Yhteistyöblogi: Hyvä haaste tulee ratkaistuksi
Kirjoittanut Pirjo Koskiniemi
Jos yrityksellä tai tiimillä on ongelma, joka ei oman väen voimin ota ratketakseen, kannattaa laajentaa näkökenttää. Ratkaisemiseen voi haastaa ulkopuolisia tahoja: yrityksiä, opiskelijoita, asiakkaita, tutkijoita, työnhakijoita, kaupunkilaisia tai muita ideanikkareita. Tätä avoimen innovaation periaatteiden mukaista mahdollisuutta haluamme BusinessOulussa tarjota kaikille yrityksille.
Arkista edelläkävijyyttä
Kaupungit ja niiden kehitysyhtiöt tuottavat palveluita yrityksille eri tavoin, näin ollen palveluiden tarjooma ja toteutustavat vaihtelevat kaupungeittain. Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteisessä Kasvun ekosysteemit -projektissa kehitellään uusia palveluita yrityksille. ”Perinteisten” yrityspalveluiden rinnalle tuotetaan uudenlaisia innovaatio- ja kasvupalveluita, joilla paitsi pyritään ennakoimaan tulevaisuutta, myös osallistamaan eri tahoja kehitystyöhön. Esimerkiksi kuutoskaupunkien tuottamat kokeilualustat tarjoavat yrityksille aitoja ympäristöjä ja oikeita käyttäjiä tuotteiden tai palveluiden testaamista varten. Oulussa ihmisten ja yritysten kohtaamispaikka BusinessAsema toimii myös älykiinteistön kokeilualustana.
Yksi oululaisten innovaatio- ja kasvupalveluiden säie on haastelähtöiset tapahtumat. Joku taho avaa kehittämiskohteensa haasteen muodossa, ja sen ympärille kootaan ratkaisijat. Miten parantaa lentoaseman matkustusmukavuutta? Mitä mieltä ovat matkustajat? Miten lisätä koululaisten liikkumista? Innostaako aarteenetsintä välitunnilla? Miten data helpottaa siivoojan arkityötä? Miten opastaa asiakasta jätekeskuksessa?
Palveluiden tuottamisessa BusinessOulu ei ole Oulussakaan yksin. Vaikka BusinessOulu tarjoaa saman katon alta suuren joukon palveluita, yhteistyötä tehdään niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulun kanssa. Mukavalla ja innostuneella porukalla ruohonjuuritason yhteinen tekeminen onnistuu helpoiten. Oululaista yhdessä tekemisen jopa hieman arkista tapaa voisi melko huoletta kuvata edelläkävijyydeksi kaupunkien joukossa.
Verkossa ja valtateillä
Yrityksen voi olla vaikea suunnistaa tarjolla olevien innovaatiopalveluiden ja -ympäristöjen viidakossa. Paikkoja ja tapahtumia on tarjolla, mutta ne eivät muodosta selkeitä polkuja yritysten kulkea eteenpäin. Onpa palveluiden tuottajillakin joskus vaikeuksia kuvata oma palvelunsa ja sijoittaa se yrityksen innovaatioprosessin oikeaan vaiheeseen. Monet palvelut ovat käytännössä tapahtumia, joihin kutsutaan osallistujia, ja jotka enemmän tai vähemmän kilpailevat samoista osallistujista. Osallistumista miettiville kertaluontoisten tapahtumien laadun arviointi etukäteen on hankalaa.
Yksi ratkaisu on koota erillisiä tapahtumia yhteen ja tehdä siitä toistuva konsepti. Emme olisi Oulussa, jos tähän ei olisi keksitty ratkaisuksi sOULUtionsia. sOULUtions on tiivis ajanjakso, jossa opiskelijat ohjatusti kehitettävät uutta ja löytävät ratkaisuja avattuihin haasteisiin. Kaupungille sOULUtions on erinomainen tapa löytää korkeakouluopiskelijoita ratkomaan yritysten tai vaikkapa kaupungin tai tutkimusryhmien avaamia haasteita. Vastaavasti opiskelijat pääsevät ratkomaan aitoja tapauksia, joissa tosielämän hyödyt ja ongelmat ovat mukana. Toistuvana – ja silti toki kehittyvänä – tapahtumakonseptina sOULUtions luo ennakoitavuutta ja laatua.
Samalla sOULUtions-hengellä toteutettiin vastikään eurooppalaisen innovaatiopalveluita tarjoavien toimijoiden verkoston UX Challenge-tapahtuma Oulussa. Opiskelijatiimit ratkoivat kahdeksan yrityksen digitaalisen tuotteen käytettävyyshaasteita. Korona-aikaan sopivasti tapahtuma toteutettiin verkossa. Etukäteisjännityksestä huolimatta jopa prototypointi ja käyttäjätestaus onnistuivat mainiosti.
Koronapandemian myötä kaupunkien välimatkat ovat lyhentyneet. Odotuksissa on silti päästä taas järjestämään tapahtumia elävässä elämässä. Telluksen kahvipöytää ja tunnelmaa ei verkossa tavoita.