossa kehitetyn aivojen puhdistusjärjestelmän toimintaa mittaavan teknologia. Lisäykseksi Janne mainitsee myös yliopistolähtöisen projektin, jossa kehitetään laser-tutkaan perustuvaa kudoksenmittausteknologiaa. Molemmat innovaatiot ovat kehitysvaiheessa, ja Janne on projekteissa mukana kehittämässä liiketoimintaa. 

Jannen kesä 2022: 

x Kesä meni uuden taloprojektin parissa ja perheen kanssa lomaillessa. 

Edellinen
Edellinen

Innovaatiokeskuksen tiimi esittäytyy: Osa 4

Seuraava
Seuraava

Innovaatiokeskuksen tiimi esittäytyy: Osa 2